Het interieur van de gevangenis aan de Rokkeveenseweg wordt momenteel geschikt gemaakt voor woonvoorzieningen. Foto Kees van Rongen
Het interieur van de gevangenis aan de Rokkeveenseweg wordt momenteel geschikt gemaakt voor woonvoorzieningen. Foto Kees van Rongen

Opvang 500 asielzoekers in gevangenis vanaf januari

Actueel 1.253 keer gelezen

ZOETERMEER - “De gemeente Zoetermeer gaat in de tweede helft van januari 500 mensen opvangen in de leegstaande gevangenis aan de Rokkeveenseweg 50. Het gaat om een tijdelijke opvang van statushouders en asielzoekers,” zo maakten burgemeester Michel Bezuijen en wethouder Ingeborg ter Laak donderdag 9 december tijdens een digitale persconferentie bekend.

Met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de gemeente afspraken gemaakt. In een bestuursovereenkomst is vastgelegd, dat de noodopvang is beperkt tot een jaar. “Dat jaar start bij de aankomst van de eerste bewoners. COA verwacht dat de eerste bewoners in de tweede helft van januari naar Zoetermeer komen,” liet burgemeester donderdag weten. “Er komen geen 750 asielzoekers zoals COA wilde, maar 500 mensen in de opvang. Daarvan is minimaal de helft statushouder en de andere bewoners zijn asielzoekers met een grote kans op een verblijfsvergunning,” aldus de burgemeester

“Er komen geen alleenstaande minderjarige asielzoekers. We verwachten dat het vooral om gezinnen gaat met of zonder kinderen. Op dit moment wordt het interieur geschikt gemaakt voor woonvoorzieningen. Op de opvanglocatie is beveiliging aanwezig.”

“De meeste bewoners gaan overdag werken en kinderen gaan naar school,” meldde wethouder Ingeborg ter Laak. “Ook is er genoeg te doen op de opvanglocatie. Vluchtelingenwerk en Stichting Piëzo worden hierbij betrokken. Vrijwilligers die willen helpen kunnen zich aanmelden bij Zoetermeer voor Elkaar.”

De gemeente heeft vastgelegd, dat de bestuursovereenkomst tussentijds kan worden opgezegd als er sprake is van ernstige overlast door bewoners. Alle kosten die de gemeente maakt door de noodopvang worden betaald door COA.

De gemeente ontving 23 september van het COA het verzoek om de leegstaande gevangenis in te zetten voor de noodopvang voor 750 asielzoekers. Daarop heeft het college van burgemeester en wethouders de wensen en bedenkingen van de gemeenteraad geïnventariseerd. Ook zijn inwoners en ondernemers gevraagd hun vragen en zorgen aan het college mee te geven. Deze uitgangspunten zijn meegenomen in de gesprekken met het COA.

“In de week van 13 of 20 december wordt een online bijeenkomst gehouden voor omwonenden, ondernemers en organisaties in de buurt van de noodopvang. De precieze datum wordt nog bekend gemaakt,” aldus de burgemeester.

Het COA houdt begin januari een open huis voor belangstellenden in de opvanglocatie met inachtneming van de corona maatregelen. Omwonenden ontvangen hiervoor een uitnodiging.

Inmiddels heeft het COA twee vergunningen aangevraagd bij de gemeente: één voor brandveilig gebruik van het gebouw en één voor tijdelijk afwijken van het bestemmingsplan. Zodra de vergunningen worden verleend, komt hiervan een publicatie op www.zoetermeer.nl/bekendmakingen. Vanaf dat moment kunnen belanghebbenden bezwaar maken tegen deze vergunningen. De bezwaarcommissie behandelt in eerste instantie de ingediende bezwaren. Als de bezwaarmaker het niet eens is met de uitspraak kan deze in beroep gaan bij de rechtbank.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 8 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 11 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater gisteren
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16