De opvang voor statushouders. Foto: Richard Jetten
De opvang voor statushouders. Foto: Richard Jetten Photography: Richard Jetten.

Asielzoekers komen volgende week

Actueel 110 keer gelezen

ZOETERMEER - Het was de bedoeling, dat deze week de eerste statushouders met een verblijfsvergunning en asielzoekers in een lopende aanvraagprocedure in de voormalige Zoetermeerse gevangenis zouden worden opgevangen. Volgens het COA zal dat deze week toch nog niet lukken.

Door Kees van Rongen

Jan Scholten van het COA, die zich met de opvang in Zoetermeer bezighoudt, heeft ons dat dinsdagmiddag desgevraagd laten weten. “Er is wellicht enige verwarring ontstaan, omdat er vandaag door het ILOZ wandschilderingen naar de diverse woongelegenheden zijn gebracht. Maar we verwachten de eerste bewoners niet eerder dan volgende week.”
Het gaat om maximaal 500 personen, die vanaf volgende week druppelsgewijs naar Zoetermeer komen. Beveiliging in de noodopvang is 24 uur aanwezig.
“Door ons team (18 voltijd banen) worden de mensen ontvangen en naar hun kamer gebracht. Het zijn kleine kamers, maar dat is ook in andere opvanglocaties zo,” zegt locatiemanager Marijke Klaassens. Zij zei eerder blij verrast te zijn over de locatie in Zoetermeer. “Hoewel de buitenkant van de noodopvang grijs is, heeft het binnen een vriendelijke uitstraling mede door de lichtinval. Het interieur is inmiddels aangepast. Maar we moeten het gebouw over een jaar, als de noodopvang hier vervalt, opleveren zoals we het hier hebben aangetroffen. Dat heeft het Rijksvastgoedbedrijf nadrukkelijk met ons afgesproken.”
Voor de bewoners worden allerlei activiteiten georganiseerd,” vertelt Klaassens. Zo worden er sportactiviteiten zowel binnen als buiten, creatieve activiteiten en activiteiten voor de kinderen gehouden. Zoetermeer voor Elkaar is bezig om vrijwilligers te werven die in de noodopvang kunnen helpen.
Hoewel er volgens het COA en de politie geen reden is voor extra beveiliging in de omgeving heeft het college besloten om toch een mobiele surveillance door een particulier beveiligingsbedrijf in te zetten. Dit omdat een aantal aanwezigen tijdens de informatiebijeenkomsten aangaf zich onveilig te voelen. De mobiele surveillance vindt dagelijks tussen 08.00 – 22.00 uur om de twee uur plaats.
De gemeente heeft met het COA afgesproken dat de voormalige gevangenis maar een jaar beschikbaar is voor de noodopvang. Wat er daarna met het pand gaat gebeuren is nog onduidelijk. Burgemeester Bezuijen: “Het rijk wil het gebouw in de toekomst weer als gevangenis kunnen gebruiken. Overigens zouden wij graag het complex overnemen om hier huisvesting te kunnen realiseren.”

Uit de krant