Bij Van der Goes Interieur aan de Plesmanstraat zijn vrijwilligers van de Vincentiusvereniging Zoetermeer bezig met het samenstellen van de kerstpakketten. Foto Kees van Rongen
Bij Van der Goes Interieur aan de Plesmanstraat zijn vrijwilligers van de Vincentiusvereniging Zoetermeer bezig met het samenstellen van de kerstpakketten. Foto Kees van Rongen

Kerstpakketten voor gezinnen en ouderen

Actueel 319 keer gelezen

ZOETERMEER - Vrijwilligers van de Vincentiusvereniging Zoetermeer waren afgelopen week druk bezig met het samenstellen van vele tientallen kerstpakketten voor gezinnen en ouderen, die wel iets extra’s kunnen gebruiken.

Door Kees van Rongen

Via organisaties als stichting Present, Voedselbank en Ieder Een Maaltijd komen de kerstpakketten bij de juiste mensen terecht. “Met de voorbereiding van de kerstpakketten zijn we al weken bezig,” vertelt voorzitter van Vincentiusvereniging Zoetermeer Harry van der Goes. “Via sponsors en uit de opbrengst van onze kringloopwinkel ’t Schuurtje konden we royale kerstpakketten samenstellen voor de gezinnen. Allerlei levensmiddelen en natuurlijk iets voor de kinderen zitten in het pakket. Ik heb dat zo voordelig mogelijk ingekocht, voor veel minder, dan de winkelwaarde, die ik schat op 80 tot 90 euro per pakket. Voor de ouderen en alleenstaanden zijn de pakketten iets kleiner. Daarnaast brengen onze vrijwilligers ook nog fraaie kerststukjes rond en Joke van Egmond heeft nog eens honderd tasjes voor alleenstaanden gemaakt met daarin onder meer een kaars, iets lekkers en een kerstkaart.”

Harry van der Goes raakt zelf geëmotioneerd als hij vertelt hoe dankbaar mensen reageren. “Dat er aan mij gedacht is, doet mij zo ontzettend goed,” reageerde onder meer een eenzame oudere bij de deur. “Zelfs tot huilens toe,” weet ook Joke van Egmond. Zij is een van de ruim 80 vrijwilligers van de Vincentiusvereniging.
De Vincentiusvereniging Zoetermeer werd in 1913 opgericht en is altijd nauw verbonden geweest met de r.k. Nicolaaskerk. “Maar de kerstpakketten gaan naar iedereen, die dat goed kan gebruiken, dus niet alleen naar katholieken,” benadrukt Van der Goes. Met de kringloopwinkel ‘t Schuurtje van Vincentius aan de Plesmanstraat 7-8 wordt behalve nu met de kerstpakketten het hele jaar door financiële ondersteuning gegeven aan onder meer goede doelen, die lokaal hulp bieden aan mensen die dat het hardst nodig hebben. Maar ook aan projecten in het buitenland zoals onder andere in India.. De kringloopwinkel is elke eerste en derde zaterdag van de maand van 09.00 tot 15.00 uur geopend. In het nieuwe jaar is de eerste openingsdag zaterdag 15 januari. In de winkel zijn onder meer meubels, huishoudelijke artikelen, lampen, boeken en kleding te koop. Vrijwilligers halen tegen een vergoeding spullen op uit woningen. Ook kan men zelf goederen brengen tijdens de verkoopdagen.
Bij directe nood van gezinnen wordt eventueel met goederen geholpen. De kringloopwinkel ‘t Schuurtje van Vincentius bestaat ruim 26 jaar. Van de opbrengst van ‘t Schuurtje gaat tien procent naar de huur van het pand, de auto van de stichting en een koekje bij de koffie voor de medewerkers. De rest, negentig procent, gaat naar goede doelen.

Uit de krant