Anita Van der Voort en haar team willen eenzame mensen een echt kerstgevoel bezorgen.
Anita Van der Voort en haar team willen eenzame mensen een echt kerstgevoel bezorgen. Robbert Roos

Eigen Wij brengt het kerstgevoel dit jaar gewoon naar u toe

Actueel 491 keer gelezen

Zoetermeer – Anita van der Voort van Eigen Wij zag het al helemaal voor zich; een heuse kerststraat waar mensen helemaal in kerstsfeer gebracht zouden worden. Door de recente lockdown is dat plan helaas van de baan. Maar er is goed nieuws. Anita en haar team brengen dit jaar het kerstgevoel namelijk gewoon bij u thuis.

Door Robbert Roos

Echt lekker geslapen heeft Anita niet in de nacht na de persconferentie. Ze zag haar hele activiteit in duigen vallen. “We hadden zo’n leuk plan bedacht”, vertelt ze. “Eigen Wij staat voor verbinding en wil een plek zijn waar mensen zich gehoord en gezien voelen. Daarom hadden we een kerststraat bedacht met leuke, kleinschalige activiteiten.” Zo zouden de bezoekers die een uitnodiging hadden ontvangen eerst begroet worden door de kerstman met zijn elfjes. Daarna zou iedereen langs verschillende standjes lopen voor een kop warme chocolademelk, een mooie kerstmuts, een beker verse erwtensoep, gezellige livemuziek, enzovoorts. “Alles netjes buiten in de openlucht en in verschillende shifts zodat iedereen zich aan de afstandsregels konden houden.” Helaas zette de persconferentie een dikke streep door dit initiatief.

Doorpakken
Van der Voort moest er in eerste instantie best een paar traantjes om laten. “Ik zag al die mensen al thuis en eenzaam voor me. Dat brak niet alleen mijn hart, ik kon het ook niet zomaar over mijn kant laten gaan. Er moest een alternatief komen.” Van der Voort bleef die hele nacht piekeren en bedacht een alternatief plan. “Als de mensen niet naar ons mogen komen, dan gaan we toch gewoon naar ze toe?”

Love Actually
De basis voor dit idee kwam eigenlijk uit de film Love Actually; een romantische comedy waarin verschillende koppels én hun liefdesleven gevolgd worden in de periode voor kerst. “Ik ben nu eenmaal een romanticus”, geeft Van der Voort eerlijk toe. “Ik hou niet alleen van de boodschap in het verhaal, maar ook het gevoel wat het verhaal in je losmaakt. In de film zit een scene waarin iemand zijn liefde verklaart bij zijn vriendin voor de deur. Dat zette mij aan het denken. Natuurlijk begrijp ik dat die kus niet kan, en dat we niet iedereen bij Eigen Wij uit kunnen nodigen. Maar we mogen toch wel bij iemand langs de deur gaan om niet alleen een pakje af te geven, maar om iemand ook een echt kerstgevoel te geven?” Ze legde het idee voor aan haar bestuur en de vrijwilligers. Die reageerden alom enthousiast op het alternatief wat Van der Voort bedacht en zegden direct hun medewerking toe.

Langs de deuren
Om de verrassing een beetje in stand te houden wil Van der Voort natuurlijk niet alle details prijsgeven. Toch wil ze wel een klein tipje van de sluier oplichten. “Het kerstgevoel blijft centraal staan”, legt ze uit. “Dus de mensen die op onze lijst stonden en die een bezoekje ook nu nog steeds op prijs stellen, kunnen nog steeds kerstmutsen, warme chocolademelk en gezellige kerstmuziek verwachten. Hoe we dat gaan doen? Dat merken ze vanzelf. Het gaat ons erom dat mensen ook nu gezien en gehoord worden. We blijven netjes buiten staan en houden uiteraard gepaste afstand. Maar ook op anderhalve meter kun je het verschil maken in iemands leven. Soms is een praatje al genoeg. Daar willen we dan ook de ruimte voor bieden.”

Bijzonder jaar
Ook voor Van der Voort persoonlijk was 2021 een bijzonder jaar. “We hebben met Eigen Wij grote stappen gezet”, legt ze uit. “We hebben een nieuwe naam en logo gekregen, en hebben mooie projecten met mensen gedaann waarin we echt het verschil konden maken zoals het net onthulde grote Wij-schilderij. Toch waren er ook periodes van sluiting. Dat vind ik erg moeilijk. Ik hoop, net als iedereen, dat we deze periode snel achter ons kunnen laten zodat we weer zonder beperkingen mooie dingen kunnen doen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het bevrijdingsconcert – dat overigens gratis toegankelijk is - richt zich met de muziek en dansen vooral op de oudere bezoekers, maar iedereen is welkom, ongeacht de leeftijd. Foto: HGOS
Bevrijdingsconcert Zoetermeer en Magisch Zoetermeer brengen de muziek van toen tot leven 25 apr, 13:00
In het HagaZiekenhuis is een menopauze poli waar de huisarts een verwijzing voor kan geven, maar je kunt ook terecht bij een zelfstandig werkende overgangsconsulente.
Informatieavonden over de overgang in HagaZiekenhuis Zoetermeer 25 apr, 12:47
Sigrid van den Berg van Sigrid Uitvaartbegeleiding – Jouw uitvaart, jouw wensen. Uw laatste afscheid, persoonlijk en met zorg vormgegeven. Foto: Babet Hogervorst
Ontdek Sigrid Uitvaartbegeleiding - Waar een afscheid een leven vertelt 25 apr, 12:36
Ochtendwandelen met de boswachter. Foto: Rob de Wind Fotografie-Filmproducties
Dauwtrappen in het Bentwoud met de boswachter 25 apr, 12:28 1
Taptoe in Zoetermeer. Foto: Gerard van Warmerdam
Verhuisbedrijf Henneken wordt hoofdsponsor van de Taptoe Zoetermeer 25 apr, 11:48
Zang- en acteertalent Sil van der Zwan in zijn studio achter de piano. Foto: André van der Wiel
15-jarig creatief talent Sil van der Zwan houdt alle opties open 25 apr, 11:04 2
De natuur beleven vanaf het water. Foto: pr
Natuur beleven in de polder met rondvaartboot De Meervaarder 25 apr, 10:50
Foto: Martijn Mastenbroek
Feestelijke opening Kabouterpad Balij 24 apr, 16:15 21