Jonge egels eten hun buikje rond in de opvang. Foto van de St. Egelopvang.
Jonge egels eten hun buikje rond in de opvang. Foto van de St. Egelopvang.

Natuur onder de loep

za 4 dec 2021, 10:03 Actueel 49 keer gelezen

Zoetermeer- In deze rubriek laten experts uit de natuurwereld hun licht schijnen op natuurweetjes. Deze week schrijft Tejo over het Voedselbuurtbos GeuzeGroen. Deze week een bijdrage van Gerard Konert van de Stichting Egelopvang.

Topdrukte in de egelopvang

De periode oktober tot december is de drukste periode van het jaar in de Egelopvang. Het is tijd om in winterslaap te gaan. De egels zijn al enige tijd bezig om op te vetten. Als ze slapen, eten ze niet of nauwelijks, dus ze moeten voldoende vetreserves hebben om de winter door te komen. Egels wegen minimaal 800 gram voor ze kunnen gaan slapen. Ze zijn dus heel druk bezig met het zoeken naar voedsel. Dan moet er ook nog een winternest gemaakt worden. Ze zoeken een beschutte plek onder een struik, houtstapel, of in een schuur, waar ze veilig voor roofdieren kunnen slapen. De omgeving moet voldoende bouwmateriaal leveren. Een nest bestaat uit een berg bladeren met in het midden een droge kamer. Het is heel wat werk, maar normaal is het geen probleem voor een egel.

Maar de natuurlijke omgeving is sterk aan het veranderen door de activiteiten van mensen en ten tweede door het opwarmen van de aarde. Het betegelen en het omheinen met schuttingen van tuinen maakt het in de stad steeds moeilijker voor egels om voedsel te vinden. Ook is het vinden van een geschikte plek om te overwinteren een groot probleem als al het groen verdwijnt. Waar moeten ze immers het bouwmateriaal vandaan halen. Een heel groot probleem is ook het warmer worden van het klimaat. Dit heeft tot gevolg dat egelvrouwtjes nog tot in oktober jongen krijgen. Deze jongen hebben geen tijd om op gewicht te komen en zullen verhongeren. De opvang stroomt daarom vol met jonge dieren. U kan egels eenvoudig helpen door u tuin egelvriendelijk in te richten. Wat u moet doen kan u lezen op de website van de egelopvang.

Uit de krant