Jaarwisseling rustig maar ook met incidenten

Actueel 485 keer gelezen

Zoetermeer – Zoetermeer maakt bij daglicht de balans op van de jaarwisseling. Veel Zoetermeerders vierden in huiselijke kring de wisseling van het jaar. Helaas waren er toch ook weer een aantal incidenten in de stad. Burgemeester Michel Bezuijen: “Het blijft bijzonder dat we, voor wat zo’n feest zou moeten zijn, zoveel inzet moeten plegen. Mede dankzij de deskundige en maximale inzet van de politie, handhavers, brandweer, ambulancedienst en particuliere beveiligers voor én tijdens de jaarwisseling is veel meer schade voorkomen”. 

Incidenten

De brandweer is in Zoetermeer uitgerukt voor het doven van in totaal 54 branden, voornamelijk buitenbranden. Aan het Bijhouwerlommer brak net na middernacht een brand uit op het dak van een eengezinswoning. Later in de nacht verwoeste een brand een kapsalon aan de Pilatusdam. Van beide branden is de oorzaak nog onduidelijk. De politie kwam 28 keer in actie in verband met vuurwerk en vernielingen. Zes personen werden aangehouden. Vroeg in de avond werd er zwaar vuurwerk naar handhavers gegooid. Ook hiervoor heeft de politie iemand aangehouden. Aan het Sullivanlijn werd de voorruit van een politievoertuig vernield toen agenten de brandweer ondersteunden bij een brand. De ambulancedienst kwam 59 keer in actie in Zoetermeer. Ondanks het vuurwerkverbod werd er in Zoetermeer, net als op vele plekken in Nederland, toch behoorlijk (zwaar) vuurwerk afgestoken.

Veel inzet
Burgemeester Michel Bezuijen reed tijdens jaarwisseling mee met de politie en blikt terug: “Ook deze jaarwisseling heeft de gemeente samen met de hulpdiensten en extra beveiligers weer alles uit de kast moeten halen om alles veilig te laten verlopen. In de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling én natuurlijk in de nacht zelf. Dat is absoluut een geweldige waardering waard. Maar het blijft bijzonder en eigenlijk ook onacceptabel dat we, voor wat zo’n feest zou moeten zijn, zoveel inzet moeten plegen.”

Brandbaar materiaal en autowrakken zijn zoveel mogelijk voor de jaarwisseling verwijderd. Prullenbakken, afval- en papier containers, parkeergarages en parkeerautomaten zijn afgesloten. “Desondanks zien we ook dit jaar veel vernielingen die tijdens de jaarwisseling zijn aangebracht in de stad”, stelt burgemeester Bezuijen. “Je vraagt je toch af wat daar de lol van is. Onder het mom van een feestje”. De schade aan zaken in de openbare ruimte wordt nu geïnventariseerd en is naar verwachting begin volgende maand duidelijk. Twee Zoetermeerders ontvingen voorafgaand aan de jaarwisseling een waarschuwingsbrief waarin staat dat zij zich moeten gedragen. Eén Zoetermeer ontving een gebiedsverbod.

LITNYE trekt weer veel kijkers
Ook dit jaar organiseerde de gemeente Zoetermeer, als alternatief voor het door corona afgelaste jongerenfeest in het Silverdome, weer de livestream LITNYE. “Met zo’n 50.000 kijkers was de livestream opnieuw een groot succes”, geeft burgemeester Michel Bezuijen aan. “Veel jongeren in en buiten Zoetermeer en daarbuiten hebben vanuit huis op deze manier alsnog kunnen genieten van de muziek van bekende dj’s.” LITNYE werd ook door een aantal andere (regio)gemeenten gepromoot en was via internet te volgen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09