Met een rollenspel leren de leerlingen hoe zij als steward moeten optreden. Foto Kees van Rongen
Met een rollenspel leren de leerlingen hoe zij als steward moeten optreden. Foto Kees van Rongen

Picasso Lyceum: Iedereen blij met schone school

Actueel 621 keer gelezen

ZOETERMEER - Het Picasso Lyceum in Zoetermeer zet zich extra in op een schone en veilige school. “Hiervoor hebben we een medewerker van Op IJgen Weize gevraagd leerlingen uit de derde klassen te trainen om steward te worden. De stewards spreken straks andere leerlingen aan om afval niet te laten rond slingeren. Uiteindelijk is het doel om alle leerlingen milieubewuster te maken,” zegt conciërge Jasper Proost.

Door Kees van Rongen

De docenten maatschappijleer Michelle Hendriks en Sara Bijlaard besteden aandacht aan het stewardprogramma in hun klas. “We willen heel graag dat leerlingen samen aan de slag gaan om het afval bewustzijn te vergroten en de school schoon te houden.” Jasper Proost: “We waren drie jaar geleden al met het stewardprogramma begonnen, maar door corona en de sluiting van scholen konden we er niet verder mee. Nu hebben we de draad weer opgepakt.” “Enkele weken geleden zijn de Afvalbutlers, Zoetermeerse acteurs, in de brugklassen geweest om leerlingen bewust te maken van afval,” vertelt Michelle Hendriks. “Op een ludieke manier worden zij klaar gestoomd om straks in de derde klas steward te worden.”

Beste idee
“De Afvalbutlers inspireerden de leerlingen om oplossingen te bedenken voor het afvalprobleem. Op de andere scholen van het voortgezet onderwijs in Zoetermeer zijn leerlingen ook gevraagd hierover na te denken. Het wordt een wedstrijd voor het beste idee. Dat idee wordt straks aangeboden aan milieuwethouder Jakobien Groeneveld.”
Op IJgen Weize heeft Hilde Jongerius naar het Picasso Lyceum gestuurd. Zij is een van de medewerkers, die jarenlang ervaring heeft opgedaan bij diverse scholen binnen het basis- en voorgezet onderwijs. “Deze training is gefinancierd door de gemeente vanuit het project ‘Schoon is Gewoon’,” legt Jasper Proost uit. “Het is de bedoeling, dat leerlingen in koppels van twee andere leerlingen gaan aanspreken als zij rotzooi op de grond gooien en niet opruimen. Voor de herkenbaarheid dragen stewards blauwe bodywarmers met op hun rug de naam steward, zodat leerlingen weten, dat zij door de school hiervoor zijn aangesteld.”
Het stewardprogramma werd vorige week aan de derdeklassers uitgelegd. Hierbij werden verschillende situaties geoefend, zodat een steward straks weet hoe op te treden. “Het gaat er om dat stewards hun medeleerlingen bijvoorbeeld tijdens de pauze positief aanspreken op ongewenst gedrag binnen het schoolgebouw,” vertelt Hilde Jongerius.
“Dat docenten honderd keer tegen leerlingen mopperen en zeggen dat ze iets niet mogen doen, werkt vaak niet of juist averechts. Bovendien is het enorm vermoeiend om telkens hetzelfde te moeten zeggen zonder enig effect. In plaats van de leerlingen als het probleem te zien, maak je ze het onderdeel van de oplossing. Laat ze zelf de verantwoordelijkheid nemen, het gevoel krijgen dat ze samen aan iets werken. Iets wat iedereen eigenlijk wil: een fijne omgeving waar iedereen graag verblijft. De leerlingen spelen dus een grote rol om de regels van de school te onderhouden en de verantwoordelijkheid hiervoor te dragen. Aan de hand van onder meer een rollenspel leer ik de leerlingen hoe zij moeten optreden. Het is een hulpmiddel om verschillende situaties te oefenen.”

Jasper Proost: “Het gaat erom hoe de stewards straks hun medeleerlingen aanspreken. Meer verdraagzaamheid en ontdekken, dat een schone omgeving de school leuker maakt.”
Het Picasso Lyceum laat al de brugklassers enkele keren in het schooljaar gewapend met prikstokken en afvalzakken rotzooi opruimen in de omgeving van het schoolgebouw. “We weten immers, dat ook leerlingen nog al eens plastic flesjes en blikjes op straat gooien. Door de opruim- en prikactie door leerlingen proberen we hen milieubewuster te maken. Daarnaast willen we in de wijk laten zien, dat de school een schone omgeving belangrijk vindt.”

Uit de krant

Afbeelding
Herbeleef Stadsfestival Zoetermeer 2040 en kijk naar de toekomst 29 sep., 11:10
Afbeelding
Rijsttafelen bij restaurant Saputra (spiced by Indofoods) Ondernemer in Beeld 29 sep., 10:25
Afbeelding
Fascinating Jazz is een maandelijks feestje én viert 25-jarig jubileum 28 sep., 16:20 3
Afbeelding
Genieten van natuurschoon in en om Zoetermeer Natuur in beeld 28 sep., 15:12
Afbeelding
GoodFood Fietstocht naar mooi Voedselbos in Benthuizen 28 sep., 14:03
Afbeelding
Braziliaans Jiu-Jitsu seminar en promoties bij Yotosama 28 sep., 13:09
Afbeelding
Dames van Soetermare in actie tegen zwerfafval en sigarettenpeuken 28 sep., 12:02 1
Afbeelding
Sprookjesachtige kabouterdagen met Staatsbosbeheer in het Bentwoud 28 sep., 11:26 5