Rosa da Silva Solo in het Stadstheater. Foto: Anne van Zandwijk
Rosa da Silva Solo in het Stadstheater. Foto: Anne van Zandwijk

Rosa da Silva brengt verrassende solovoorstelling

Actueel 251 keer gelezen

Zoetermeer - Als kleinkunstartiest en actrice heeft Rosa da Silva al prachtrollen mogen spelen. Als kind won ze de Miniplaybackshow en inmiddels heeft ze in diverse theatervoorstellingen mogen staan, zoals Anne Frank, Rent en De Tweeling. Nu staat ze voor het eerst in haar avondvullende solovoorstelling ‘Daar moet je heen’.

Door Marit Nikerk

Rosa da Silva verwelkomt het publiek met groot enthousiasme, want wat is het fijn dat de theaters open mogen blijven. Het zet de toon voor een persoonlijke voorstelling, waarbij Rosa teruggrijpt op haar Portugese familie, haar Drentse roots en haar carrièremoves. Feilloos schakelt ze van typetje naar typetje, inclusief vet accent en groteske houding, en laat een clash zien tussen Portugal en Drenthe, stad en platteland. Het benadrukt maar al te goed hoe veelzijdig ze is als actrice. Verbazend is het dan ook als ze een scène naspeelt waarbij de lerares van de toneelschool zegt dat ze beter niks met theater kan doen.
Met haar solovoorstelling zoekt ze de grenzen op van cabaret – en gaat daar even ongemakkelijk overheen als ze de eerste rij op de hak neemt. Rosa is namelijk geen harde cabaretière, maar vooral een verhalenverteller met de nodige humor en kritiek.
Toch is ze meer dan dat, want prachtig zingen kan ze ook. En nee, we hoeven geen fado te verwachten. Rosa zet zich af tegen het stereotype dat Portugezen fado zingen en laat liever haar prachtige stem horen in andere nummers, muzikaal begeleid door Remco Wind. Op het einde van de show zingt ze over haar moeder en die liedjes zijn heel kwetsbaar en intiem. Het vormt een welkom contrast met de karikaturale personages eerder in de voorstelling. Al hoeft de fadoliefhebber niet teleurgesteld naar huis, want de muziekstijl zit verweven in enkele momenten in de voorstelling. En daarmee bevestigt ze wat haar moeder altijd al zei: ‘dat kan ze zó goed’. Het is een van de hoogtepunten. Al vraag je je als kijker ook af of ze dit alleen voor ons doet of ook voor zichzelf.
Daar zit misschien wel de crux van deze voorstelling. De parade van typetjes en shownummers zijn hartstikke knap neergezet, maar Rosa is op haar best als ze zichzelf is. En dat hadden we meer willen zien, zodat de voorstelling diepgang krijgt en raakt. Maar dat Rosa als soloartiest op het podium hoort, is duidelijk. Laat je verrassen door haar vele talenten, want aankomende vrijdag 19 november staat ze in het Stadstheater. Kaarten zijn te reserveren via www.stadstheater.nl. En gelukkig mogen we daar heen!

Uit de krant

Afbeelding
Lezing over wonen voor senioren 26 mei, 11:26
Afbeelding
Demodag bij de Bouwhof 26 mei, 11:16
Afbeelding
Vierde Stationsstraat weer afgesloten voor auto's 26 mei, 10:24 2
Afbeelding
Zorgen over voortbestaan van Voorjaarskermis 26 mei, 09:24 5
Afbeelding
Avontuurlijk genieten bij Scouting Impeesa 25 mei, 09:11
Afbeelding
Teamwinnaars op stap met koets door Zoetermeer 24 mei, 09:41
Afbeelding
Gezellige high tea in de perenboomgaard 24 mei, 09:00
Afbeelding
Meiden DSO naar finale Haaglanden Cup 23 mei, 18:28