Het Ebony Ensemble. Foto: Ardito/Jan-Evert Zondag
Het Ebony Ensemble. Foto: Ardito/Jan-Evert Zondag Jan-Evert Zondag

Ebony Ensemble komt via livestream met concert

Actueel 213 keer gelezen

Zoetermeer- Het nieuwjaarsconcert van het Ebony Ensemble gaat toch door maar dan via de livestream. Dirigent en muzikaal leider Michel Havenith is er blij mee dat er toch een oplossing is gevonden voor het concert waardoor hij en zijn ensemble het publiek kunnen laten genieten van een gevarieerd programma met klassieke muziek.

Door Hélène Ouwerkerk

“Het was wel even spannend”, vertelt Havenith. “Het programma was samengesteld en ik had net de arrangementen naar de musici gestuurd en toen kwam de lock down. We hadden er al wel een beetje rekening mee gehouden dat we voor een beperkt publiek moesten spelen maar door de lock down sloot het Stadstheater haar deuren helemaal. Met de netwerkregisseur cultuur van de gemeente heb ik overlegd of we het toch niet door konden laten gaan. Het zelf regelen was lastig want met een streaming hadden we geen recettes en zouden we ook een dure streaming moeten betalen Gelukkig hebben we extra steun ontvangen vanuit het corona steunfonds waardoor het nu toch door kan gaan.”
Uiteraard speelt hij liever voor publiek maar toch ziet Havenith ook voordelen aan de streaming. “Vorig jaar moesten we het nieuwjaarsconcert ook via de livestream doen. Dat leverde uiteindelijk ruim 2000 kijkers op. Natuurlijk kijkt niet iedereen misschien het hele concert maar het voordeel is dat het laagdrempelig is en we wellicht mensen bereiken die normaal geen kaartje voor het concert kopen. Die kunnen op deze manier toch met onze muziek kennismaken. Ik vind het fijn dat we hiermee laagdrempelig zijn en misschien een nieuw publiek bereiken”, zegt hij.

Gevarieerd
Het Nieuwjaarsconcert van het Ebony Ensemble belooft weer een gevarieerd concert te worden. “Ik vind dat altijd belangrijk bij een nieuwjaarsconcert om vooral naar die variatie te zoeken. Maar de stukken passen ook weer bij elkaar want het moet zeker geen ratjetoe worden”, zegt Havenith. Op het programma staat de Notenkrakers suite van Tsjaikovsky, de Carmen Suite van Bizet, Sonatine van Ravel, 3 Preludes van Gershwin en het stuk Off Pist van de Zweedse componist Henryson. “Vooral naar dit laatste stuk ben ik erg benieuwd”, zegt Havenith. “Het is een swingend klassiek jazzy stuk voor cello en klarinet. Ik kwam dit stuk een paar jaar geleden toevallig tegen op YouTube. Het is een heel vrolijk stuk. We hebben een hele goede celliste en klarinetiste en dat is wel nodig want het is een pittig stuk en dus een hele uitdaging.” Naast gevarieerdheid probeert Havenith ook altijd te zoeken naar aansprekende stukken. “Zeker voor Gershwin en Ravel geldt dit zeker. Dat zijn componisten en stukken die een groot publiek aanspreken”, zegt hij. “De Sonatine van Ravel is een nieuw arrangement dat ik heb gemaakt.” Het Ebony Ensemble speelt in haar gebruikelijke bezetting. Wel komt er voor dit concert een slagwerker bij voor klein slagwerk.

Streaming
Het Ebony Ensemble speelt voor de streaming haar nieuwjaarsconcert weer in de kleine zaal. Aanvankelijk zouden ze in de grote zaal spelen omdat daar meer afstand con worden gehouden. “In de kleine zaal moeten de musici een extra beentje voorzetten vanwege de akoestiek. Maar eigenlijk geldt het overal waar we spelen dat we rekening moeten houden met die akoestiek die overal weer anders. Zolang we in Zoetermeer nog geen concertzaal hebben, zal dat blijven,”
Om de livestream te zien hoeft men zich niet van tevoren aan te melden. De link naar de livestream wordt geplaatst op de site www.ebony-ensemble.nl en op www.stadstheater.nl. Het concert wordt live gespeeld op zondag 9 januari van 15.00 uur tot en met 17.00 uur. Het concert wordt gepresenteerd door Joep Anegarn, directeur CKC & Partners. Wie geen tijd heeft op 9 januari kan het concert ook later terugkijken.

Uit de krant

Afbeelding
Herbeleef Stadsfestival Zoetermeer 2040 en kijk naar de toekomst 29 sep., 11:10
Afbeelding
Rijsttafelen bij restaurant Saputra (spiced by Indofoods) Ondernemer in Beeld 29 sep., 10:25
Afbeelding
Fascinating Jazz is een maandelijks feestje én viert 25-jarig jubileum 28 sep., 16:20 3
Afbeelding
Genieten van natuurschoon in en om Zoetermeer Natuur in beeld 28 sep., 15:12
Afbeelding
GoodFood Fietstocht naar mooi Voedselbos in Benthuizen 28 sep., 14:03
Afbeelding
Braziliaans Jiu-Jitsu seminar en promoties bij Yotosama 28 sep., 13:09
Afbeelding
Dames van Soetermare in actie tegen zwerfafval en sigarettenpeuken 28 sep., 12:02 1
Afbeelding
Sprookjesachtige kabouterdagen met Staatsbosbeheer in het Bentwoud 28 sep., 11:26 5