Het prachtige rozet van Hertshoornweegbree, een plant die zich heel erg thuis voelt op een parkeerterrein. (foto Joke de Ridder)
Het prachtige rozet van Hertshoornweegbree, een plant die zich heel erg thuis voelt op een parkeerterrein. (foto Joke de Ridder)

Natuur onder de loep

Actueel 262 keer gelezen

Zoetermeer- In deze rubriek laten experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op natuurweetjes. Deze week schrijft Joke de Ridder over stoepplantjes.

Stoepplantjes

Je kunt planten op veel manieren indelen. In boeken worden ze gesorteerd op kleur, op hoogte, op plantenfamilie, op bruikbaarheid in je tuin, en natuurlijk op naam. Ook standplaats kan een indeling zijn. Planten hebben nu eenmaal hun voorkeuren, ze willen zon of schaduw, nattigheid of droogte, veel of weinig voedingsstoffen. En sommigen maakt het allemaal niet zoveel uit. Het lijken wat dat betreft net mensen.
De laatste jaren hoor je steeds vaker over stoepplanten. Wat zijn dat nu weer? Heel makkelijk, kijk maar eens naar beneden. Er zijn genoeg plantjes die gedijen in de voegen tussen stoeptegels, straatstenen en terrastegels. In onze stedelijke omgeving zie je ze vanzelfsprekend regelmatig, en ze zijn een waardevolle aanvulling op het groen in de bermen en perkjes. Want bijen en andere insecten maken geen onderscheid tussen bloemen in de tuin en bloemen op straat. Ook zorgen stoepplanten net als alle andere planten voor verkoeling van hete stenen in de zomer en voor een betere afvoer van water bij plensbuien. Daarnaast toveren ze vaak een glimlach op je gezicht als je ziet waar ze zich tussen wurmen!
Het zijn sterke planten want ze staan meestal niet op voedselrijke aarde, ze zijn blootgesteld aan hitte en kou, en niemand geeft ze water als het wekenlang niet regent. Sommigen zijn ook goed bestand tegen wieden……
Er wordt zelfs wetenschappelijk onderzoek gedaan aan stoepplantjes, juist omdat ze zo waardevol zijn en er eigenlijk weinig naar gekeken wordt. Ook verscheen er al een gidsje, een website, en zijn stoepplantjes te vinden op social media.

Kijk ook eens rond! Er zijn zelfs stoepplantjes te vinden die nu, eind december, nog bloeien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1
Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38