Robbert Roos beeldt de titel van zijn boek uit in het kunstwerk van Rob Sweere langs het Heemkanaal. Foto: Margareth Roos
Robbert Roos beeldt de titel van zijn boek uit in het kunstwerk van Rob Sweere langs het Heemkanaal. Foto: Margareth Roos M.w. Roos - Drost

Gedichten schrijven over dingen die raken

Actueel 1.033 keer gelezen

Zoetermeer - Gedichten schrijven. Robbert Roos doet het eigenlijk al sinds hij kan schrijven. Onlangs kwam zijn nieuwe dichtbundel ‘Stop de tijd’ uit.

Door Hélène Ouwerkerk

“De onderwerpen van mijn gedichten zijn divers”, vertelt Robbert Roos. “Maar ze gaan altijd over dingen die mij raken. Soms zijn dat maatschappelijke thema’s maar het is ook vaak een actualiteit. Neem bijvoorbeeld de ongelukken op het kruispunt aan de Stationsstraat of het drama in Scheveningen waarbij jonge surfers omkwamen. Het zijn stuk voor stuk zaken die ervoor zorgen dat ik mijn pen oppak.”
En die gedichten rollen er soms heel makkelijk uit. “Overigens verschilt dat hoor”, zegt Roos. “De ene keer schrijf ik direct mijn gevoel op. Maar dichten is sowieso de uitlaatklep voor een emotie die iets in mij oproept. Het zorgt ervoor dat ik het een plekje kan geven. Het gebeurt wel dat ik niet kan slapen. Dan ga ik mijn bed uit en zet ik het gedicht op papier. De volgende ochtend ben ik soms verbaasd over wat ik heb geschreven.”
De eerste inspiratie voor het schrijven haalde Robbert uit de teksten van John Lennon en Paul McCartney. “Ik ontdekte dat je je woorden in een gedicht of in een liedje kan verpakken. Feitelijk liggen liedjes en gedichten heel dicht bij elkaar. Het leuke is dat zanger Mart Veldhuizen mijn gedicht De Waarheid op muziek heeft gezet.”
Robbert is ook al jaren stadsdichter. “In sommige steden word je voor een bepaalde tijd Stadsdichter. In andere steden is dat weer voor onbepaalde tijd. Ik weet niet wanneer ik het stokje overdraag”, vertelt hij. “Ik heb contact met andere Stadsdichters. Dat is erg leuk. Zo doe ik ook mee aan het Groot Gouds Stadsdichtersgala. Dat contact met andere stadsdichters is heel waardevol en soms leidt het nog tot iets goeds. Zo dreigde er in Stadskanaal een bankje te verdwijnen op een begraafplaats waar weduwnaar Lucas Meijer altijd bij het graf van zijn vrouw zat. De oproep was aan de stadsdichters om hierover te schrijven. Ook ik heb aan die oproep gehoor gegeven. En er is een nieuw bankje gekomen. Dat vind ik toch mooi. Zo blijkt maar weer dat de pen machtiger is dan het zwaard.”

Het boek met 51 gedichten en bijpassende foto’s, want fotograferen is een andere passie van hem, is voor 20 euro te bestellen. Speciaal voor de Streekbladlezers is er een actie. Robbert Roos levert de boeken persoonlijk af en draagt een gedicht voor bij mensen die voor Valentijnsdag het boek bestellen. Mail naar strixvariawoordenbeeld@gmail.com, onder vermelding van Streekblad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27