Rosa da Silva Solo in het Stadstheater. Foto: Anne van Zandwijk
Rosa da Silva Solo in het Stadstheater. Foto: Anne van Zandwijk

Rosa da Silva brengt verrassende solovoorstelling

Actueel 288 keer gelezen

Zoetermeer - Als kleinkunstartiest en actrice heeft Rosa da Silva al prachtrollen mogen spelen. Als kind won ze de Miniplaybackshow en inmiddels heeft ze in diverse theatervoorstellingen mogen staan, zoals Anne Frank, Rent en De Tweeling. Nu staat ze voor het eerst in haar avondvullende solovoorstelling ‘Daar moet je heen’.

Door Marit Nikerk

Rosa da Silva verwelkomt het publiek met groot enthousiasme, want wat is het fijn dat de theaters open mogen blijven. Het zet de toon voor een persoonlijke voorstelling, waarbij Rosa teruggrijpt op haar Portugese familie, haar Drentse roots en haar carrièremoves. Feilloos schakelt ze van typetje naar typetje, inclusief vet accent en groteske houding, en laat een clash zien tussen Portugal en Drenthe, stad en platteland. Het benadrukt maar al te goed hoe veelzijdig ze is als actrice. Verbazend is het dan ook als ze een scène naspeelt waarbij de lerares van de toneelschool zegt dat ze beter niks met theater kan doen.
Met haar solovoorstelling zoekt ze de grenzen op van cabaret – en gaat daar even ongemakkelijk overheen als ze de eerste rij op de hak neemt. Rosa is namelijk geen harde cabaretière, maar vooral een verhalenverteller met de nodige humor en kritiek.
Toch is ze meer dan dat, want prachtig zingen kan ze ook. En nee, we hoeven geen fado te verwachten. Rosa zet zich af tegen het stereotype dat Portugezen fado zingen en laat liever haar prachtige stem horen in andere nummers, muzikaal begeleid door Remco Wind. Op het einde van de show zingt ze over haar moeder en die liedjes zijn heel kwetsbaar en intiem. Het vormt een welkom contrast met de karikaturale personages eerder in de voorstelling. Al hoeft de fadoliefhebber niet teleurgesteld naar huis, want de muziekstijl zit verweven in enkele momenten in de voorstelling. En daarmee bevestigt ze wat haar moeder altijd al zei: ‘dat kan ze zó goed’. Het is een van de hoogtepunten. Al vraag je je als kijker ook af of ze dit alleen voor ons doet of ook voor zichzelf.
Daar zit misschien wel de crux van deze voorstelling. De parade van typetjes en shownummers zijn hartstikke knap neergezet, maar Rosa is op haar best als ze zichzelf is. En dat hadden we meer willen zien, zodat de voorstelling diepgang krijgt en raakt. Maar dat Rosa als soloartiest op het podium hoort, is duidelijk. Laat je verrassen door haar vele talenten, want aankomende vrijdag 19 november staat ze in het Stadstheater. Kaarten zijn te reserveren via www.stadstheater.nl. En gelukkig mogen we daar heen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Gluren bij de Buren is nog op zoek naar enkele gezellige huiskamers 1 dec., 14:38
Afbeelding
Expositie over Meccano bij de Historische Kring Benthuizen 1 dec., 14:26
Afbeelding
Forse verhoging Stedin van gas- en elektriciteitstarieven met 7,40 euro per maand 1 dec., 13:25 5
Afbeelding
Eerstejaarsleerlingen van het ONC Parkdreef presenteren hun zelf ontworpen spellen 1 dec., 12:14
Afbeelding
Chapeaubeeldje voor vrijwilliger van De Balijhoeve Jan Doesburg 1 dec., 11:00
Afbeelding
Zoetermeerse apotheken trekken weer aan de bel: medicijnvoorziening voor patiënten loopt mogelijk gevaar 1 dec., 08:58
Afbeelding
Inwoners leggen veelzijdigheid van herfstachtig Zoetermeer fraai vast 30 nov., 14:42
Afbeelding
Kerstconcert van zusjes Maria en Anuschka Pedano bij de Regenboog 30 nov., 13:51