Hans van de Bunte in de tentoonstelling Stoer. Foto: Fred Roland
Hans van de Bunte in de tentoonstelling Stoer. Foto: Fred Roland Fred Roland Zoetermeer

“Zoetermeer moet haar dorpse karakter loslaten”

Actueel 585 keer gelezen

Zoetermeer - Enkele weken geleden besloot de gemeenteraad dat de subsidie aan Museum De Voorde voor 2022 wordt gecontinueerd met een verhoging van 20%. Daarvoor zag het er even naar uit dat de gemeenteraad een keuze zou gaan maken tussen Museum de Voorde en het Nationaal Videogame Museum. Nu mogen beide musea in ieder geval een jaar door, ondersteunt door de gemeente Zoetermeer.

Door Hélène Ouwerkerk

Hoewel een aantal partijen erg kritisch was, heeft Hans van de Bunte, interim-directeur van Museum De Voorde geen moment gewanhoopt dat het doek voor het nieuwe museum zou vallen. “Heel gek misschien maar ik had niet gedacht dat de gemeenteraad de stekker uit het museum zou trekken”, zegt hij. Toch is het geen makkelijke tijd voor het museum geweest. Behalve dat door corona lange tijd de deuren dicht moesten blijven was het volgens de directeur een moeilijke periode. “Het was sprokkelen met te weinig personeel; en met te weinig geld. Daardoor konden we ook maar weinig geld aan marketing besteden. Als je bedenkt dat 30 procent van onze jaarlijkse subsidie als huur naar de gemeente gaat, 40 procent naar vaste lasten waaronder en de salariskosten van slechts vier medewerkers die overigens een heel normaal salaris verdienen dan blijft er niet meer dan 50.000 euro over voor alle programmering, tentoonstellingskosten en een schamel marketingbudget. Dat is natuurlijk veel te weinig”, rekent Van de Bunte voor. “Er waren partijen in de gemeenteraad die aangaven dat we zelf het hoofd boven water moeten houden via entree inkomsten, door fondsen aan te schrijven en met sponsoring. Ik loop al heel lang mee in de museumwereld maar er zijn maar weinig musea die het zonder subsidie kunnen stellen. Dat geldt alleen als je een Van Gogh collectie hebt of Anne Frank heet. Het overgrote meerendeel van de Nederlandse musea zal altijd een structurele subsidie nodig hebben.” Hij zegt blij te zijn dat het college en vervolgens de gemeenteraad dit heeft ingezien, met de steun van Wethouder Paalvast.

Dorps
Van de Bunte ziet dat Zoetermeer terughoudend is als het gaat om budgetten voor cultuur. Volgens hem niet alleen voor de musea maar voor de hele culturele sector. “Zoetermeer moet haar dorpse karakter loslaten en nadenken over wat het wil met cultuur in de stad en daar een gezond cultuurbudget tegenover stellen. Het is belangrijk om geld naar cultuur te laten gaan zoals het ook belangrijk is om geld te laten gaan naar welzijn en jeugdzorg. Zoetermeer is de derde stad van Zuid-Holland. Dan moet je je inwoners wat bieden. Als Zoetermeer gaat groeien naar 150.000 inwoners en je doet niks dan vrees ik dat er niet veel overblijft. Dan word je de achterbuurt van de Randstad. Dat moet je als stad niet willen”.
Nu Museum De Voorde groen licht heeft gekregen, is er voor Hans van de Bunte en zijn team werk aan de winkel. “Museum De Voorde is een sociaal-maatschappelijk museum. We willen mensen met elkaar in verbinding brengen en zorgen dat ze meer begrip krijgen voor elkaar. Het museum heeft bovendien pas twee jaar geleden een nieuwe naam gekregen. Het duurt echt een aantal jaren voordat dat bekend is”, zegt de interim-directeur. Plannen heeft hij voor komend jaar genoeg. Zo opent op 4 februari de tentoonstelling Respect!. die deels ook buiten in de bouwput aan de Markt en op het dak te zien zal zijn. In het najaar starten we voor een andere doelgroep een participatieproject rondom ‘Wie is de Zoetermeerder’. “Wat mij opvalt is dat het in Zoetermeer heel erg gaat over de groeikern Zoetermeer. Alsof dat het enige verhaal is. Met dit project willen we meer verhalen naar boven halen.”

Museum De Voorde
Museum De Voorde is gevestigd aan het Zuidwaarts 2. Het is in de Kerstvakantie dagelijks geopend van 12.00 tot 17.00 uur

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1
 Kinepolis gaat Back to Black op woensdag 17 april!
Win nu 2 vrijkaarten voor de "Première Night: Back to Black" 9 apr, 13:45 1
Een foto van de operette vorig jaar. Foto: Hans den Boer
Operette Viktoria und ihr Husar in het Stadstheater 9 apr, 09:31