Acteur Laurens de Groot. Foto: Stijn Hulskamp
Acteur Laurens de Groot. Foto: Stijn Hulskamp S. Hulskamp

Benefiet kerstvoorstelling in Hof van Seghwaert

Actueel 354 keer gelezen

Zoetermeer -  ‘The show must go on’. Met dat motto is acteur Laurens de Groot opgegroeid. Maar in coronatijd gaat zelfs dat motto voor acteurs niet op. Toch staat Laurens de Groot op tweede kerstdag op de planken via de livestream met een benefietvoorstelling voor het ambulancepersoneel.

Door Hélène Ouwerkerk

“Een vriend van mij werkt op de ambulance en mijn vrouw werkt bij 112. Daardoor krijg ik verhalen mee hoe het er aan toe gaat”, vertelt Laurens de Groot. “Ambulancepersoneel moet geheel ingepakt naar binnen bij mensen die ernstig ziek zijn. Dat is heel heftig. Ik wil juist voor deze groep iets terugdoen. Dat is mijn motivatie om deze benefietvoorstelling op touw te zetten.”
De afgelopen twee jaar zijn voor de Zoetermeerse acteur behoorlijk heftig geweest. “Enerzijds doordat je ineens geen inkomen had. In de tijd dat het wel mocht heb ik mij dan ook een slag in de rondte gewerkt”, vertelt hij. “Maar ook heel moeilijk was het dat juist in deze tijden van crisis theaters hun deuren moesten sluiten. En dat terwijl je juist in het theater duiding en reflectie krijgt.” Hij slaat met zijn hand op tafel. “Ik vind dat heel moeilijk. Juist omdat ik de wereld even niet meer begrijp.”
Waar De Groot in het begin van de coronacrisis erg bezorgd was over het niet kunnen werken, is bij hem inmiddels de rust gekeerd. “In het begin vond ik het heel heftig. Ik zag er alleen maar geld uitgaan en er kwam niks binnen. Inmiddels heb ik daar meer rust over. Ik heb in een paar maanden toch veel kunnen doen voor het onderwijs, bedrijfstrainingen online gegeven maar ook een wijktheaterproject gedaan. Dat geeft rust en vertrouwen dat we hier uitkomen”, vertelt hij.

Benefiet
Omdat bijvoorbeeld op de ambulance het werk gewoon doorgaat en vaak ook onder hele nare omstandigheden, besloot de acteur om een benefietvoorstelling op te zetten.
“Mijn voorstelling ‘Het kerstfeest van meneer Zondergeyn’ heb ik gebaseerd op het Scroogeverhaal maar dan in een moderner jasje. De voorstelling is al tien jaar oud maar is altijd rond de kerstperiode leuk om te spelen. Het verhaal gaat over een hele sacherijnige man die op een dag de deur van zijn huis binnenkomt en in een magisch dorp terecht komt. Hij kan pas terug naar zijn eigen leven als hij een paar opdrachten heeft voltooid. Opdrachten die hem tot bezinning brengen”, aldus De Groot.

Kaartverkoop
“Het mooie is dat de totale opbrengst naar het goede doel, ‘de centralisten, chauffeurs, verpleegkundigen en artsen van de Regionale Ambulancevoorziening Haaglanden’, gaat. Ik speel de voorstelling bij Hof van Seghwaert en die ruimte mag ik gratis gebruiken. Er blijft dus geen geld aan de strijkstok hangen”, legt hij uit.

Tweede kerstdag
Laurens de Groot speelt de voorstelling live op Tweede Kerstdag om 20.00 uur. Maar wie een ticket bestelt, kan nog tot 28 december de livestream terugkijken. “Het mooie is dat iedereen zelf mag bepalen hoeveel ze willen geven. Je geeft wat je kan missen. Dat vind ik een bijkomend mooi voordeel. Er zijn namelijk mensen die nooit naar het theater gaan omdat ze de ticketprijs niet kunnen betalen. Deze online voorstelling kan iedereen bekijken. Hoe mooi is dat?”, aldus de acteur. “Dus ga lekker bij de haard zitten als je die hebt en geniet van het verhaal.” De voorstelling is een echte familievoorstelling voor kinderen vanaf ongeveer acht jaar. “Maar”, zegt Laurens de Groot. “Je kent je eigen kind dus er zijn misschien ook kinderen van een jaar of zes die zeker van de voorstelling zullen genieten.”

Ga naar www.eventbrite.nl en zoek op Het kerstfeest van meneer Zondergeyn voor tickets.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21