automatisering is een belangrijk onderdeel.
automatisering is een belangrijk onderdeel.

Automatisering steeds belangrijker tijdens productieprocessen

Actueel 381 keer gelezen

Zoetermeer - Twee jaar geleden hield de wereld zijn adem in na de eerste berichten over het coronavirus. Even werd er gevreesd voor een volgende grote economische crisis. Al snel bleek dat er gelukkig alleen maar sprake was van een korte adempauze. Een jaar later bleken veel economieën zich alweer op het post-coronaniveau te bevinden. Intussen heeft de groei zodanig doorgezet, dat het aanbod de vraag niet kan bijhouden. Een belangrijke oorzaak hiervan is het toenemende personeelstekort in veel branches. Automatisering gaat daarom een steeds belangrijkere rol spelen tijdens productieprocessen.

Bron: https://unsplash.com/photos/dRMQiAubdws

Ontwikkeling van geautomatiseerde productie

De eerste productielijn waarin robots voorkwamen, was die van General Motors in 1960. De ontwikkeling van geautomatiseerde productie sindsdien kun je gerust een revolutie noemen. Vandaag de dag worden vier verschillende automatisering onderscheiden: robotica, artificial intelligence, computervisie, en modelleren en simuleren. 

Met name robotica kent een sterke ontwikkeling. Industriële robots worden op grote schaal ingezet bij productieprocessen. Door de brede toepassingen heeft er een enorme groei van de robotsector plaatsgevonden. Traditionele industriële robots waren groot, duur, en moeilijk te onderhouden en te programmeren. Niet vreemd dus dat er steeds meer interesse ontstond in productieautomatisering met zogenaamde collaboratieve robots of cobots. De cobotmarkt groeit momenteel het snelst, en zal volgens onderzoek binnen vijf jaar een marktaandeel van bijna dertig procent van de gehele industriële robotmarkt hebben.

Cobots: geschikt voor welke sectoren en industrieën?

Cobots kunnen worden gebruikt in allerlei verschillende industriesectoren. Hierbij kun je denken aan de farmaceutische industrie, wetenschap en onderzoek, plastic en polymeren, levensmiddelen en landbouw, technologie en elektronica, meubilair en apparatuur, metaalverwerking en machines en de automotivebranche. Een voorbeeld van deze laatste sector is een bedrijf dat een robotarm inzet om een medewerker te helpen kleine frees-, draai- en machinebewerkte onderdelen te produceren. Naast dergelijke afwerkingen, kunnen cobots ook ingezet worden voor bijvoorbeeld assemblage, dispensing, lassen, materiaalbehandeling of -verwijdering, of kwaliteitstesten.

De voordelen van cobots

Zoals gezegd kan automatisering – en dan in het bijzonder de inzet van cobots – arbeidstekorten oplossen. Dit speelt vooral in landen waar de bevolking vergrijst. Oudere medewerkers zijn mogelijk niet meer goed in staat om nauwkeurige, herhaalde of intensieve taken net zo efficiënt als vroeger uit te voeren, en er zijn niet voldoende jonge medewerkers om hun taken over te nemen. Een ander voordeel is dat automatisering een bedrijf kan helpen de productieprocessen te stroomlijnen, en zo de productiviteit te verhogen. Daarnaast kunnen door verbeteringen in de productieprocessen, minder verspilling van materiaal, nauwkeuriger en efficiënter werk en minder ziekteverzuim door arbeidsongevallen de langtermijnkosten verlagen. Tot slot zorgt automatisering ook voor een flinke verlaging van het risico op fouten en zodoende voor een verbetering van de kwaliteit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22