Voor de bouw van nieuwe huizen is er een contract ondertekend in het Proviciehuis Den Haag
Voor de bouw van nieuwe huizen is er een contract ondertekend in het Proviciehuis Den Haag Stefan Segers

Woningen op terrein Kwadranttheater

Actueel 832 keer gelezen

Zoetermeer - Zoetermeer wil de komende tijd 1300 sociale huurwoningen en 1400 goedkope huurwoningen gaan bouwen. Deze toezegging heeft wethouder Robin Paalvast gedaan tijdens het overleg met de regio Haaglanden om afspraken te maken om gezamenlijk het woningtekort aan te pakken.

Door Hélène Ouwerkerk

Eén van de plekken waar woningen gaan komen is het terrein aan de Franklinstraat waar vroeger het Kwadranttheater stond. Ook moeten er meer sociale huurwoningen in de Entree gaan komen. “Met de toezegging bouwen we 27 procent van de 10.000 woningen die we de komende jaren willen realiseren”, zegt Robin Paalvast. “We gaan nu hard aan de slag om plannen die in de pijplijn zitten te realiseren en ook om zachte plannen harder te maken.” Ook sluit Paalvast niet uit dat bedrijventerreinen tot woningbouwlocaties worden omgezet. “Echter, hiervoor is de provincie aan zet. Die moet namelijk toestemming geven om een bedrijventerrein om te katten naar een woningbouwlocatie.”

Akkoord
De stap die Zoetermeer zet is onderdeel van het tussenakkoord ‘Samenwerken aan een solide woningmarkt in Haaglanden 2021-2030, de eerste stap’. Met dit tussenakkoord hebben 15 corporaties, de Samenwerkende Huurdersorganisaties Haaglanden en acht gemeenten waaronder Zoetermeer afspraken gemaakt om het woningtekort in de regio Haaglanden op te lossen. In totaal moeten er ruim 79.000 woningen worden gebouwd. Die zijn hard nodig want het tekort is enorm groot.
Robin Paalvast, naast wethouder ook voorzitter bestuurlijke tafel wonen: “We zien een stijgende behoefte aan woningen. Om ervoor te zorgen dat er in 2030 voldoende woningen beschikbaar zijn, voegen we substantieel woningen toe. Door middel van deze afspraken weten we wie wat gaat doen om hier invulling aan te geven.”
Gemeenten willen een toename van het totaal aantal woningen en samen met de corporaties meer sociale woningen, een betere verdeling van de sociale woningen over gemeenten in de regio en een groter aandeel corporatiewoningen toewijzen aan mensen met de laagste inkomens. Het tussenakkoord is een eerste stap in het behalen van de doelen. Hierin staan afspraken over de woningtoename en werkafspraken die nog nodig zijn om de regionale doelen te halen. Partijen hebben afgesproken om de opbrengst van deze werkafspraken, zodra dat kan, vast te leggen in een eindakkoord.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38