Het Ebony Ensemble. Foto: Ardito/Jan-Evert Zondag
Het Ebony Ensemble. Foto: Ardito/Jan-Evert Zondag Jan-Evert Zondag

Ebony Ensemble komt via livestream met concert

Actueel 383 keer gelezen

Zoetermeer- Het nieuwjaarsconcert van het Ebony Ensemble gaat toch door maar dan via de livestream. Dirigent en muzikaal leider Michel Havenith is er blij mee dat er toch een oplossing is gevonden voor het concert waardoor hij en zijn ensemble het publiek kunnen laten genieten van een gevarieerd programma met klassieke muziek.

Door Hélène Ouwerkerk

“Het was wel even spannend”, vertelt Havenith. “Het programma was samengesteld en ik had net de arrangementen naar de musici gestuurd en toen kwam de lock down. We hadden er al wel een beetje rekening mee gehouden dat we voor een beperkt publiek moesten spelen maar door de lock down sloot het Stadstheater haar deuren helemaal. Met de netwerkregisseur cultuur van de gemeente heb ik overlegd of we het toch niet door konden laten gaan. Het zelf regelen was lastig want met een streaming hadden we geen recettes en zouden we ook een dure streaming moeten betalen Gelukkig hebben we extra steun ontvangen vanuit het corona steunfonds waardoor het nu toch door kan gaan.”
Uiteraard speelt hij liever voor publiek maar toch ziet Havenith ook voordelen aan de streaming. “Vorig jaar moesten we het nieuwjaarsconcert ook via de livestream doen. Dat leverde uiteindelijk ruim 2000 kijkers op. Natuurlijk kijkt niet iedereen misschien het hele concert maar het voordeel is dat het laagdrempelig is en we wellicht mensen bereiken die normaal geen kaartje voor het concert kopen. Die kunnen op deze manier toch met onze muziek kennismaken. Ik vind het fijn dat we hiermee laagdrempelig zijn en misschien een nieuw publiek bereiken”, zegt hij.

Gevarieerd
Het Nieuwjaarsconcert van het Ebony Ensemble belooft weer een gevarieerd concert te worden. “Ik vind dat altijd belangrijk bij een nieuwjaarsconcert om vooral naar die variatie te zoeken. Maar de stukken passen ook weer bij elkaar want het moet zeker geen ratjetoe worden”, zegt Havenith. Op het programma staat de Notenkrakers suite van Tsjaikovsky, de Carmen Suite van Bizet, Sonatine van Ravel, 3 Preludes van Gershwin en het stuk Off Pist van de Zweedse componist Henryson. “Vooral naar dit laatste stuk ben ik erg benieuwd”, zegt Havenith. “Het is een swingend klassiek jazzy stuk voor cello en klarinet. Ik kwam dit stuk een paar jaar geleden toevallig tegen op YouTube. Het is een heel vrolijk stuk. We hebben een hele goede celliste en klarinetiste en dat is wel nodig want het is een pittig stuk en dus een hele uitdaging.” Naast gevarieerdheid probeert Havenith ook altijd te zoeken naar aansprekende stukken. “Zeker voor Gershwin en Ravel geldt dit zeker. Dat zijn componisten en stukken die een groot publiek aanspreken”, zegt hij. “De Sonatine van Ravel is een nieuw arrangement dat ik heb gemaakt.” Het Ebony Ensemble speelt in haar gebruikelijke bezetting. Wel komt er voor dit concert een slagwerker bij voor klein slagwerk.

Streaming
Het Ebony Ensemble speelt voor de streaming haar nieuwjaarsconcert weer in de kleine zaal. Aanvankelijk zouden ze in de grote zaal spelen omdat daar meer afstand con worden gehouden. “In de kleine zaal moeten de musici een extra beentje voorzetten vanwege de akoestiek. Maar eigenlijk geldt het overal waar we spelen dat we rekening moeten houden met die akoestiek die overal weer anders. Zolang we in Zoetermeer nog geen concertzaal hebben, zal dat blijven,”
Om de livestream te zien hoeft men zich niet van tevoren aan te melden. De link naar de livestream wordt geplaatst op de site www.ebony-ensemble.nl en op www.stadstheater.nl. Het concert wordt live gespeeld op zondag 9 januari van 15.00 uur tot en met 17.00 uur. Het concert wordt gepresenteerd door Joep Anegarn, directeur CKC & Partners. Wie geen tijd heeft op 9 januari kan het concert ook later terugkijken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 12 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 16 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16