Afbeelding

Verloskundige Wim Griffioen neemt na 35 jaar afscheid

Actueel 2.127 keer gelezen

Zoetermeer - Verloskundige Wim Griffioen neemt afscheid na 35 jaar. Verloskundig centrum Partera wordt voortgezet door zijn vrouw Ingrid Mourits en het team dat zij zelf samenstelden en opgeleid hebben. Ingrid zal vervolgens vanaf januari 2022 nog een tijdje als waarnemend verloskundige verbonden blijven aan Partera. Zelf blijft hij zich door specialiseren in echografie.

Door Gitta Fleuren

Rond de 3000 baby’s heeft hij ter wereld helpen brengen. Veel moeders in Zoetermeer kennen hem na 20 of 30 jaar nog steeds. Vertellen hem dat het goed gaat met hun dochter of zoon. Soms helpt hij bij een bevalling van een vrouw die hij zelf geboren zag worden. Wim Griffioen was 35 jaar lang een rustig baken bij bevallingen van vele vrouwen in Zoetermeer.

Onderzoek
“Een verloskundige zorgt dat een vrouw op een veilige manier een kind ter wereld kan brengen”. Zo omschrijft Wim Griffioen zijn vak. Er is veel veranderd sinds hij begon. ”Sommige dingen ten goede. 35 jaar geleden was het niet ongewoon dat baby’s met een ernstige hartafwijking werden geboren. Bij een thuisbevalling is dat dan een probleem, want je hebt er onmiddellijk een kindercardioloog bij nodig. Tegenwoordig zie je dat veel minder omdat er van tevoren onderzocht en gescand wordt Deze triage vindt nu tijdens de zwangerschap plaats. Ernstige afwijkingen worden eerder gedetecteerd. Zo heb je tijdens de finish minder problemen, want die zijn er al uitgefilterd”.

Vertrouwen
Maar dit werkt tegelijkertijd als een zwaard van Damocles. “De keerzijde van die onderzoeken is dat het vertrouwen van vrouwen in hun eigen lijf ondermijnd wordt. Er zijn zo veel onderzoeken mogelijk: 13 weken scan, vruchtwaterpunctie, enzovoort Er wordt veel onderzoek gedaan om kleine getallen te vangen. Met als gevolg: veel vals positieve uitslagen. Ik zie dat dit veel keuzestress en onrust geef. Vroeger was dat makkelijker. Er werd niet zo spannend gedaan over een bevalling”. De menselijke maat moet voor mij wel aanwezig blijven” stelt Wim. “De balans blijven zoeken, helder uitleggen, keuzes voorleggen en vertrouwen geven en creatief zijn. Je moet verschillende mensen met verschillende achtergronden veel uitleggen zonder onrust te creëren”.

Moeder natuur
“Uiteindelijk is bevallen een prachtig, natuurlijk proces. Vrouwen hebben een eigen energiebron waar ze uit kunnen putten. Belangrijk is dat je gelooft dat het goed gaat. Angst leidt tot verkeerde keuzes. Een natuurproces verstoor je makkelijk doordat je denkt het beter te weten dan moeder natuur. Geduld is bij bevallingen steeds meer op de achtergrond geraakt. Terwijl het rust en stilte nodig heeft en niet teveel eromheen”.

Inmiddels zit zijn laatste weekenddienst erop. Een bevalling begeleiden gaat hij het meeste missen. “De vertrouwensband, de symbiose, de euforie als het kind er is. De emoties. Het is iets heel intiems”.

Voortzetting
Toch betekent het vertrek van Wim niet het einde van de praktijk. Collega’s Jolanda van der Burg, Hilde Maassen, Marion Buijs en Janneke van Heiningen zetten de praktijk voort samen met Ingrid Mourits, de echtgenote van Wim. Janneke van Heiningen: “ We werken al 12 jaar samen in de huidige samenstelling en we zijn met elkaar gegroeid. Wim en Ingrid blijven op de achtergrond. We hebben veel van Wim geleerd. Het is een rustige man die veel kalmte brengt bij een bevalling. Ik heb hem op weinig stress kunnen betrappen. Hij heeft veel kennis, is altijd bezig met innovatie en is koploper in de stad op het gebied van echografie. Hij staat als collega dag en nacht voor je klaar en denkt mee. Vrouwen helpen ontspannen en kalm te blijven vind ik zijn grootste kracht”.

Niet nodig
Gevraagd naar zijn meest bijzonder bevalling vertelt Wim: “Soms ben je te laat. Hoewel we er binnen 10 minuten zijn, kan het gebeuren dat je aan komt en dat de voordeur al open staat. Dan weet je: dat is snel gegaan. En dan die trotse blik zien. Kijk, zelf gedaan. Op eigen natuurlijke kracht. Prachtig. De mooiste bevalling is die waar ik eigenlijk niet bij nodig ben.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Genieten van een biertje op het Nicolaasplein
Bierfestival voor goede doel op Nicolaasplein 19 apr, 10:05
De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16
Stadshart Daily Plaza wordt hét overdekte boodschappencentrum van Stadshart Zoetermeer met de focus op dagelijkse benodigdheden.
Trekpleister naar Stadshart Daily Plaza in Zoetermeer 18 apr, 15:17 3
Nieuw seizoen bij Buurttuin Zoete Aarde
Programma buurttuin Zoete Aarde 18 apr, 12:18
Cantiamo tijdens het slotapplaus. Foto: Leon Koppenol
Cantiamo levert huzarenstukje 18 apr, 12:15
Afbeelding
Mooie resultaten springers Pro Patria bij toernooi 18 apr, 11:14
Jongeren maken Theater Na de Dam
Jongeren maken Theater Na de Dam 18 apr, 11:07