Simone Langeveld verkoopt haar jam dit jaar voor Serious Request. Foto: Robbert Roos
Simone Langeveld verkoopt haar jam dit jaar voor Serious Request. Foto: Robbert Roos Robbert Roos

Jam-sessies van Simone Langeveld voor actie Serious Request

Actueel 259 keer gelezen

Zoetermeer - Ieder jaar maakt Simone Langeveld lekkere potjes kiwi-jam. Gewoon omdat het leuk is om te doen. Normaal gesproken geeft ze de potjes jam gratis weg. Dit jaar kosten ze echter € 5,- per stuk. Simone heeft genoeg kiwi’s geoogst om ongeveer 40 potjes mee te vullen. Met de opbrengst steunt ze de actie Serious Request van Radio 3FM.

Door Robbert Roos

Dat jam maken zat er al vroeg in bij Simone. “Mijn vader maakte vroeger altijd al allerlei verschillende soorten jam. Van hem heb ik de fijne kneepjes van het jam maken geleerd.” Sinds een jaar of vijf maakt Langeveld kiwi-jam van kiwi’s uit eigen tuin. “Eigenlijk staan de struiken in de tuin van de buurman”, geeft ze eerlijk toe. “Door de lichtval groeit een deel van de struiken over de schutting heen. Die kiwi’s mag ik gebruiken om jam van te maken.” De kiwi’s zijn een slagje kleiner dan die je normaal gesproken in de winkel ziet. Ze zijn een centimeter of vier lang en ongeveer drie centimeter in doorsnede. Verder zien ze er echter precies hetzelfde uit. Ook de smaak is hetzelfde. De jam is dan ook een leuke afwisseling voor wie eens wat anders wil proberen dan aardbeien- of kersenjam.

Serious Request
3FM Serious Request is bekend van de actie Het Glazen Huis waarin bekende Dj’s zich jaarlijks op laten sluiten om geld in te zamelen voor een goed doel. De afgelopen twee jaar was dat helaas niet mogelijk. Dit jaar gelukkig wel dus draaien de 3FM-dj’s Sander Hoogendoorn, Frank van der Lende, Jorien Renkema en Rob Janssen van 18 t/m 24 december 24 uur per dag verzoekplaten voor geld vanuit het Glazen Huis in Amersfoort. Dit doen ze zodat het Wereld Natuur Fonds, het goede doel van dit jaar, de regenwouden van Zuid-Amerika kan beschermen en herstellen. Gebieden die als een groen schild voor de aarde dienen en klimaatverandering tegengaan.

Wereld Natuur Fonds
“Bij mijn geboorte kreeg ik een lidmaatschap van het Wereld Natuur Fonds (WNF) cadeau”, vertelt Langeveld. “Ik groeide er dus letterlijk mee op. In mijn jeugd kwam ik niet direct in actie, maar maakte ik werkstukken over de reuzenpanda en zeehondjes. Door het lezen van de WNF-blaadjes kwam ik veel te weten over de natuur. Daar pluk ik nog steeds de vruchten van.” Ze plaatste haar actie op Facebook en kreeg direct veel positieve reacties. “Als ik snel reken dan leveren de potjes jam bij elkaar al snel zo’n € 200,- op. Misschien niet een enorm bedrag, maar als ik anderen kan inspireren om ook zoiets te doen dan bereiken we met elkaar heel veel en kunnen weecht het verschil maken.”

Kiwi’s uit Nederland
Wie denkt dat kiwi’s alleen in warme landen groeien heeft het mis. Ook in Nederland doen ze het prima. “Dit jaar was een goed kiwi-jaar”, legt Langeveld uit. “De struiken hebben veel vruchten opgeleverd; in totaal wel zo’n 15 kilo.” En al kunnen Langeveld en haar gezin zelf erg genieten van een beschuitje met jam; zo’n hoeveelheid is een beetje te veel van het goede. “Een deel van de vruchten had ik te vroeg geoogst. Die bleven lange tijd hard, maar na ze zo’n vier weken in huis bewaard te hebben werden ze uiteindelijk toch rijp.” De vruchten worden als ze eenmaal rijp genoeg zijn uitgelepeld en met geleisuiker gekookt tot kiwi-jam. Die wordt vervolgens in potjes gedaan die door Langeveld zelf versierd zijn. “Ik heb de tijd en vind het leuk om te doen. Omdat de vruchten in deze periode geoogst kunnen worden hebben passen ze prima bij Kerst.”

Groot succes
Met nog enkele dagen te gaan zijn de jam-sessies van Simone nu al een groot succes. “Ik denk dan ik veel mensen over heb kunnen halen om, door de jam te kopen, ook een donatie te doen. Het WNF doet goed werk. Ik ben blij dat ik op deze manier mijn persoonlijke steentje bij kan dragen.”

Uit de krant