Terwijl zojuist de gemeente het pad nabij de Skidmorelijn heeft schoongemaakt, wijst Ton Nieuwenhuijsen nieuwe uitwerpselen van ganzen aan. Foto Kees van Rongen
Terwijl zojuist de gemeente het pad nabij de Skidmorelijn heeft schoongemaakt, wijst Ton Nieuwenhuijsen nieuwe uitwerpselen van ganzen aan. Foto Kees van Rongen

Buurt vraagt oplossing voor overlast ganzen

Actueel 1.475 keer gelezen

ZOETERMEER - “De ganzenstront op de looproute naar het winkelcentrum en het speelveld voor de kinderen is nabij de Skidmorelijn schrikbarend,” vertelt Ton Nieuwenhuijsen. “Bij klachten reageert de gemeente. Een veegmachine maakt de looproute dan weer eens gedeeltelijk schoon, maar de shit blijft.”

Door Kees van Rongen

Vele bewoners in Noordhove ergeren zich aan de uitwerpselen van de ganzen. Naar schatting strijken dagelijks zo’n 30 tot 40 ganzen neer op en nabij het basketveld achter het Kramerplan. Mensen met een rollator klagen over de poep aan de wieltjes. Bovendien is het door de uitwerpselen van de ganzen spiegelglad. “Bij mijn rondje met de honden wordt het een soort hinkstapspringen. Behalve dat de troep op de straat en het speelveld ligt, is het volgens mij ook gevaarlijk als ik denk aan de huidige vogelgriep. Huisdieren zitten aan die uitwerpselen en worden er ziek van. Kinderen en volwassenen kunnen er dan eveneens last van krijgen”, zegt Van Nieuwenhuijsen.
Behalve de looproute naar het winkelcentrum zijn ook de paden rondom het grasveld onder gescheten. Als mijn hond per ongeluk wat achterlaat, krijg ik een boete van 90 euro aan mijn broek. De gemeente moet een afdoende oplossing voor deze overlast vinden. Ik heb voorgesteld om de ganzen bij het Benthuizerplas bij te voederen, zodat ze daar blijven en niet iedere keer in deze buurt troep maken. Buurtbewoners moeten natuurlijk ook niet vogels hier voederen.”
Ton Nieuwenhuijsen heeft herhaalde malen geklaagd bij de gemeente en flora- en faunabeheerder René Thijssen. “Het ganzen probleem heeft zeker onze aandacht,” zegt Thijssen. “Een aantal jaren geleden is besloten om de ganzen niet weg te vangen. De overlast was toen van gelijke aard. Zoetermeer wil graag ruimte bieden aan wilde dieren. Daarom is besloten dat wanneer de ganzen weer in de wijk verblijven om dan de schoonmaak frequentie te verhogen. Naar aanleiding van de melding van de heer Nieuwenhuijsen heb ik dit probleem ook met de wijkbeheerder besproken om dit weer eens te inventariseren. Op die manier krijgen we een inzicht over de grootte van het probleem en de daarbij komende kosten.”
Voorlopig lijkt er geen oplossing, denkt de heer Nieuwenhuijsen. “Kinderen willen het speelveld niet eens meer gebruiken door die ganzenstront. Als de veegmachine van de gemeente na weer een klacht van mij een keer langs is geweest, ligt twee uur later de looproute naar het winkelcentrum al weer bezaaid met uitwerpselen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1
 Kinepolis gaat Back to Black op woensdag 17 april!
Win nu 2 vrijkaarten voor de "Première Night: Back to Black" 9 apr, 13:45 1
Een foto van de operette vorig jaar. Foto: Hans den Boer
Operette Viktoria und ihr Husar in het Stadstheater 9 apr, 09:31