De eerste hand wordt gelegd aan de sociale moestuin. Foto: Piëzo
De eerste hand wordt gelegd aan de sociale moestuin. Foto: Piëzo

Verbinding en contact in de wijktuin Noordhove

Actueel 346 keer gelezen

Zoetermeer- Verbinding en contact. Dat is wat de sociale wijktuin beoogt. Naast samen tuinieren en de oogst delen is de wijktuin vooral een middel om te kijken waar je talenten en behoeften liggen en die te ontwikkelen. 

Door Gitta Fleuren

Op 27 januari organiseert wijktuin Noordhove een winterontmoeting. Op deze open middag kunt u als wijkbewoner kennismaken met de sociale wijktuin en de andere activiteiten. Piëzo is door de gemeente Zoetermeer gevraagd om de tuin te beheren en sociaal en levendig te maken. Het aanbod wordt met bewoners ontwikkeld. Odette Panneman is sociaal cultureel werker bij stichting Piëzo en projectleider bij de wijktuin: “Elk mens heeft mooie dingen in zich. Een tuin kan een prachtig middel zijn om tot je recht te komen. In Noordhove is er veel behoefte aan meedoen en ontmoeting. We willen met dit project een steentje bijdragen om verbinding te maken. We zien bijvoorbeeld in de directe omgeving van de tuin veel vitale senioren. Al zeggen mensen niet snel dat ze eenzaam zijn: we zijn sociale dieren en hebben elkaar nodig.”

Talenten
Iedereen die zich aanmeldt krijgt een intakegesprek. “Daarin kijken we naar waar je talenten en behoeften liggen. Wat maakt je blij? Wat wil je ontdekken? Wat je situatie ook is: niemand hoeft vast te zitten. Door verbinding, door meedoen, door te merken dat je bijdrage ertoe doet, wordt je in je kracht gezet. In de tuin zijn er vervolgens talloze mogelijkheden om je als vrijwilliger in te zetten, of om mee te doen met activiteiten”.
Bij de sociale moestuin kun je samen met andere vrijwilligers ontdekken of tuinieren iets voor je is. Tuingereedschap is aanwezig. Je deelt met elkaar de oogst, je kunt deelnemen aan gezamenlijke koffiemomenten, tips uitwisselen of je aansluiten bij andere activiteiten. Basisschoolleerlingen hebben hier schooltuintjes en er is een studieplek voor kinderen. Er is een mama-oma café waar je koffie kunt drinken terwijl de kinderen lekker spelen. Er zijn creatieve cursussen waarin gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen uit de tuin. Er is stoelpilates voor ouderen. Je kunt meedoen aan wandelingen in de wijk met een kom soep erna. Mensen kunnen zich opgeven om te schilderen. Er is een buurtinlooppunt en er worden Nederlandse lessen gegeven. Bekijk voor het totale activiteitenoverzicht: www.stichtingpiezo.nl Heb je zelf ideeën voor activiteiten? Die zijn altijd welkom. Daarnaast is er ruimte voor wijkbewoners om zelf een tuintje te huren van de gemeente. Het kost€ 1.10 per m2 per jaar.

Toegankelijk
“We willen een verschil maken voor mensen, we willen dat ze geactiveerd worden en we willen toegankelijk zijn en blijven voor iedereen. Wanneer iets geld kost en dat is lastig voor je: weet dan dat je met een Zoetermeerpas sowieso mee kunt doen”. De wijktuin bevindt zich achter winkelcentrum Noordhove aan de Da Sangalloruimte 10.”Het is een prachtig terrein, met fruitbomen, een kruidentuin, een tribune, een keukentje en een wijkgebouw met meerdere lokalen . Ook in de coronatijd kan de wijktuin doorgaan, doordat we buiten werken en afstand kunnen waarborgen. Waar we heel blij mee zijn is de samenwerking met andere wijktuinen, zoals De Hof van Seghwaert. We bestaan pas sinds oktober 2021, en zij al langer. We hebben bijvoorbeeld hulp gekregen om de grond voor de tuin rijp te maken. We zoeken elkaar op en werken graag samen”.

Interesse?
Wilt u ook kennismaken met de wijktuin? Kom naar de winterontmoeting op 27 januari 2022 van 15-17uHeeft u vragen? Mail: odette@stichtingpiezo.nl of bel 06-36019137. Mocht de winterontmoeting door de verlenging van de huidige coronamaatregelen niet door kunnen gaan, wordt deze verplaatst naar een andere datum.

Uit de krant