Keesje samen met Atau en Tinna. Foto: Marcel Daniëls
Keesje samen met Atau en Tinna. Foto: Marcel Daniëls

Muziek inzetten om verslavingsproblemen tegen te gaan

Actueel 927 keer gelezen

Zoetermeer - Jongeren helpen om van hun verslaving af te komen. Dat hebben rapper Keesje en zijn producer Atau voor ogen. Onlangs is hun Stichting opgezet. De bedoeling is dat zij langs instellingen gaan om jongeren te bereiken. Dat juist rapper Keesje zich voor deze groep inzet is echter niet voor niets.

Door Marcel Daniëls

“Keesje is mijn artiestennaam en zo wil ik ook het liefst genoemd worden”. De rapper met zijn grenzeloze ambitie gaat er eens goed voor zitten en steekt direct van wal. “Het was thuis niet ideaal, veel ruzie en gedoe. Ik was misschien ook niet de makkelijkste, moeite met autoriteit en kont tegen de kribbe. Hoewel ik best slim ben, toch van school gestuurd op mijn zestiende. Uit huis geplaatst, naar de jeugdgevangenis en een gesloten instelling toen ik zeventien was. Op mijn achttiende mocht ik niet meer terug naar mijn ouders. Ik deed mee aan een rapwedstrijd en ik won het maken van een opname in een professionele studio. Toen wist ik, hier ben ik voor gemaakt. Maar ik was zeker vanaf mijn achttiende tot mijn vijfentwintigste vooral bezig met overleven en geld scoren om mijn verslaving en muziek te kunnen bekostigen. En ik was er van overtuigd dat drank en dope nodig waren om mijn creativiteit tot het maximale uit te kunnen nutten. Het rappen ging goed, het talent was er, maar ik maakte steeds de verkeerde keuzes. Na in de afgelopen acht jaar meer dan vijfentwintig (!!!) keer te zijn verhuisd, kwam ik drie jaar geleden in Zoetermeer wonen. Ik was zes jaar clean toen mijn toenmalige vriendin onze tweeling verloor tijdens hun geboorte. Vier moeilijke maanden later viel ik terug. Maar ik wilde persé meer met mijn leven dan in en uit de goot. Dus heb ik me weer aangemeld bij de kliniek en ben ik echt vól voor de muziek gegaan. Inmiddels ben ik nu alweer zestien maanden clean! Ik heb, samen met mijn producer Atau, een giga drive om mijn ervaring én mijn muzikale talent in te zetten voor jongeren die met dezelfde life issues worstelen als ik”.

Atau heeft het gesprek vanuit zijn studio gevolgd en komt er nu ook bij zitten. “Keesje is iemand met een enorm talent en met goeie songteksten. En met de overtuiging dat rappen ook een heel positieve vibe kan geven. We willen graag cultuur doorbrekend en laten zien en horen dat rappen bij kan dragen om je leven weer op te pakken en de goede keuzes te maken. Gezond en positief is heel stoer, we willen weg van het beeld van criminaliteit en drugsgebruik. En als je dat wilt uitstralen moet je zelf natuurlijk het goede voorbeeld geven.”

Dan schuift ook Tinna aan. Hij verzorgt de marketing. Tinna raakt niet uitgesproken over hun plannen. Zo is er nu al een stichting opgezet waar jongeren mee moeten worden bereikt om ze te helpen hun verslavingsgerelateerde problemen om te zetten in muzikale creativiteit. Om hun doelgroep te bereiken worden zoveel mogelijk organisaties die met jongeren werken, benaderd, zoals het Leger des Heils, Brijder verslavingszorg, Humanitas, Impegno en Youz. Zij verwijzen nu al mondjesmaat jongeren door, maar dat moet straks veel meer worden.

De stichting verzorgt workshops om rap en zang op te nemen. Nu is dat nog vooral in de studio van Atau, maar het ultieme doel is om met een bus met ingebouwde studio langs de instellingen, klinieken, evenementen, opvanghuizen en safe houses te gaan om jongeren te bereiken. En de ambities gaan verder. Een eigen safehouse, met studio en sportmogelijkheden. En dat alles met maar één verbindend doel voor ogen, jongeren door middel van muziek stimuleren hun leven op de rail te krijgen. Ze te laten zien dat er altijd een keuze is om uit het “oude” leven te stappen en een nieuwe start te maken. Daar zingt Keesje ook over in zijn nieuwste song ‘Niet Alleen’. Een prachtig rapnummer, te zien op Youtube. Muziek is power en Keesje is HOT.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Trommelende vuilnismannen
Ludiek opruimen na vrijmarkt 22 apr, 11:09
Voorzitter Marijke du Burck Foto: Gerard van Warmerdam
Oranje Stichting viert haar 15-jarig jubileum 21 apr, 10:09
Ook het treintje rijdt op Koningsdag. Foto: Gerard van Warmerdam
Programma Koningsdag 2024 20 apr, 09:56
Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22