Een moeder kwam met haar kind in de bakfiets naar de Sint Drive Through bij het Silverdome.
Een moeder kwam met haar kind in de bakfiets naar de Sint Drive Through bij het Silverdome. Robbert Roos

Sint Drive Through als alternatief voor Sinterklaasfeest Unicoz

di 30 nov 2021, 11:20 Actueel

Zoetermeer - Ieder jaar wordt er een gezellig Sinterklaasfeest georganiseerd voor de kinderen van alle medewerkers van de 24 Unicoz schoollocaties in Zoetermeer. Heel even dreigde het feest in het water te vallen door de dreiging van nieuwe maatregelen rondom corona. Gelukkig kon, door het kortdate optreden van enkele vrijwilligers, én de medewerking van de Sint, het Sinterklaasfeest binnen enkele dagen getransformeerd worden tot een heuse Sint Drive Through bij het Silverdome in het Van Tuijlpark in Zoetermeer.

Door Robbert Roos

Het is op woensdagmiddag 24 november even voor 13.00 uur al een gezellige boel op het terrein naast het Silverdome. Overal zijn Pieten aan het dansen en uit de speakers knalt vrolijke muziek. Iedereen is klaar voor de eerste Sint Drive Through van Unicoz. Adviseur PR en communicatie Miranda Holster – De Keizer kijkt met een brede glimlach toe. “We zagen onszelf al zitten met al die beteuterde gezichtjes”, vertelt ze zachtjes. “Dat kon natuurlijk niet. Daarom hebben we met een paar vrijwilligers snel de handen ineen geslagen en in samenwerking met het Silverdome dit Drive Through alternatief bedacht.”

Deze middag komen tussen 15.00 en 17.00 uur in totaal zo’n 120 auto’s met in totaal 180 kinderen in de leeftijd van twee tot zeven jaar langs om Sinterklaas en zijn Pieten te ontmoeten, én een pakje in ontvangst te nemen. Gewoon vanuit de auto, helemaal coronaproof. Stipt om drie uur melden de eerste auto’s zich. Een Piet met een verkeersbord zorgt dat iedereen de goede kant op rijdt en alles op rolletjes loopt. Aan Sinterklaas vandaag de uitdaging om zich aan een strakke tijdsplanning te houden. Per kind heeft hij één minuut voor een praatje. Gelukkig heeft de Goedheiligman een vlotte babbel en zit hij, dankzij het grote boek wat hij natuurlijk ook dit jaar weer bij zich heeft, nooit zonder gespreksstof.

Sint Drive Through
Bij de eerste tafel krijgen de kinderen een goodybag met pepernoten en strooigoed. Dan passeren ze Hoofdpiet die zelf gezellige Sinterklaasliedjes staat te zingen. Bij de tweede tafel staat Sinterklaas al te wachten. Hier mogen de kinderen even een praatje maken en een handje geven. De een hangt al ruim voor de stopplek uit het raam, de ander duikt beduusd wat dieper in de autostoel. Een derde heeft wat meer zelfvertrouwen en vraagt Sinterklaas waar Ozosnel nu is. Die staat vandaag een dagje op stal natuurlijk. Sinterklaas houdt zich aan zijn strakke deadline, maar heeft toch voor iedereen een goed woordje. “Wat fijn je weer te zien, wat ben je gegroeid, en wat was je tekening mooi.” Voor de chauffeurs van vandaag nog een goede raad; “Rijdt u wel voorzichtig met zo’n kostbare lading aan boord?” Het zijn niet alleen maar auto’s die langskomen vandaag. Een moeder komt met haar kind in de bakfiets door de Sint Drive Through. Dat kan Sinterklaas wel waarderen. “Goed voor de gezondheid en het milieu”, steekt Sint zijn duim ter bemoediging omhoog. “Dat houdt u jong.”

De locatie waar de Sint Drive Through gehouden wordt ligt direct aan de toegangsweg van en naar het Maximaplein; een belangrijk verkeersknooppunt. Dat de Sint Drive Through niet onopgemerkt blijft blijkt wel uit het feit dat verschillende auto’s toeteren of zwaaien naar Sinterklaas. Die kan al die aandacht wel waarderen en zwaait vrolijk terug. Bij het derde tafeltjes ontvangen de kinderen een tasje met een cadeau en kunnen de kinderen weer rustig naar huis om te genieten van hun buit. Sinterklaas is erg te spreken over de actie. “Complimenten aan de organisatie die dit allemaal samen met mijn Pieten in korte tijd hebben kunnen regelen. Op deze manier kon het Sinterklaasfeest van Unicoz toch in alternatieve vorm doorgaan en heb ik alle kindertjes weer even persoonlijk te zien.”

Uit de krant