Burgemeester BezuijenFoto: Gerard van Warmerdam,
Burgemeester BezuijenFoto: Gerard van Warmerdam, Gerard van Warmerdam

Gemeente bereidt zich voor op de jaarwisseling

Actueel 496 keer gelezen

Zoetermeer - De komende jaarwisseling wordt opnieuw anders dan andere jaren. Door de coronamaatregelen vieren we de wisseling van het jaar in kleine kring en zonder vuurwerk. De voorbereidingen van de gemeente en veiligheidspartners op de jaarwisseling zijn in volle gang. Zo worden brandbare materialen in de stad verwijderd en worden er activiteiten georganiseerd voor de jongere inwoners. 

“Het coronavirus een streep door veel activiteiten”, zegt burgemeester Michel Bezuijen. “In een tijd dat we juist samen willen zijn, kan dat ook dit jaar nog niet zoals we zouden willen. Dat is lastig, voor ons allemaal. Ik reken op alle Zoetermeerders dat de jaarwisseling op een veilige en mooie manier wordt gevierd.”

Verwijderen brandbare materialen

In aanloop naar oud en nieuw verwijdert de gemeente rondslingerende brandbare materialen in de stad. Ook autowrakken, die niet op tijd zijn weggehaald, worden verwijderd. Inwoners kunnen helpen door zelf brandbaar materiaal rondom hun huis en in de tuin te verwijderen. En melding te maken van brandbare materialen in de wijk bij team handhaving via telefoon 14 079. Op oudjaarsdag sluit de gemeente vanaf 16.00 uur alle ondergrondse afval- en papiercontainers tot nieuwjaarsdag 6.00 uur. Ook de gemeentelijke parkeergarages aan de Osylaan en onder het CKC worden afgesloten. De afvalbakken worden afgesloten of tijdelijk weggehaald om vuurwerkschade te voorkomen. 

Activiteiten en LITNYE voor jongeren
In de kerstvakantie organiseren de gemeente en Buurtwerk in de wijken verschillende activiteiten voor jongeren tot en met 17 jaar. Er is een sportief en coronaproof programma met activiteiten die buiten plaatsvinden. Het programma is te vinden op www.facebook.com/zoetermeersport.

Als alternatief voor het jongerenfeest in het Silverdome is er ook dit jaar een digitaal feest. Firstnoise organiseert in opdracht van de gemeente een interactieve livestream LITNYE. Via de livestream kan iedereen genieten van live-muziek van bekende dj’s. Alle informatie over de livestream is te vinden op www.litnye.nl. Iedereen die al een kaartje had gekocht voor het jongerenfeest in het Silverdome, kan het geld terugkrijgen via www.litnye.nl.
Verbod op vuurwerk, carbid en vuren
Het verkopen en afsteken van vuurwerk is dit jaar in heel Nederland niet toegestaan. Vuurwerk dat het hele jaar verkocht mag worden zoals sterretjes, knalerwten en trektouwtjes, is wel toegestaan (vuurwerk categorie 1). Ook het carbidschieten en vuren op de openbare weg zijn verboden. Vuur stoken in een oliedrum of vuurkorf mag wel, mits het veilig gebeurt.

Met de campagne HELPENDE HENS, vraagt de gemeente aandacht voor het veilig stoken in een vuurkorf of oliedrum. Open vuren veroorzaken door oververhitting veel schade aan het asfalt. Het vervangen van asfalt kan, afhankelijk van het soort asfaltschade, oplopen tot wel €1500,- per vierkante meter. Dit bedrag kan de gemeente verhalen op de veroorzaker.

Overlast tijdens de jaarwisseling
De gemeente en politie treden hard op tegen mensen die overlast of schade veroorzaken of hulpverleners belemmeren in hun werk. Burgemeester Michel Bezuijen: “Overlastgevers en raddraaiers zullen we stevig aanpakken, want van onze stad en onze hulpverleners blijf je af.” Inwoners die tijdens de jaarwisseling overlast ervaren of schade of een open vuur ontdekken, kunnen dit melden via 0900-8844. Of bij spoed en gevaar via 112.

Coronamaatregelen
Ook tijdens de jaarwisseling is het belangrijk dat u zich aan de coronamaatregelen houdt. Vier het thuis met maximaal vier bezoekers. Doe een zelftest als u ergens op bezoek gaat, ook als u geen klachten heeft. En houdt afstand.

Meer informatie over een veilige jaarwisseling staat op www.zoetermeer.nl/oudennieuw.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Op obs Arnoldus van Os is de jaarlijkse KEWIK (Kijk eens wat ik kan) wedstrijd gehouden. Er was veel talent te zien! Foto: pr
Talentvolle winnaars van Kijk Eens Wat Ik Kan! op obs Arnoldus van Os 28 mrt, 12:11
Jill met haar vader op de schaatsen. Foto: Wiebe Pekema
Jill blij met fantastisch resultaat Skate4Air 28 mrt, 11:47
Rolstoelvierdaagse op pad
Rolstoelvierdaagse zoekt begeleiders 28 mrt, 11:18
Arthur Schipper (Goede Doelencommissie Pelgrimshoeve), wethouder Bouke Velzen en Sanne v. Leeuwen (directeur Pelgrimshoeve). Foto: pr
Wethouder Bouke Velzen bezoekt de Pelgrimshoeve 28 mrt, 10:29
Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 28 mrt, 10:27 3
Afbeelding
Column burgemeester Bezuijen: Zorgen om geboortezorg 28 mrt, 09:15
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 28 mrt, 07:18
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 27 mrt, 18:14