De vier genomineerden.
De vier genomineerden.

Wie wordt de winnaar van de Kunst- & Cultuurprijs Zoetermeer 2021?

Actueel 154 keer gelezen

Zoetermeer – De vier genomineerden voor de Kunst- & Cultuurprijs zijn bekend. Het is alweer de zeventiende keer dat, op initiatief van de gemeente Zoetermeer en Netwerk Zoetermeer, deze prijs voor Zoetermeer wordt toegekend. Deze creatieve prijs wordt uitgereikt aan personen, groepen of instellingen die zich het afgelopen jaar op verrassende of vernieuwende manier onderscheiden hebben op het gebied van kunst en cultuur.

Wie wint dit jaar ‘het Bronzen Visdiefje’ en de bijbehorende geldprijs? Het wordt op 23 februari bekendgemaakt. In dit bericht worden de vier genomineerden voorgesteld. Naast de reguliere prijs waar deze genomineerden kans op maken, wordt ook de aanmoedigingsprijs uitgereikt.

4x4 Festival – Greg & Baud Productions

In 2020 zaten de tientallen vrijwilligers van Greg & Baud Productions tijdens de lockdown aan de zijlijn te wachten tot ze weer theater mochten maken. Zodra hier in de zomer langzaam weer ruimte voor was, wilden zij dit vieren tijdens de eerste editie van het 4x4 Theater Festival.

In totaal zijn 16 verschillende makers de ultieme uitdaging met zichzelf aangegaan en hebben zij een voorstelling geproduceerd van 16 minuten. Ze experimenteerden en ontdekten (nieuwe) vormen van kunst & theater voor zichzelf. Op 16 unieke locaties was er een uiteenlopend aanbod van voorstellingen te zien. Denk aan dans, cabaret, spoken word, zang en meer. Kortom: voor iedere bezoeker wat wils.

In 2021 heeft Greg & Baud Productions het succes voortgezet. Wederom zijn de makers het proces aangegaan, met de opdracht: maak een voorstelling die nog niet compleet ‘af’ is. Met deze insteek kregen de makers de vrijheid om te spelen en te experimenteren met hun eigen creativiteit. Het leverde opnieuw 16 unieke voorstellingen op.

CityTales – Tobias Becker Hoff en Stichting Franx

Op 15 oktober 2021 werd het kunstwerk ‘Ungridded’ onthuld, een grote muurschildering onder het viaduct van de Afrikaweg. De muurschildering vormt de pilot van het overkoepelende street art project ‘CityTales’, dat werd ontwikkeld door Stichting Franx en de Urban Art Studio. ‘CityTales’ gaat over de verhalen van de stad en vooral over de mensen die er wonen.

Tijdens brainstorm- en experimentsessies bij Franx werd de mening aan jongeren van onder andere Kick ’n Studio’s en jongerenorganisatie ‘mevrouw Latenstaan’ gevraagd. Hoe zien zij de stad het liefst? Hun visie werd door Tobias Becker Hoff verwerkt in de muurschildering.

De schildering is van rechts naar links te lezen. Je ziet het ontstaan van Zoetermeer en de ontwikkeling hiervan. Rasters ontvouwen zich in het midden als kaders en links wordt de schildering weer uitbundiger en speelser en bewegen de beperkende kaders mee met de kleurrijke vormen. 

De conclusie van de jongeren: “de stad heeft al veel creatief talent voortgebracht, maar er valt nog veel te winnen. Juist in Zoetermeer kun en moet je extra creatief denken en doen!”

Histoire du Soldat – Laurens de Groot en het Ebony Ensemble

De voorstelling ‘Histoire du Soldat (geschiedenis van de soldaat)’ is een samenwerking tussen acteur Laurens de Groot en het Ebony Ensemble. Het stuk is geschreven voor het rondtrekkende muziektheater en daarom in compacte vorm geschreven: 3 acteurs (verteller, soldaat en duivel) en 7 musici. Deze compacte vorm is nóg compacter gemaakt doordat Laurens de Groot in deze voorstelling alle rollen voor zijn rekening neemt. In het kort gaat het verhaal over een soldaat die zijn viool in ruil voor rijkdom aan de duivel verkoopt en erachter komt dat die rijkdom hem niet gelukkig maakt. De muziek is beïnvloed door de Jazz en het ensemble lijkt qua samenstelling op een Jazzband. Door de levendigheid en toegankelijkheid van het werk is het sinds de première in 1918 uitgegroeid tot een werk dat over de hele wereld wordt uitgevoerd.

Met name Klassieke muziek en toneel staan onder druk, onder meer omdat het op scholen niet meer wordt onderwezen en in de media nauwelijks aandacht krijgt. Tegelijkertijd geven duizenden toegewijde musici en acteurs hun ziel en zaligheid om hún voorstelling tot de mooiste te maken die er is. Dat was bij de voorstelling van ‘Histoire du Soldat’ niet anders. In het stuk wordt de universele boodschap verspreid over de vraag wat van werkelijk belang is in ons leven. 

Marcel Singor

Marcel speelt al vanaf zijn negende gitaar en een andere carrière-optie dan die van virtuoos rock leadgitarist is vanaf dat moment voor hem uitgesloten. 

Op het exacte moment dat COVID-19 alles stillegde in maart 2020 stond Marcel Singor klaar om een lange internationale tour te gaan doen als gitarist in de band van Fish. Dit zou, zoals zoveel tours, in eerste instantie verplaats worden. Helaas werd de tour uiteindelijk gecanceld.

Uiteindelijk is Marcel het enige gaan doen wat nog mogelijk was: thuis spelen, songs schrijven en opnemen. Het resultaat hiervan is dat hij al behoorlijk ver is met 3 verschillende eigen albums.

Hiervoor was Marcel al intensief bezig met het Kayak album ‘Out Of This World’, dat begin 2021 is uitgekomen en internationaal veel lovende reacties kreeg. Daarnaast heeft hij een aantal gastsolo’s opgenomen voor verschillende releases, waaronder het volgende album van Star One. Naast de solo’s van Marcel doen ook onder andere Steve Vai, Ad Vandenberg en Bumbelfoot een gastsolo op dit album.

Ondertussen ging zijn werk op de Popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam gewoon door. Marcel is blij dat er relatief weinig lessen verplaatst moesten worden naar een online-versie, aangezien dit een belangrijke houvast is geweest voor de studenten. Hij noemt dit ook één van zijn trotse momenten uit 2021.

Uit de krant