Archivaris Ronald Grootveld heeft al 25.000 historische foto's in de Beeldbank gezet. Foto: Gerard van Warmerdam
Archivaris Ronald Grootveld heeft al 25.000 historische foto's in de Beeldbank gezet. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Oude foto’s geven mensen wortels in hun stad

Actueel 724 keer gelezen

Zoetermeer - De Beeldbank van het Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS) bestaat al heel lang en wordt door Zoetermeerders graag geraadpleegd. Regelmatig krijg het Genootschap oude foto’s in handen. Bij de laatste upload werd de magische grens van 25.000 foto’s bereikt.

Door Hélène Ouwerkerk

Ronald Grootveld houdt zich voor het Historisch Genootschap Oud Soetermeer al tientallen jaren bezig met het verzamelen van foto’s over de historie van Zoetermeer. “De Beeldbank wordt door ons samen met het Stadsarchief beheerd en iedereen kan er in zoeken en foto’s downloaden. En daar wordt veel gebruik van gemaakt”, vertelt Ronald Grootveld, archivaris van HGOS. Het verzamelen van de geschiedenis van Zoetermeer is volgens hem heel belangrijk. “Enerzijds om de geschiedenis levend te houden maar anderzijds om de mensen wortels te geven. En je ziet dat de interesse voor de historie van Zoetermeer steeds meer groeit. Ook onder de mensen die niet in Zoetermeer geboren zijn.” En juist die interesse in de historie is volgens Grootveld erg belangrijk. “Hoe meer je weet over de geschiedenis van de stad hoe beter je ook zorgt voor je stad. Die basis is voor mensen heel belangrijk”, vertelt Grootveld. “Zeker in een stad als Zoetermeer met veel nieuwkomers. Die nieuwkomers zijn ook belangrijk in ons nieuwste project waarbij we interviews doen met de eerste nieuwkomers die zich in de jaren zeventig vestigden. Hun verhalen zijn belangrijk.”

De verhalen van het oude Zoetermeer groeit nog steeds. Het HGOS krijgt regelmatig foto’s en dagboeken van families die een stukje van de puzzel van de geschiedenis van de stad neerleggen. “Elke week krijgen we wel een aanvulling. Zo kregen we onlangs van de zoon van een schoolmeester een album met oude schoolfoto’s. Via de wekelijkse rubriek in het Streekblad komen we er vaak achter wie er op de foto staan. Die rubriek staat al tientallen jaren in het Streekblad”, vertelt Grootveld.

Binnen de beeldbank is volgens hem de meeste vraag naar straatbeelden. “Mensen willen weten hoe het er vroeger uit zag maar ook personenfoto’s geven aan hoe het er vroeger in de stad aan toe ging. Bij elkaar laten de foto’s het beeld zien van de veranderende stad”, zegt hij. “Soms komen er bij verbouwingen ook beelden naar voren zoals een tijdje terug bij een verbouwing van het steegje dat via de Dorpsstraat naar het Wilhelminapark gaat. Dat werd vroeger de krokettensteeg genoemd omdat er een cafetaria zat. Die tegelwand van dat cafetaria kwam tijdens de verbouwing naar voren. Dan maken we foto’s en daarna wordt de muur weer keurig aan het oog onttrokken. Maar we weten wel dat het er zat en hoe het er uit zag.”

Dorpsstraat
Het Historisch Genootschap Oud Soetermeer is nu vier jaar gevestigd in het pand in de Dorpsstraat. “Duizenden mensen komen per jaar bij ons over de vloer. We zijn natuurlijk geen museum maar mensen komen wel langs voor informatie”, vertelt hij. “En ook om spullen te brengen. Zo kregen we onlangs een pillendoosje van Gerritje Kardol dat was uitgegeven door dr. Palte. Dat is interessant want de Dr. Paltelaan is nog steeds gevestigd in Zoetermeer. Dat is zo’n object wat een eeuw overbrugt.”

Beeldbank
Ook de Beeldbank is steeds populairder. “We ontvangen het liefst originele foto’s die door ons worden gescand. De originele foto’s worden opgeslagen in het depot van het Stadsarchief”, vertelt hij. “Het leuke vind ik dat alle foto’s voor iedereen zijn te komen. Het is een enorme collectie. In de Beeldbank staan in totaal 40.000 foto’s en 25.000 foto’s daarvan hebben wij geupload. Het is een flinke klus. We scannen de foto’s en geven aan waar en wanneer hij is genomen. Ook proberen we duiding aan de foto te geven. Het is erg mooi want de informatie groeit voortdurend.

De Beeldbank kan worden geraadpleegd via https://www.oudsoetermeer.nl/pagina/41/fotocollectie. Maar googlen naar de Beeldbank werkt ook.

Het pillendoosje van dr. Palte. Foto: HGOS.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Initiatiefnemers Pritha en Sham te midden van ruim 900 pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en Paramaribo. Later in het jaar worden ook de weeshuizen in Bali weer voorzien. Foto: pr
Vele pakken maandverband voor vrouwen in Zoetermeer en scholieren in Paramaribo 7 uur geleden 3
De nieuwe auto van "Tuingezel
Tuingezel verwelkomt nieuwe auto, nu nog chauffeur 10 uur geleden
Johannes Passion op Goede Vrijdag
Indrukwekkende Johannes Passion in Stadstheater 23 uur geleden
Ruim honderd bezoekers lieten zich verrassen door de uiteenlopende creaties van porselein en de intrigerende schilderijen. Foto: Monique Kievits
Publiek verrast door nieuwe exposities bij Franx 27 mrt, 16:47
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Familievoorstelling Peter en de wolf door Ebony Ensemble 27 mrt, 16:27
Lucien Groenewegen, burgemeester Bezuijen, Cor Pronk en Olaf Sonius. Foto: Fred Ronald
Tevredenheid bij burgemeester en politie want misdaadcijfers dalen 27 mrt, 16:09
De prijswinnaars: Amy, Demi, Justine, Tobias en Arie. Foto: Gerard van Warmerdam
Blije gezichten bij uitreiking cultuurprijzen 27 mrt, 16:05
Intocht AvondVierdaagse afgelopen jaar.
Inschrijven voor de AvondVierdaagse 26 mrt, 16:16