Tijdens een vorige activiteit streden de klassen tegen elkaar, elke klas had een andere kleur (foto: ONC Clauslaan).
Tijdens een vorige activiteit streden de klassen tegen elkaar, elke klas had een andere kleur (foto: ONC Clauslaan). ONC Clauslaan

Lekker in je vel, is beter in je schoolwerk

Actueel 423 keer gelezen

Zoetermeer - Na twee zware jaren, gaan ze bij het Oranje Nassau College aan de Clauslaan voor twee onvergetelijke jaren. “We doen er alles aan om te zorgen dat onze leerlingen weer lekker in hun vel zitten,” vertelt NPO coördinator Wilma de Jong.

Door Annemarie de Vries

NPO staat voor Nationaal Programma Onderwijs, de extra gelden die vanuit de overheid beschikbaar zijn gesteld om achterstanden weg te werken en emotionele problemen te lijf te gaan. Op het ONC gaan ze wat dat betreft voortvarend te werk. 

Elkaar weer zien
“Toen we vorig jaar aan het eind van het schooljaar weer bij elkaar mochten komen, zijn we direct gaan inventariseren waar behoefte aan was,” vertelt de Jong. “Er bleek erg veel behoefte aan sociale activiteiten, om elkaar weer te zien, met vrienden samen te zijn. Daarom hebben we als afsluiting van het schooljaar een sport en activiteitenweek georganiseerd. We deden spelletjes, gingen naar het strand en hadden sportwedstrijden. Dit viel erg in de smaak. ‘Wat gezellig om weer dingen samen te doen’ hoorde je van de leerlingen.”

Cognitief en sociaal
“We hebben een coördinator aangesteld voor de cognitieve achterstand, dus het leerwerk, en voor het sociale aspect. Als gymdocent ben ik verantwoordelijk voor het sociale aspect. Leuke dingen organiseren. Ik vind dit echt heel mooi om te doen,” vertelt de Jong. “Op school lopen ook drie coaches rond, die zijn altijd aanspreekbaar voor de leerlingen, als ze daar behoefte aan hebben. Als ze echt in de knoop zitten of behoefte hebben aan een goed gesprek. Het is vooral belangrijk, vinden wij dat leerlingen goed in hun vel zitten, pas dan kunnen ze ook hun schoolwerk goed doen.”

Komende periode
Op dit moment is de school druk met voorbereidingen voor de kerstweek. In de week voor de kerstvakantie staat de school bol van leuke activiteiten. Er zijn kunstlessen, workshops, gastlessen en een gezellige kerstmarkt op donderdag 23 december. Op deze kerstmarkt zijn alle zelfgemaakte kerstbakjes en andere leuke dingen te koop voor het goeie doel. Voor de meivakantie is er een projectweek over water en milieu. Verder zijn er wekelijks buitenschoolse activiteiten. “Veel leerlingen hebben hun lidmaatschap op hun sportclub opgezegd of hebben daar geen geld voor,” vertelt de Jong: “Daarom zorgen we dat ze bij ons kunnen sporten zoals bijvoorbeeld basketbal, voetbal en nog veel meer. Sport helpt om je goed te voelen.”

Uit de krant

Afbeelding
Lezing over wonen voor senioren 26 mei, 11:26
Afbeelding
Demodag bij de Bouwhof 26 mei, 11:16
Afbeelding
Vierde Stationsstraat weer afgesloten voor auto's 26 mei, 10:24 2
Afbeelding
Zorgen over voortbestaan van Voorjaarskermis 26 mei, 09:24 5
Afbeelding
Avontuurlijk genieten bij Scouting Impeesa 25 mei, 09:11
Afbeelding
Teamwinnaars op stap met koets door Zoetermeer 24 mei, 09:41
Afbeelding
Gezellige high tea in de perenboomgaard 24 mei, 09:00
Afbeelding
Meiden DSO naar finale Haaglanden Cup 23 mei, 18:28