Apothekers voeren een gezondheidscheck uit.
Apothekers voeren een gezondheidscheck uit.

Voorkomen is beter dan genezen.

Actueel 861 keer gelezen

Een aantal Zoetermeerse apotheken voerde afgelopen week kosteloos gezondheidschecks uit We spraken met de apothekers. We vroegen hen waarom ze dit doen en wat wij, klanten, eraan hebben. 

Wat houdt de gezondheidscheck in?

Als je ouder wordt loop je meer risico op hart- en vaatziekten. Een gezondheidscheck is een onderzoek waarin we kijken naar risicofactoren om ziek te worden. Het is bedoeld voor mensen van 50 jaar of ouder die nog geen medicijnen gebruiken. 

Tijdens de gezondheidscheck meten we meerdere dingen. Het gaat enerzijds om metingen als bloeddruk, BMI (Body Mass Index: gewicht in relatie tot lengte) en buikomvang. Daarnaast nemen we met een vingerprik een druppel bloed af. Daarin bepalen we cholesterol en suiker. We gaan ook in gesprek, om andere risicofactoren in kaart te brengen. Deze gegevens samen zeggen iets over je gezondheid en de kans op hart- en vaatziekten in de toekomst. Op basis van de uitkomsten geven we adviezen over leefstijl om je eigen gezondheid te verbeteren.

Waarom een gezonde leefstijl?

Door een gezonde leefstijl voel je je fitter en kun je lichamelijke problemen voorkomen of zelfs verhelpen. Je hebt bijvoorbeeld minder kans op hart- en vaatziekten en een verhoogde weerstand tegen infecties. Het is levensverlengend en heeft geen bijwerkingen in tegenstelling tot een medische behandeling. 

Hoe? Een gezonde leefstijl begint met een goede dosis motivatie. De bedoeling is om je gedrag langdurig te veranderen. Daarom neem je het beste kleine stapjes, zodat je het gemakkelijk vol kunt houden. Je omgeving is hierbij belangrijk: kun je het samen met iemand doen en zijn er niet te veel ongezonde verleidingen? Ook moet je natuurlijk kennis hebben over wat goed is voor je gezondheid en wat niet. Wij kunnen daarbij helpen. Een gezonde leefstijl gaat overigens niet alleen over voeding en beweging. Net zo belangrijk zijn voldoende ontspanning en slaap, zingeving en een sociaal leven. 

Ook als je niet ziek bent

Het is jammer dat veel mensen ons pas weten te vinden als ze ziek worden. Wij willen dat veranderen, omdat voorkomen beter is dan genezen. Wij kunnen mensen helpen gezond te blijven. In elke wijk is een apotheek, dichtbij en laagdrempelig. Je kunt bij ons eenvoudig een afspraak maken voor een gesprek. Juist ook als je (nog) geen klachten hebt.

Kortom, in de apotheek helpen ze mensen graag om gezond te leven, mét of zónder medicijnen. Een persoonlijk adviesgesprek met de apotheker is hiervoor heel geschikt. Zo’n gesprek kan gaan over begeleiding bij een gezonde leefstijl, maar ook over problemen bij het gebruik van medicijnen. Via de apotheekwebsite maak je daarvoor gemakkelijk een afspraak. 

Service Apotheek Noordhove

Service Apotheek Oosterheem

Service Apotheek Rokkeveen-Oost

Service Apotheek de Watertoren

Uit de krant

Afbeelding
Lezing over wonen voor senioren 26 mei, 11:26
Afbeelding
Demodag bij de Bouwhof 26 mei, 11:16
Afbeelding
Vierde Stationsstraat weer afgesloten voor auto's 26 mei, 10:24 2
Afbeelding
Zorgen over voortbestaan van Voorjaarskermis 26 mei, 09:24 5
Afbeelding
Avontuurlijk genieten bij Scouting Impeesa 25 mei, 09:11
Afbeelding
Teamwinnaars op stap met koets door Zoetermeer 24 mei, 09:41
Afbeelding
Gezellige high tea in de perenboomgaard 24 mei, 09:00
Afbeelding
Meiden DSO naar finale Haaglanden Cup 23 mei, 18:28