Stadstheater is kleurrijk verlicht om haar bezoekers te laten zien dat ze er nog zijn.
Stadstheater is kleurrijk verlicht om haar bezoekers te laten zien dat ze er nog zijn.

College kiest voor lobby kabinet

Actueel 104 keer gelezen

Zoetermeer - Het college van B&W wil Zoetermeerse ondernemers die lijden onder de coronacrisis blijven ondersteunen. Zo wordt er ook dit jaar geen precario opgelegd. Dit is overigens geen uitstel maar hoeft helemaal niet te worden betaald. 

Door Hélène Ouwerkerk

Dit laat wethouder Jan Iedema weten. “We werden een paar weken geleden door ondernemers benaderd of we een brandbrief aan Rutte konden schrijven. We zijn niet van dat soort acties. Zoetermeer ligt dicht bij Den Haag dus de lijntjes met het kabinet zijn kort. Wij kiezen er liever voor om actie te ondernemen in het lobby traject. Ook is er binnen de VNG unaniem een motie aangenomen die het rijk oproept om ook actie te ondernemen naar de sociale en economische effecten van de coronacrisis.”
Burgemeester Bezuijen geeft aan dat met name de horeca, cultuur en evenementensector enorm hard worden geraakt. “Het is ingewikkeld want je hebt ook de taak om te handhaven. Daarom gaan wij altijd eerst een vriendelijk gesprek aan. We zwaaien niet met waarschuwingen of een boete. Afgelopen weekend openden twee horecazaken toch als demonstratie hun deuren. Die zijn na het gesprek weer dicht gegaan”, zegt Bezuijen. “Via de theatersector hebben wij geen geluiden ontvangen over open gaan als sportschool of kapper.” Wethouder Iedema: “Wij proberen ondernemers de weg te wijzen in de steun die zij kunnen krijgen en brengen subsidies onder de aandacht. Als de terrassen weer open mogen dan krijgen ondernemers een groter terras als dat qua veiligheid maar enigszins mogelijk is. Neemt niet weg dat we schrijnende verhalen horen. Ook deze ondernemers steunen we via coachingsgesprekken om te kijken wat ze kunnen doen.”
Iedema geeft aan dat de gemeente doorgaat met steun aan de ondernemers zolang er coronamaatregelen zijn.

Uit de krant