Wethouder Ingeborg ter Laak initiatiefnemer voor het platform Zoetermeer voor Elkaar, waarvan men nu de vruchten plukt. Foto Kees van Rongen
Wethouder Ingeborg ter Laak initiatiefnemer voor het platform Zoetermeer voor Elkaar, waarvan men nu de vruchten plukt. Foto Kees van Rongen

“Vrijwilligers zijn de kurk waarop Zoetermeer drijft”

Actueel 477 keer gelezen

ZOETERMEER - In Zoetermeer zijn veel vrijwilligersorganisaties. Eigenlijk waren de organisaties ook min of meer elkaars concurrenten. Met het platform Zoetermeer voor Elkaar zijn de vrijwilligersorganisaties bij elkaar gebracht. Een verzamelplaats waar mensen die vrijwilligerswerk willen doen en organisaties die vrijwilligers zoeken, elkaar kunnen vinden.

Door Kees van Rongen

Wethouder Ingeborg ter Laak van zorg, welzijn, sport en verenigingen: “Het was een van de eerste onderwerpen, die ik bij mijn aanstelling in 2018 als wethouder wilde aanpakken. Een duidelijke ondersteuning van vrijwilligers via een stuurgroep met vertegenwoordigers van vrijwilligersorganisaties en gemeente. Vrijwilligers zijn immers het kapitaal van de samenleving. De start van Zoetermeer voor Elkaar was eind 2019. Tijdens ‘NL doet’ op 13 maart 2020 zouden we de website op grootse wijze presenteren. Helaas begon toen de eerste lockdown. Helemaal geen festiviteiten. Wel gingen we van start.”

Saamhorigheid
“Het was een geluk, dat we de website gereed hadden. Talloze vrijwilligers vonden de website doordat anderen huis aan huis de folder over Zoetermeer voor Elkaar verspreidden. Velen reageerden voor allerlei vrijwilligerswerk, omdat zij iets wilden betekenen voor anderen in de coronaperiode. Boodschappen voor kwetsbare mensen doen, digitaal koken, muzikanten gingen optreden bij verzorgingshuizen, huiswerkbegeleiding, allemaal tijdens die lockdown. De opzet van Zoetermeer voor Elkaar zorgde direct al voor de gewenste saamhorigheid binnen Zoetermeer.” Het was een vliegende start voor de organisatie.
De voorzitter van de Unie van Vrijwilligers Zoetermeer (UVV) Piet Bots en Mirjam van Bijnen, directeur van de stichting Piëzo, zagen het nut van Zoetermeer voor Elkaar meteen zitten. Zij traden toe tot de stuurgroep vrijwilligersondersteuning.

Vrijwilligersfonds
De wethouder is trots op de Zoetermeerse samenleving die het vrijwilligerswerk zo omarmt. Om dat belang te benadrukken vond de gemeente een investering noodzakelijk en zorgde voor financiële ondersteuning. Hierdoor wordt gezorgd voor continuïteit.
“Organisaties met een goed idee voor innovatie, verbetering van het werk van vrijwilligers of trainingen kunnen hiervoor subsidie aanvragen,” vertelt wethouder Ter Laak. “Inmiddels hebben we een vrijwilligersfonds, waarin ieder jaar een ton beschikbaar wordt gesteld voor de aanvragen door vrijwilligersorganisaties.” De wethouder ziet duidelijk de voordelen van de samenwerking door de verschillende vrijwilligersorganisaties die niet meer op een eigen eilandje zitten en onafhankelijk van elkaar werken. “De vrijwilligersorganisaties profiteren hierdoor van elkaar op allerlei gebied.” Een duidelijke win-win-situatie.

Vrijwilligers
In Zoetermeer zijn zoveel vrijwilligers actief, weet wethouder Ter Laak. “Op de Dag van de Vrijwilliger had ik achtduizend drinkbekers besteld als aardigheidje voor elke vrijwilliger één. Achteraf kreeg ik de indruk dat die achtduizend te weinig bleken om iedere vrijwilliger er een mee te geven. Dus ben ik er van overtuigd, dat Zoetermeer nog veel meer vrijwilligers telt. Hoe dan ook de vrijwilligers zijn de kurk, waarop de samenleving in Zoetermeer drijft. Ik denk zelfs dat iedereen wel eens vrijwilligerswerk doet. Het omzien naar elkaar is de kracht van Zoetermeer. We hebben een actief verenigingsleven. De een geeft twee keer per week voetbaltraining, een ander, laat de hond uit voor iemand, die niet naar buiten kan, doet boodschappen, geeft taalles, allemaal met de gedachte dat niemand buiten de boot mag vallen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1