Tijdens een vorige activiteit streden de klassen tegen elkaar, elke klas had een andere kleur (foto: ONC Clauslaan).
Tijdens een vorige activiteit streden de klassen tegen elkaar, elke klas had een andere kleur (foto: ONC Clauslaan). ONC Clauslaan

Lekker in je vel, is beter in je schoolwerk

Actueel 583 keer gelezen

Zoetermeer - Na twee zware jaren, gaan ze bij het Oranje Nassau College aan de Clauslaan voor twee onvergetelijke jaren. “We doen er alles aan om te zorgen dat onze leerlingen weer lekker in hun vel zitten,” vertelt NPO coördinator Wilma de Jong.

Door Annemarie de Vries

NPO staat voor Nationaal Programma Onderwijs, de extra gelden die vanuit de overheid beschikbaar zijn gesteld om achterstanden weg te werken en emotionele problemen te lijf te gaan. Op het ONC gaan ze wat dat betreft voortvarend te werk. 

Elkaar weer zien
“Toen we vorig jaar aan het eind van het schooljaar weer bij elkaar mochten komen, zijn we direct gaan inventariseren waar behoefte aan was,” vertelt de Jong. “Er bleek erg veel behoefte aan sociale activiteiten, om elkaar weer te zien, met vrienden samen te zijn. Daarom hebben we als afsluiting van het schooljaar een sport en activiteitenweek georganiseerd. We deden spelletjes, gingen naar het strand en hadden sportwedstrijden. Dit viel erg in de smaak. ‘Wat gezellig om weer dingen samen te doen’ hoorde je van de leerlingen.”

Cognitief en sociaal
“We hebben een coördinator aangesteld voor de cognitieve achterstand, dus het leerwerk, en voor het sociale aspect. Als gymdocent ben ik verantwoordelijk voor het sociale aspect. Leuke dingen organiseren. Ik vind dit echt heel mooi om te doen,” vertelt de Jong. “Op school lopen ook drie coaches rond, die zijn altijd aanspreekbaar voor de leerlingen, als ze daar behoefte aan hebben. Als ze echt in de knoop zitten of behoefte hebben aan een goed gesprek. Het is vooral belangrijk, vinden wij dat leerlingen goed in hun vel zitten, pas dan kunnen ze ook hun schoolwerk goed doen.”

Komende periode
Op dit moment is de school druk met voorbereidingen voor de kerstweek. In de week voor de kerstvakantie staat de school bol van leuke activiteiten. Er zijn kunstlessen, workshops, gastlessen en een gezellige kerstmarkt op donderdag 23 december. Op deze kerstmarkt zijn alle zelfgemaakte kerstbakjes en andere leuke dingen te koop voor het goeie doel. Voor de meivakantie is er een projectweek over water en milieu. Verder zijn er wekelijks buitenschoolse activiteiten. “Veel leerlingen hebben hun lidmaatschap op hun sportclub opgezegd of hebben daar geen geld voor,” vertelt de Jong: “Daarom zorgen we dat ze bij ons kunnen sporten zoals bijvoorbeeld basketbal, voetbal en nog veel meer. Sport helpt om je goed te voelen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27