‘Soulfoodrestaurant SoSo mag niet verloren gaan’
Actueel 1.168 keer gelezenZoetermeer - Onlangs werd het faillissement uitgesproken van soulfoodrestaurant SoSo, gevestigd aan het Oostwaarts in het Stadshart te Zoetermeer. Toch wil dit niet zeggen dat eigenaresse Brigitta Kraal zich hierbij neerlegt. Sterker nog; ze zet alles op alles om met het restaurant door te gaan. Om een doorstart mogelijk te maken is € 100.000,- nodig. Om dit bedrag bij elkaar te krijgen is Kraal een crowdfundingsactie begonnen. “Soulfoodrestaurant SoSo mag niet verloren gaan.”
Door Robbert Roos
Als we Brigitta Kraal spreken op een bankje tegenover het restaurant is de emotie letterlijk van haar gezicht af te lezen. “Natuurlijk ben ik verdrietig”, geeft ze eerlijk toe terwijl ze een traantje wegpinkt. “SoSo is mijn lust en mijn leven, en in de loop der jaren een way-of-life geworden. Ik heb altijd dag en nacht gewerkt en mijn ziel en zaligheid erin gestoken. Dan wil je niet dat het hier en nu stopt.” Kraal zit dan ook nog altijd vol energie en kan niet wachten om het restaurant te heropenen.
Kraal ontving de laatste tijd heel veel steunbetuigingen. Niet alleen van vrienden en familie, maar ook van klanten. “Zij zijn voor mij en mijn team een soort familie geworden en voelen dat andersom ook zo.” Vandaar dat Kraal de stap durfde te zetten om hun hulp in te roepen. “Ik ben in gesprek met brouwerijen en leveranciers om een doorstart te kunnen maken. Maar om dat voor elkaar te krijgen heb ik ook de steun van mijn omgeving nodig. € 100.000,- is veel geld, maar als iedereen iets bij wil dragen moet het te realiseren zijn.”
Kraal wil zich vooral focussen op de toekomst en niet achterom kijken. Het ligt misschien voor de hand om met een vingertje naar de coronamaatregelen te wijzen. Maar zo zit Kraal niet in elkaar. “Het is een optelsom van veel dingen geweest”, legt ze uit. “Door de brand, een aantal jaar geleden, was mijn hele financiële buffer weg. Dat bouw je niet zomaar weer op.” Corona bracht nieuwe uitdagingen met zich mee. “Ik ben het niet altijd eens geweest met de maatregelen, maar ben ook blij dat ik niet in de schoenen van Mark Rutte stond. Ook hij moest roeien met de riemen die hij had. Maar de maatregelen rondom anderhalve meter deden het restaurant niet goed. Je mag veel minder gasten ontvangen, terwijl je kosten gelijk blijven en gewoon doorgaan.” Haar kinderen leerde ze dat je nooit weg moet lopen voor iets wat moeilijk is. Vandaar dat Kraal alles op alles zet om een doorstart mogelijk te maken. De crowdfundingsactie van Brigitta Kraal is te vinden op: https://gofund.me/9c7fe668