Kees (m) zorgt met hulp van onder andere Elly (l) en Hans (r) voor een gevarieerde play list op Radio Cuna. Foto: Terrence Pellikaan.
Kees (m) zorgt met hulp van onder andere Elly (l) en Hans (r) voor een gevarieerde play list op Radio Cuna. Foto: Terrence Pellikaan. Terrence Pellikaan

Oude tijden herleven met vernieuwd Radio Cuna

Actueel 1.007 keer gelezen

Zoetermeer - Radio Cuna is terug. De piratenzender was in de jaren tachtig van de vorige eeuw met 20.000 tot 40.000 luisteraars een begrip in Zoetermeer. Sinds deze maand zendt oprichter Kees Visser opnieuw uit, dit keer online, via mixlr.com/radiocuna met een mix van muziek van de jaren 50 tot nu. Kees: “Laatst had ik 11.003 luisteraars tot aan Polen en Frankrijk aan toe.”

Door Renate Mamber

Kees Visser begon Radio Cuna in 1981 met een zendertje van tien gulden en een bereik van een kilometer en had op zijn hoogtepunt een team van twaalf à vijftien man en een bereik tot aan Voorburg. “Het was een leuke, spannende, gevaarlijke en naïeve tijd”, blikt Kees terug. “We maakten muziek voor collega’s, vrienden en buren en kregen verzoekjes uit heel Zoetermeer via ons eigen postbusnummer. Je had toen alleen nog maar Hilversum 1, 2 en 3 en wat wij uitzonden had je nog niet. Dat maakte ons uniek.”

Gevaarlijk
Het uitzenden was gevaarlijk weet Kees, omdat het in die tijd illegaal was. Piratenzenders konden storing namelijk veroorzaken op de legale zenders. “We zonden uit vanuit flats in Palenstein en Meerzicht waar we illegaal antennes plaatsten en gaatjes boorden voor de kabel”, vertelt Kees. “Ik was liftmonteur dus ik kon met een sleutel makkelijk tot in de nok van de flats komen om het te installeren.”
Het uitzenden was vaak een kat en muisspel met de handhavers die alles deden om de piratenzenders uit te schakelen. “In totaal zijn we 26 keer uit de lucht gehaald’”, zegt Kees. “Een keer zelfs op heterdaad, terwijl we bezig waren een antenne te instaleren. Dan ben je in een keer al apparatuur kwijt.”

Gevangenisstraf
Hoewel er op een gegeven moment zelfs gevangenisstraf boven zijn hoofd hing, ging het er ook gemoedelijk aan toe. Kees: “De man van de gemeente die verantwoordelijk was voor de handhaving, woonde zo’n 600 meter van mijn huis. Daar ging ik gewoon op de koffie. Dan zei hij: ‘Kees, ik kan er niets aan doen, het is nu eenmaal mijn werk.’”

In 1987 kwam er na vele honderden gulden aan in beslag genomen apparatuur en dreiging met gevangenisstraf, door een verandering in de wet een einde aan de zender. “Het werd strafbaar voor adverteerders om ons te sponsoren en dat was de genadeslag”, vertelt Kees. Maar het betekende niet het einde van Kees’ liefde voor muziek en het maken van radio. Nu, 35 jaar later, pakt hij de draad weer op.

Weer in de lucht
“Ik kwam erachter dat het mogelijk was om via internet uit te zenden en dit keer legaal. Ik heb 35.000 platen en 10.000 cd’s en die heb ik allemaal laten omzetten naar mp3. Ook heb ik de oude jingles van Radio Cuna laten aanpassen. Jammer genoeg kan ik er geen geld meer mee verdienen, want reclames zijn niet toegestaan. Maar ik ben blij als ik er andere mensen blij mee kan maken en wat mij betreft ga ik ermee door tot ik erbij neerval.”

De nieuwe Radio Cuna is sinds een paar weken weer in de lucht, 24 uur dag en zeven dagen in de week. Vanzelfsprekend is er op de zender veel muziek uit de jaren tachtig te horen, maar van alles vanaf de jaren vijftig tot nu komt voorbij. Voor de samenstelling van de play lists krijgt Kees hulp van onder andere Elly van Maarn en Hans Schut. “Elly zorgt voor muziek uit de oude doos, de oude hap zeg ik maar, en Hans is meer van de Franse, Italiaanse nummers en de filmmuziek. Zo hoor je platen die je ergens anders niet hoort en we draaien natuurlijk nog steeds verzoekjes.”

André Hazes
Vooral de specials op zondagmiddag trekken veel luisteraars. Kees: “Laatst trok de special met de top 40 van 2021 veel luisteraars. Aanstaande zondag draai ik André Hazes van 12.00 tot 18.00 uur en op de laatste dag van het jaar komen de beste songs van 2021 voorbij, twintig uur lang, non stop. Zie verder mijn Facebookpagina Cuna Zoetermeer.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07
 Op dit moment worden jaarlijks zo’n 1.100 kinderen geboren in HagaZiekenhuis Zoetermeer. Foto: hagaziekenhuis.nl
HagaZiekenhuis kiest voor behoud van geboortezorg in Zoetermeer 18 apr, 10:18 10
Joost Suijten (links) opent alweer zijn tiende restaurant.
Joost Suijten streeft naar 40 Pannenkoe's 18 apr, 10:09
Afbeelding
Mooonz zoekt een part-time medewerkster voor de winkels in Zoetermeer en Alphen a/d Rijn 18 apr, 10:07