Zonnepanelen zijn een goede investering.
Zonnepanelen zijn een goede investering.

7,5 miljoen om verduurzaming van woningen aan te jagen

Actueel 394 keer gelezen

Zoetermeer - De gemeente Zoetermeer wil een duurzaamheidsfonds instellen om de verduurzaming van woningen aan te jagen. Het college stelt aan de gemeenteraad voor om hiervoor 7,5 miljoen uit de Enecogelden te gebruiken.

Door Hélène Ouwerkerk

Eén van de maatregelen is het Energieloket waar inwoners informatie kunnen krijgen over geschikte stappen voor het verduurzamen van hun woning. Maar ook het begeleiden van VvE’s die willen gaan verduurzamen en het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed zijn projecten die uit het fonds moeten worden betaald.
De gemeente heeft 95 miljoen euro voor de verkoop van haar Enecoaandelen gekregen. Dit geld wordt nu in losse projecten besteed.
“Het energieloket is vergelijkbaar met de Reimarkt die een aantal jaar geleden in Zoetermeer zat”, zegt wethouder Robin Paalvast. Bij het Energieloket kunnen inwoners online advies aanvragen. Dit gebeurt onder andere door gegevens van de eigen woning in te vullen. We willen mensen goed adviseren en behoeden voor verkeerde investeringen. Het Energieloket is nu al in meerdere gemeenten actief.
Paalvast is ervan overtuigd dat de tijd voor verduurzamen rijp is. “Met de huidige gasprijzen is het verduurzamen iets waar iedereen op wil inzetten”, zegt Paalvast. “Je zou wel gek zijn als je geen zonnepanelen wil. Maar ook isoleren of een warmtepomp zijn goede investeringen. Met het duurzaamheidsfonds willen we de koplopers aanjagen. Ik verwacht nog niet direct dat het om tienduizenden woningen gaat die van het gas afgaan maar als de koplopers starten zullen we uiteindelijk naar een schaalvergroting gaan. We zien nu al dat grote partijen zoals VvE’s in Meerzicht volop met de energietransitie bezig zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1