Joost van der Linde bij de medicijnenautomaat. Foto: Gitta Fleuren
Joost van der Linde bij de medicijnenautomaat. Foto: Gitta Fleuren

Veilig medicijnen afhalen bij eigen apotheek

Actueel 667 keer gelezen

Zoetermeer - Zoetermeerse apotheken doen er alles aan om toegankelijk te blijven voor mensen die door de lockdown binnen willen blijven. Hierbij komt het nu goed van pas dat ze al geruime tijd ook online hun diensten aanbieden aan de inwoners van Zoetermeer.

Door Gitta Fleuren

Joost van der Linde is apotheker van service apotheek Rokkeveen Oost en voorzitter van de Kring van Zoetermeerse Apotheken. “Een online apotheekaanbod is heel waardevol. Het is voor de klant echter lastig om een goede keuze te maken. De landelijke online apotheken worden vaak gecontracteerd en gepromoot door grote verzekeringsmaatschappijen. Maar eigenlijk is de klant veel beter geholpen met de online dienstverlening van de eigen lokale apotheek”, zegt hij. “De extra online service biedt uw eigen lokale apotheek ook, maar dan met het voordeel dat uw apotheker u kent en u dus beter kan helpen”. 

Volledigheid
Van der Linde twijfelt aan de volledigheid van de medische dossiers van landelijke online apotheken. “Een huisapotheek weet wat een patiënt gebruikt en nodig heeft. Zowel van huisarts als tandarts als specialist hebben wij het meest actuele medicatie overzicht. Zo kunnen wij kunnen bewaken dat de patiënt veilig medicatie krijgt. In Zoetermeer hebben de huisarts en de apotheker hetzelfde medicatie dossier beschikbaar. Dat verwatert als de huisarts informatie naar een landelijke online apotheek moet sturen”.

Schakelpunt
Onze medische gegevens zijn opgeslagen in het medische dossier bij de arts en in het medicatiedossier bij de apotheek. Via het landelijk schakelpunt kunnen andere medici deze gegevens inzien als dat nodig is voor de behandeling, maar dat kan alleen als de patiënt daar zelf vooraf toestemming voor heeft gekeken. Zo kunnen medici de belangrijkste informatie op een beveiligde manier inzien én is de privacy van de patiënt gewaarborgd. Wanneer die toestemming er niet is, en dat is bij 20 % van de clientèle zo, dan krijgt die landelijke online apotheek die gegevens niet in handen, en kan de apotheek niet op basis van een actueel medicatieoverzicht controleren of bepaalde medicatie bij een patiënt veilig kan worden verstrekt.

Afhaalautomaat
“Veel ouderen zijn op dit moment extra voorzichtig met de Omicron variant. Ze willen niet meer zelf naar de apotheek komen en willen laten bezorgen of afhalen. Dat is in Zoetermeer prima geregeld. de bezorgmogelijkheden zijn legio en bij 80 a 90 procent van de apotheken staat een afhaalautomaat die 24 u per dag open is. Fijn voor mensen die toch hun loopje willen maar niet naar binnen durven”. 

Herhaalrecepten
Hoe werkt het? Met een Digid en sms code logt u in op home.mijngezondheid.net. Dan komt u gelijk in uw eigen dossier. U ziet de zorgverleners waarmee u contact heeft, uw eigen - actuele - medicatie dossier, en u kunt zelfs een inname wekker instellen. Via het platform kunt u bovendien heel makkelijk uw eigen medicatie bestellen. En als u medicatie gebruikt voor chronische aandoeningen, dan kunt u bij uw apotheek gebruikmaken van de herhaalservice. Met de apotheker kunt u afspreken dat de apotheek op tijd de herhaalrecepten aanvraagt en levert.
‘Check vooral wat er mogelijk is, kijk op de website van uw apotheek of op www.mijngezondheid.net,’ zegt Van der Linde. ‘Misschien kunt u het uzelf gemakkelijker maken. En als u gebruik wilt maken van miijngezondheid.net en de app MedGemak, maar u heeft hulp nodig om dat te installeren, dan kunt u voor hulp terecht bij Piëzo inZet. Mail naar info@stichtingpiezo.nl of bel naar een van de locaties in Meerzicht, Buytenwegh - De Leyens of Centrum.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21