Een gezellige vakantieweek voor kinderen die een steuntje in de rug nodig hebben.
Een gezellige vakantieweek voor kinderen die een steuntje in de rug nodig hebben.

Kindervakantie van Happy Days staat op de tocht

Actueel 560 keer gelezen

Zoetermeer- Stichting Happy Days organiseert al 24 jaar vakanties voor kinderen die een duwtje in de rug nodig hebben. Corona gooide vorig jaar roet in het eten. Ook dit jaar is het de vraag of het uitstapje door kan gaan. Waarom? Te weinig vrijwilligers.

“We hebben 20 mensen nodig om de vakantieweek te kunnen draaien”, zegt bestuurslid Jessica Rog. ”En we hebben er nu 9. We hadden voor de lockdown veel mensen binnengehaald. Maar corona helpt niet mee om die verbinding in stand te houden. De nieuwelingen zijn nog niet mee geweest op kamp. Terwijl: wie dat meemaakt blijft zeker!”
Kinderen van 9 tot 12 jaar die iets extra’s verdienen. Dat is de doelgroep van Happy Days. Bijvoorbeeld doordat er weinig financiële middelen zijn of omdat ze gepest worden, verwaarloosd zijn of sociaal niet handig. Elk jaar in de meivakantie worden er 60 kinderen uitgenodigd om kosteloos een geweldige vakantietijd te hebben. De bestemming is een plek in Nederland. Dit jaar is Eersel aan de beurt. Het programma is actief en aantrekkelijk. Zo zijn er mountainbikes, er worden speurtochten gehouden, een sport- en spel-dag, een disco en een bezoek aan een pretpark.

Initiatiefnemer
De initiatiefnemer van Happy Days is ondernemer Henk Verstijlen, die zelf als kind een moeilijke jeugd had. Hij wilde iets doen voor kinderen in vergelijkbare situaties. De stichting werd steeds groter en professioneler en elke meivakantie vertrekken 60 kinderen met een rugzakje naar een vakantiekamp ergens in Nederland. Een enthousiaste groep vrijwilligers begeleidt hen. Er is contact met scholen, de kinderen worden vooraf geselecteerd. Sponsoren en donateurs maken het mogelijk dat deze vakantie voor ouders en kinderen gratis is. Ook dit jaar is alles in kannen en kruiken. Op een ding na: er zijn te weinig vrijwilligers om het vakantie kamp te draaien.
“Iets mogen bijdragen in de maatschappij, dat vind ik mooi”, vertelt Jessica. ”En iets doen voor kinderen die het moeilijk hebben. De dankbaarheid. De blije gezichten van kinderen en hun ouders. Sommigen zie je opbloeien. En samen met de andere vrijwilligers is het super gezellig. Het groepsgevoel. Dat alles maakt dat ik al 20 jaar meedraai en door blijf gaan”.

Eisen aan de vrijwilliger
“Als je feeling hebt met kinderen ben je als vrijwilliger van harte welkom. Eerst is er een kennismakingsgesprek. De vakantie dit jaar is van 25 t/ 30 april. We gaan zes dagen op pad. Uiteraard worden kost en inwoning, eten en drinken verzorgd. Naast het begeleiden van kinderen in de vakantieweek kom je in werkgroepjes bij elkaar. Dat gebeurt een aantal keer per jaar. Zo zijn er werkgroepjes die zich bezighouden met de logistiek, met de programmering, de boodschappen, de selectie van de kinderen of het contact met de scholen. Daarnaast is er nog een leuke teamdag en een dag waarop een training aangeboden wordt die deskundigheid bevordert”.
“Als vrijwilliger moet je in het bezit zijn van een VOG, een gedragscode ondertekenen, flexibel zijn en minimaal 21 jaar zijn.” Het is een leuke en dankbare taak maar het vraagt ook iets: je bent zes dagen bezig met het begeleiden van kinderen.”

Keurmerk
Van het steunpunt kindervakanties ( voorheen Jantje Beton) heeft Happy Days een keurmerk gekregen.” Daar hoort bij dat je een stevig hygiëne- en risicoprotocol hebt. Ook in coronatijd. We doen al het mogelijke voor de veiligheid. Vrijwilligers doen voordat we op weg gaan een zelftest, en dat gaan we naar alle waarschijnlijkheid ook van de kinderen vragen”.
Tegen iedereen in Zoetermeer zegt Jessica:” geef je op om dit jaar deze zo belangrijke vakantie mogelijk te maken. Daar doe je het voor. Ieder kind heeft recht op plezier! Dat is ons motto”. Interesse/ meer weten? Zie www.stichtinghappydays.nl of mail: info@stichtinghappydays.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09