Wethouder Jakobien Groeneveld oogst een kersenboom met hulp van ecoloog Franke van der Laan. Foto Kees van Rongen
Wethouder Jakobien Groeneveld oogst een kersenboom met hulp van ecoloog Franke van der Laan. Foto Kees van Rongen

Jonge boompjes gered uit volkstuinencomplex

Actueel 768 keer gelezen

ZOETERMEER - Het voormalige volkstuincomplex aan de Edisonstraat blijkt een gigantische hoeveelheid jonge bomen op te leveren. Onder begeleiding van ecoloog Franke van der Laan zijn tien vrijwilligers vorige week begonnen met het oogsten van kleine jonge bomen (zaailingen). De bomen worden herplant in de Nieuwe Driemanspolder.

Door Kees van Rongen

Ecoloog Franke van der Laan is namens de stichting MEERGroen in heel Nederland bezig boompjes te oogsten, die op plekken staan waar ze worden weggemaaid. “We geven ze gratis weg,” zegt de ecoloog. “We willen, dat mensen inzien hoe belangrijk bomen voor het milieu zijn.” Hij hield een vurig betoog voor de natuur, toen wethouder Jakobien Groeneveld een kijkje kwam nemen bij het oogsten. “Dat hoef je mij niet te vertellen,” reageert de wethouder. “Als wethouder van GroenLinks laat ik het groene geluid al vier jaar luidkeels horen. Bomen maken een stad leefbaar. Ik ben trots op de 43.000 bomen in Zoetermeer. Het college heeft afgesproken het groen in Zoetermeer op peil te houden en erin te investeren.”

Voor wat betreft het gebied aan de Edisonstraat waren de vrijwilligers van MEERGroen maar net op tijd. “Het was Jan Bartelds, die de afdeling stadsontwikkeling wees op het werk van stichting MEERGroen,” vertelt Franke van der Laan. “De gemeente had al meedogenloos paden aangelegd, waardoor een deel van de boompjes is weggemaaid. Nu kunnen we alsnog aan de slag. Het gebied heeft zo’n tien jaar leeg gestaan, waardoor het groen is overwoekerd. De diversiteit aan jonge boompjes is groot. Er zijn wel 600 tot 1000 vlinderstruiken, maar ook de ribes, liguster, wilg, esdoorn, abeel, beuk, eik en diverse fruitboompjes heb ik hier aangetroffen. Ik kom zo maar aan wel 25 soorten boompjes.”

Wethouder Groeneveld werd door Van der Laan meteen aan het werk gezet bij het oogsten. Zij liet zich niet kennen en hanteerde zonder zich om haar kleding te bekommeren de schop om een kersenboom en een hazelnootboom uit de grond te halen.        

Woongebied Edisonpark
Mischa Beij van stadsontwikkeling geeft toe, dat er wat teveel groen is weggehaald om paden te maken. “Dat is niet meer terug te draaien.” Hij ziet dat er nog heel wat jonge boompjes worden gered en uit zijn waardering voor de vrijwilligers, die uren bezig zijn om de jonge boompjes te oogsten. “In de Nieuwe Driemanspolder komt bij de camping een bomenhub, waar de boompjes voor de winter worden ingekuild. Het voormalige volkstuincomplex, Kwadrant B&F, verandert straks in een nieuw woongebied. De locatie van zo’n 9.000 vierkante meter is gelegen tussen de Australiëweg, Oostweg, Van der Hagenstraat en de Zegwaartseweg.”

Maarten Kool van projectontwikkelaar AM werkt met Dura Vermeer Bouw en Synchroon aan een inrichtingsplan voor het gebied. “Het wordt een groene en parkachtige woonomgeving onder de naam Edisonpark. We bouwen hier 550 woningen.”
In het plan, dat de gemeenteraad heeft vastgesteld staan onder meer 94 sociale huurwoningen, 200 vrije sector huurwoningen en 186 koopwoningen. Ook komt er een kleinschalig zorgconcept van circa 40 zorgappartementen en het woonconcept van de stichting Villa Eigenwijze krijgt nog eens 16 appartementen voor jongvolwassen kinderen met een verstandelijke beperking of autisme.
Op dit moment wordt het plangebied doorsneden door de Edisonstraat. “In het nieuwbouwplan wordt de Edisonstraat naar de rand van het gebied verlegd. Daardoor ontstaat een aangesloten parkachtig woonmilieu, waarin verschillende doelgroepen in verschillende woningtypen gehuisvest kunnen worden. Zo is ook voorzien in kleinschalig wonen voor ouderen als onderdeel van de woontoren aan de oostkant van het plan. Alle bouwblokken staan in of aan het Edisonpark. Met als verbindend karakter het overal aanwezige groen. Het Edisonpark vormt straks een schakel tussen de hoogbouw van Palenstein aan de westzijde en de nieuwbouw in het Van Tuyllpark aan de oostzijde. De nieuwbouw in Kwadrant sluit hierop aan,” zo staat te lezen in het plan van de gemeente.
“Als alles volgens plan verloopt, wordt in 2023 de eerste paal geslagen,” meent Maarten Kool. “Er komt 8 december een informatieavond via de site doemeezoetermeer.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Wethouder ter Laak bij de heropening van de Mandelabrug. Foto: Archief/Gerard van Warmerdam
NS komt maar twee keer per uur in Zoetermeer 10 apr, 15:25 5
Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1
 Kinepolis gaat Back to Black op woensdag 17 april!
Win nu 2 vrijkaarten voor de "Première Night: Back to Black" 9 apr, 13:45 1