Afbeelding

“Jullie laten elkaar zo in je waarde”

di 30 nov 2021, 09:37 Actueel 105 keer gelezen

Zoetermeer - MEE - Vrijwilliger Thuis heeft in de corona-tijd, ondanks alle maatregelen, veel en ook nieuwe hulpvragers weten te ondersteunen. Onze vrijwilligers zetten zich (twee)wekelijks in bij mensen die chronisch ziek zijn en/of een beperking, geheugenproblemen of dementie hebben. Vrijwilliger Thuis biedt hen gezelschap in de thuissituatie en geeft dankzij deze inzet een mantelzorger een paar uurtjes vrijaf. 

Zo ook de heer en mevrouw Pasman op, die sinds een klein half jaar in contact zijn met Anja van Veenendaal. Anja is een echte ambassadrice voor Vrijwilliger Thuis. Zij zet zich al jaren in als betrokken vrijwilliger en heeft mooie, succesvolle matches op haar naam staan.
“Het klikte meteen”, vertelt mevrouw Pasman. “ Ik had een bloemetje voor Anja gehaald als welkom. En toen bleek dat ze bijna jarig was. Dat kwam goed uit.” Nu Anja er is kan mevrouw met gerust hart de deur uit, naar haar koor. Want Anja straalt vertrouwen uit. En zo kan meneer, die de ziekte van Parkinson heeft, met dagelijks onvoorspelbaar beloop, met Anja thuis blijven. Meneer zegt: “Ze is een gezellige prater. Maar als ik een off-dag heb kom ik zelf niet goed uit mijn woorden.” Ze hebben genoeg te doen! Legpuzzels liggen klaar - Jan van Haasteren is momenteel in trek. “Lex is duidelijk met de puzzel van vorige week verder gegaan ”, merkt Anja op. Anja en meneer Pasman luisteren daarnaast graag naar muziek. In de zomer hebben ze veel op het balkon gezeten. “We zijn ook wel eens naar buiten gegaan; ik kreeg een rondleiding door het winkelcentrum, vooral waar het lekkerste eten te koop is ”, vertelt Anja met een grote glimlach.

Verwend
Speciaal voor Anja haalt mevrouw Pasman verse munt in huis. Omdat ze zo van muntthee houdt. “Ik word verwend hier” zegt Anja. Overduidelijk is, dat die paar uurtjes op de donderdagmiddag voor zowel meneer, mevrouw als ook voor Anja veel betekenen. Anja zegt: “Wat ik heel mooi vind aan jullie is dat jullie elkaar zo in je waarde laten. Dat zie je ook wel eens anders. Het is niet altijd even makkelijk en jullie geven elkaar zo de ruimte.” Mevrouw Pasman zegt: “Soms loopt hij gewoon rond en denk je: je merkt niets aan hem. Dus wie hem buiten ziet, kan niet bedenken hoe het later op de dag is of ’s nachts…. “

Enthousiast 
Vrijwilliger Thuis is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Om passende matches te maken, zoals bij de heer en mevrouw Pasman met Anja. Of voor veel hulpvragers om naar buiten te kunnen en/of eenzaamheid te verlichten. Spreekt dit vrijwilligerswerk je aan? Je kunt je aanmelden voor een kennismaking en het krijgen van meer informatie via vrijwilligerthuis@meezhn.nl of bellen naar 06-41828689.

Uit de krant