Brigitta Kraal wil graag een doorstart maken met soulfoodrestaurant SoSo.
Brigitta Kraal wil graag een doorstart maken met soulfoodrestaurant SoSo. Robbert Roos

‘Soulfoodrestaurant SoSo mag niet verloren gaan’

Actueel 1.212 keer gelezen

Zoetermeer - Onlangs werd het faillissement uitgesproken van soulfoodrestaurant SoSo, gevestigd aan het Oostwaarts in het Stadshart te Zoetermeer. Toch wil dit niet zeggen dat eigenaresse Brigitta Kraal zich hierbij neerlegt. Sterker nog; ze zet alles op alles om met het restaurant door te gaan. Om een doorstart mogelijk te maken is € 100.000,- nodig. Om dit bedrag bij elkaar te krijgen is Kraal een crowdfundingsactie begonnen. “Soulfoodrestaurant SoSo mag niet verloren gaan.”

Door Robbert Roos

Als we Brigitta Kraal spreken op een bankje tegenover het restaurant is de emotie letterlijk van haar gezicht af te lezen. “Natuurlijk ben ik verdrietig”, geeft ze eerlijk toe terwijl ze een traantje wegpinkt. “SoSo is mijn lust en mijn leven, en in de loop der jaren een way-of-life geworden. Ik heb altijd dag en nacht gewerkt en mijn ziel en zaligheid erin gestoken. Dan wil je niet dat het hier en nu stopt.” Kraal zit dan ook nog altijd vol energie en kan niet wachten om het restaurant te heropenen.

Kraal ontving de laatste tijd heel veel steunbetuigingen. Niet alleen van vrienden en familie, maar ook van klanten. “Zij zijn voor mij en mijn team een soort familie geworden en voelen dat andersom ook zo.” Vandaar dat Kraal de stap durfde te zetten om hun hulp in te roepen. “Ik ben in gesprek met brouwerijen en leveranciers om een doorstart te kunnen maken. Maar om dat voor elkaar te krijgen heb ik ook de steun van mijn omgeving nodig. € 100.000,- is veel geld, maar als iedereen iets bij wil dragen moet het te realiseren zijn.”

Kraal wil zich vooral focussen op de toekomst en niet achterom kijken. Het ligt misschien voor de hand om met een vingertje naar de coronamaatregelen te wijzen. Maar zo zit Kraal niet in elkaar. “Het is een optelsom van veel dingen geweest”, legt ze uit. “Door de brand, een aantal jaar geleden, was mijn hele financiële buffer weg. Dat bouw je niet zomaar weer op.” Corona bracht nieuwe uitdagingen met zich mee. “Ik ben het niet altijd eens geweest met de maatregelen, maar ben ook blij dat ik niet in de schoenen van Mark Rutte stond. Ook hij moest roeien met de riemen die hij had. Maar de maatregelen rondom anderhalve meter deden het restaurant niet goed. Je mag veel minder gasten ontvangen, terwijl je kosten gelijk blijven en gewoon doorgaan.” Haar kinderen leerde ze dat je nooit weg moet lopen voor iets wat moeilijk is. Vandaar dat Kraal alles op alles zet om een doorstart mogelijk te maken. De crowdfundingsactie van Brigitta Kraal is te vinden op: https://gofund.me/9c7fe668

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27