Anja Diender met haar nieuwe boek.
Anja Diender met haar nieuwe boek.

Nieuw boek over onrechtvaardigheid

Actueel 105 keer gelezen

Zoetermeer - ‘Het is niet eerlijk!’ en ‘Het maakt toch niet uit wat ik doe, het is nooit goed’. Dit zijn veelgehoorde uitspraken van kinderen en pubers, misschien ook die van jou. Ze duiden op het zien en ervaren van onrechtvaardigheid en staan daarmee vaak aan de basis van leer- en gedragsproblemen. 

Dat onderbouwt Anja Diender op begrijpelijke wijze in haar boek ‘Ze moeten altijd mij hebben!’ Onrechtvaardigheid was hét terugkerende thema in haar werk in de ruimtelijke ordening en op het grensvlak zorg en onderwijs (o.a. in Zoetermeer bij de Dorpsstraat en bij de Time-outvoorziening). Veel boze mensen die ze tegenkwam bleken een sterk rechtvaardigheidsgevoel te hebben. Daarom besloot Anja om te kijken of je dergelijke uitspraken kunt onderbouwen met resultaten van wetenschappelijk onderzoek. De uitkomsten zijn verrassend: er is o.a. een relatie tussen het zien en ervaren van onrechtvaardigheid met de executieve functies (aandacht en zelfcontrole) en het blijkt dat fysieke kenmerken, zoals scheelkijken en huidskleur, gerelateerd zijn aan betrouwbaarheid.

Benieuwd geworden? Dan kun je het boek ‘Ze moeten altijd mij hebben!’ (ISBN: 9789464182200) of ebook (ISBN: 9789464184204) bestellen op haar website www.zemoetenaltijdmijhebben.nl of via de gebruikelijke kanalen. Je kunt het boek ook via Kobo-plus en de bibliotheek lezen.

Uit de krant