“Momenteel worden in de gevangenis woonruimtes gerealiseerd. De buitenkant is weliswaar grijs, maar binnen heeft het een vriendelijke uitstraling.” Foto Kees van Rongen
“Momenteel worden in de gevangenis woonruimtes gerealiseerd. De buitenkant is weliswaar grijs, maar binnen heeft het een vriendelijke uitstraling.” Foto Kees van Rongen

Wellicht digitale rondleiding in noodopvang asielzoekers

Actueel 293 keer gelezen

ZOETERMEER - “Onze ervaring is zeer positief met deze groep mensen, die straks in de noodopvang van de Zoetermeerse gevangenis aan de Rokkeveenseweg komen,” zegt de locatiemanager van de noodopvang Marijke Klaassens van COA. “Vijftig procent zijn statushouders en de andere helft kansrijke asielzoekers,” vult burgemeester Michel Bezuijen aan. “Dus geen overlastgevers zoals de zogenaamde ‘veiligelanders’ in Ter Apel.”

Door Kees van Rongen

Tientallen inwoners volgden woensdagavond de digitale bijeenkomst over de noodopvang in de Zoetermeerse gevangenis. Het merendeel was na afloop zeer tevreden over de uitleg: ‘informatief, heel duidelijk, zorgvuldig en goed georganiseerd’.

“Door de corona maatregelen is een fysieke bijeenkomst niet mogelijk,” legde burgmeester Bezuijen uit. “We hebben vooraf omwonenden geraadpleegd en zijn ook in gesprek gegaan met de gemeenteraad. Aan de hand daarvan hebben we goede afspraken gemaakt met het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers).”

Vriendelijke uitstraling

Het gaat om maximaal 500 personen, die vanaf de tweede helft van januari druppelsgewijs naar Zoetermeer komen. Beveiliging in de noodopvang is 24 uur aanwezig.

“Door ons team (18 voltijd banen) worden de mensen ontvangen en naar hun kamer gebracht. Het zijn kleine kamers, maar dat is ook in andere opvanglocaties zo,” zegt Marijke Klaassens. Zij zei blij verrast te zijn over de locatie. “Hoewel de buitenkant van de noodopvang grijs is, heeft het binnen een vriendelijke uitstraling mede door de lichtinval. Momenteel wordt het interieur aangepast. Maar we moeten het gebouw over een jaar, als de noodopvang hier vervalt, opleveren zoals we het hier hebben aangetroffen. Dat heeft het Rijksvastgoedbedrijf nadrukkelijk met ons afgesproken.”

Noodopvang straks weer gevangenis

Burgemeester Bezuijen: “Het rijk wil het gebouw in de toekomst weer als gevangenis kunnen gebruiken. Overigens zouden wij graag het complex overnemen om hier huisvesting te kunnen realiseren.”

“Voor de bewoners worden allerlei activiteiten georganiseerd,” vertelt de locatiemanager Klaassens. Sportactiviteiten zowel binnen als buiten, creatieve activiteiten en activiteiten voor de kinderen. Maar ook hier wordt wel rekening gehouden met de corona maatregelen. Mensen gaan naar hun werk, bezoeken familie en kinderen volgen onderwijs.” Hierop vroegen vertegenwoordigers van scholen hoe dat kan worden geregeld. Denk aan lokaalruimte en onderwijspersoneel. Wethouder Ingeborg ter Laak reageerde daarop, dat de gemeente zich dat bewust is en met de scholen hierover in gesprek gaat.

Op dit moment is niet bekend hoeveel kinderen en hoeveel volwassenen naar Zoetermeer komen. “In de komende weken kan veel veranderen en eenmaal in de noodopvang verandert het per dag, want de mensen zijn in afwachting van een woning ergens in het land.”

Evelien Loeters van de gemeente stelde, dat hulp van vrijwilligers welkom is, maar dat men zich hiervoor moet aanmelden bij www.zoetermeervoorelkaar.nl. Deze organisatie coördineert een en ander. “De behoefte van de bewoners staat hierbij voorop,” aldus Evelien Loeters. “Ook hoeft u geen eten en spullen naar de noodopvang te brengen, want dat is in de noodopvang niet nodig. De voedselbanken zijn er blij mee.”

Veiligheid

“De veiligheid wordt door ons zeer serieus genomen,” benadrukte de burgemeester. “Er zijn voldoende waarborgen opgesteld met politie, brandweer en justitie. We overwegen in de beginperiode particuliere beveiliging in te zetten om te kijken hoe alles verloopt. We roepen mensen op om eventuele problemen direct te melden. Met het COA hebben we hierover duidelijke afspraken gemaakt. Maar nogmaals we verwachten van de bewoners geen overlast. Personeel van COA lost eventuele problemen op.”

Martin Bakker van de politie: “We hebben met deze mensen gewoon wat meer inwoners in Zoetermeer. Bij strafbare feiten komen wij in actie net als bij andere Zoetermeerders.”

Over het verzoek van mensen om camera’s te plaatsen bij het tunneltje onder A12 zei burgemeester Bezuijen daarvoor geen aanleiding te zien. “Het is een kostbare aangelegenheid, terwijl het niet nodig lijkt te zijn.”

Door de corona maatregelen is het nog onzeker of belangstellenden, voordat de noodopvang in gebruik wordt genomen, een kijkje kunnen nemen in de gevangenis. “We hebben een plan B hiervoor,” stelt Evelien Loeters. “We organiseren dan een digitale rondleiding in de noodopvang.”

Uit de krant