De Edelsteen krijgt weer predicaat excellente school.
De Edelsteen krijgt weer predicaat excellente school.

IKC De Edelsteen krijgt opnieuw predicaat excellent

Actueel 582 keer gelezen

Zoetermeer - Daltonschool IKC De Edelsteen (www.ikcdeedelsteen.nl) mag zich nóg vier jaar excellente basisschool blijven noemen. De inspectie beloont hiermee de aangetoonde continue inzet van het team om eigenaarschap van leerlingen bij hun ontwikkeling te stimuleren. Een kroon op het werk van het trotse team!
Doorontwikkeling aantonenAls een school de tweede keer opgaat voor een predicaat, hoeft het onderwerp niet compleet anders te zijn, maar moet de school wel een doorontwikkeling kunnen aantonen. In het rapport stelt de jury: ‘De jury spreekt zich positief uit over de helderheid van het excellentieprofiel van IKC De Edelsteen. De school omschrijft haar profiel als: zelfstandigheid ontwikkelen en groeien in eigenaarschap. De school gelooft dat wanneer leerlingen zelf invloed en sturing hebben op wat zij leren, zij cognitief, persoonlijk en sociaal groeien. In 2017 heeft de school het predicaat Excellente School ontvangen op basis van eigenaarschap. Sinds die tijd heeft de school haar excellentieprofiel verder ontwikkeld en geborgd. De jury ervaart hoe concreet het profiel vorm krijgt in de dagelijkse praktijk van de school en hoe duidelijk de werkwijze is voor leerlingen.’
Zelfstandigheid De school werkt in alle groepen aan de cognitieve, sociale en persoonsontwikkeling. ‘De leerlijn persoonsontwikkeling loopt van nul tot 12 jaar en zelfstandigheid is bijvoorbeeld al van jongs af aan goed zichtbaar,’ merkt de jury op.
EigenaarschapIKC De Edelsteen heeft om die ontwikkeling op drie gebieden gaande te houden een unieke visie op eigenaarschap van leerlingen. Naast de daltonwaarden zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, reflectie en samenwerken, staan in het onderwijs effectiviteit, vrijheid en verantwoordelijkheid centraal. ‘Leerlingen blijven beter gemotiveerd omdat ze (mede)verantwoordelijk zijn voor hun ontwikkeling en nauw betrokken bij het leerproces. Met goede begeleiding krijgen leerlingen binnen heldere kaders steeds meer vrijheid om doelgericht eigen keuzes te maken. “Het gaat daarbij niet om loslaten maar om anders vasthouden,” legt directeur Cynthia Vijgenboom uit.
Ontwikkeling stevig geborgd De jury heeft waardering voor het duurzame karakter van het excellentieprofiel, zo staat in het rapport. ‘Die duurzaamheid is het gevolg van een voortdurende evaluatie, een stevige borging en een gerichte schoolontwikkeling. Wij zagen hoe de school de eigen ontwikkeling volgt. Eigenaarschap kan een vaag en veelomvattend begrip zijn, maar De Edelsteen heeft het goed weten te definiëren en concretiseren in de praktijk.’ Vijgenboom vindt dat het belangrijk is dat het team steeds kritisch naar het eigen onderwijs blijft kijken en reflecteeert op het effect van nieuwe interventies. “Hebben de kinderen er profijt van? Zij zijn natuurlijk subliem in het feedback geven door hun ervaringen van met een nieuwe manier van werken toe te lichten. Onze bevindingen zetten we meteen om in concrete afspraken waardoor ons onderwijs steeds evolueert,” legt Vijgenboom uit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27