Anja en Marcel: “Wij begrijpen niet waarom dit prachtige initiatief niet meer kan doorgaan.”
Anja en Marcel: “Wij begrijpen niet waarom dit prachtige initiatief niet meer kan doorgaan.” Terrence Pellikaan

Het doek valt voor ZPOT theaterproducties

Actueel 1.596 keer gelezen

Zoetermeer - ZPOT theaterproducties zal geen nieuwe voorstelling meer brengen. Het doek valt definitief voor de theatergroep die geheel uit leerkrachten en andere medewerkers van het Openbaar Primair Onderwijs Zoetermeer (OPOZ) bestond. Anja Hepp, medeoprichter van ZPOT: “Volgens het nieuwe bestuur van OPOZ past ZPOT niet meer binnen de visie van nu. Het is met pijn in ons hart dat we ZPOT opheffen.”

Door Renate Mamber

Roodkapje, de Sneeuwkoningin, Doornroosje, Anastasia… Duizenden basisschoolleerlingen zagen de afgelopen 22 jaar deze en andere voorstellingen van ZPOT. Eerst in het Kwadranttheater en later in het Stadstheater, met uitgebreide decors, kostuums, muziek, dans en zang. “Het begon als eenmalig project in 1998 maar groeide uit tot een jaarlijks terugkerende productie waar honderden medewerkers en oud-medewerkers van OPOZ aan meededen”, vertelt Anja Hepp.

Echt Zoetermeers
Anja, intussen gepensioneerd adjunct-directeur van IKC De Meerpaal en Marcel de Vrije, leerkracht van IKC De Vijverburgh, waren de afgelopen jaren de regisseurs van de groep. Zij vertellen hoe ZPOT een echte Zoetermeerse aangelegenheid was. Marcel: “We hadden samenwerkingen met onder andere het CKC en Greg en Baud. We huurden vaak een zangdocent in om de zang op een hoger plan te krijgen. Ook waren er gastoptredens van bijvoorbeeld medewerkers van Bibliotheek Zoetermeer. Zelfs voormalig burgermeester Aptroot heeft een gastoptreden gegeven in een van onze voorstellingen.”
De producties oogden steeds professioneler. “Ik heb een regisseursopleiding gevolgd”, vertelt Anja. “Het niveau van de producties werd steeds hoger. Op een gegeven moment was het moeilijk er nog overheen te komen.”

Betrokkenheid
ZPOT had een duidelijke educatieve doelstelling. Anja: “We hadden als doel dat alle leerlingen in hun basisschooltijd minstens vier keer een voorstelling in het theater zouden zien. Om dat te bereiken maakten we het ene jaar een voorstelling voor de onderbouw en het andere jaar voor de bovenbouw. Alle leerlingen van de openbare basisscholen gingen ernaartoe. Dat waren er zo’n drieduizend per jaar.”
Marcel: “Voor veel kinderen was het hun eerste kennismaking met theater. Als je hun reactie zag wanneer ze voor het eerst in het theater kwamen! Ze keken hun ogen uit. Dan is het helemaal leuk om je eigen juf of meester op het podium te zen.”
Ook wilde ZPOT via de voorstellingen leerlingen van de onderbouw kennis laten maken met sprookjes en leerlingen van de bovenbouw met historische en literaire werken.

Donkere wolken
In 2020 pakte zich voor het eerst donkere wolken samen boven de theaterorganisatie. “We waren al halverwege de repetities van de voorstelling de Piratenkoningin toen corona kwam”, vertelt Marcel. “We dachten toen nog: we gaan er een paar weken uit en dan pakken we de draad weer op.” Het liep anders. Net als bij de rest van de Nederlandse cultuursector verhinderden alle beperkende maatregelen steeds het hervatten van de repetities. Toen de groep in september vorig jaar de repetities eindelijk wilde hervatten, gaf het nieuw aangetreden OPOZ-bestuur aan dat ZPOT niet meer past binnen de visie van nu. “Dat was voor ons een grote verrassing en een enorme teleurstelling”, zegt Anja. “Wij begrijpen niet waarom dit prachtige initiatief niet meer kan doorgaan. Zonder steun van OPOZ zien wij geen mogelijkheid voorstellingen van ZPOT te realiseren. Misschien is een nieuw initiatief of doorstart mogelijk, maar ik denk dat het met nieuwe mensen en nieuw elan moet gebeuren. We danken in ieder geval iedereen die al die jaren aan ZPOT heeft meegedaan. Er komt nog een afscheid en een reünie. We hopen dat we de afgelopen 22 jaar kinderen liefde voor kunst en cultuur hebben kunnen bijbrengen.”
Het bestuur van de OPOZ wil niet reageren op haar besluit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1