Apothekers voeren een gezondheidscheck uit.
Apothekers voeren een gezondheidscheck uit.

Voorkomen is beter dan genezen.

Actueel 1.233 keer gelezen

Een aantal Zoetermeerse apotheken voerde afgelopen week kosteloos gezondheidschecks uit We spraken met de apothekers. We vroegen hen waarom ze dit doen en wat wij, klanten, eraan hebben. 

Wat houdt de gezondheidscheck in?

Als je ouder wordt loop je meer risico op hart- en vaatziekten. Een gezondheidscheck is een onderzoek waarin we kijken naar risicofactoren om ziek te worden. Het is bedoeld voor mensen van 50 jaar of ouder die nog geen medicijnen gebruiken. 

Tijdens de gezondheidscheck meten we meerdere dingen. Het gaat enerzijds om metingen als bloeddruk, BMI (Body Mass Index: gewicht in relatie tot lengte) en buikomvang. Daarnaast nemen we met een vingerprik een druppel bloed af. Daarin bepalen we cholesterol en suiker. We gaan ook in gesprek, om andere risicofactoren in kaart te brengen. Deze gegevens samen zeggen iets over je gezondheid en de kans op hart- en vaatziekten in de toekomst. Op basis van de uitkomsten geven we adviezen over leefstijl om je eigen gezondheid te verbeteren.

Waarom een gezonde leefstijl?

Door een gezonde leefstijl voel je je fitter en kun je lichamelijke problemen voorkomen of zelfs verhelpen. Je hebt bijvoorbeeld minder kans op hart- en vaatziekten en een verhoogde weerstand tegen infecties. Het is levensverlengend en heeft geen bijwerkingen in tegenstelling tot een medische behandeling. 

Hoe? Een gezonde leefstijl begint met een goede dosis motivatie. De bedoeling is om je gedrag langdurig te veranderen. Daarom neem je het beste kleine stapjes, zodat je het gemakkelijk vol kunt houden. Je omgeving is hierbij belangrijk: kun je het samen met iemand doen en zijn er niet te veel ongezonde verleidingen? Ook moet je natuurlijk kennis hebben over wat goed is voor je gezondheid en wat niet. Wij kunnen daarbij helpen. Een gezonde leefstijl gaat overigens niet alleen over voeding en beweging. Net zo belangrijk zijn voldoende ontspanning en slaap, zingeving en een sociaal leven. 

Ook als je niet ziek bent

Het is jammer dat veel mensen ons pas weten te vinden als ze ziek worden. Wij willen dat veranderen, omdat voorkomen beter is dan genezen. Wij kunnen mensen helpen gezond te blijven. In elke wijk is een apotheek, dichtbij en laagdrempelig. Je kunt bij ons eenvoudig een afspraak maken voor een gesprek. Juist ook als je (nog) geen klachten hebt.

Kortom, in de apotheek helpen ze mensen graag om gezond te leven, mét of zónder medicijnen. Een persoonlijk adviesgesprek met de apotheker is hiervoor heel geschikt. Zo’n gesprek kan gaan over begeleiding bij een gezonde leefstijl, maar ook over problemen bij het gebruik van medicijnen. Via de apotheekwebsite maak je daarvoor gemakkelijk een afspraak. 

Service Apotheek Noordhove

Service Apotheek Oosterheem

Service Apotheek Rokkeveen-Oost

Service Apotheek de Watertoren

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het wordt weer een echt feest voor jong en oud. Foto: pr
Koningsdag met optocht en Koningsmarkt in Benthuizen 19 apr, 14:26
De stadsgids vertelt bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark over de historie van Zoetermeer. Foto: pr
Gratis wandel- of fietstocht met Gilde Stadsgidsen in mei 19 apr, 12:39 1
Aalscholver-familie Plas van Poot foto: Marcel van der Tol
Familiebezoek in het voorjaar Natuur onder de Loep 19 apr, 11:38
Linda Bregman werkzaam op de afdeling Verloskunde is heel erg blij met het behoud van de geboortezorg. Foto: Kees van Rongen
Explosie van emoties over behoud en uitbreiding van geboortezorg in Zoetermeer 19 apr, 10:25 5
Op 28 april is het vol met spelletjes en clinics om kennis te maken met tennis en padel. Foto: pr
Open dag tennis en padel voor jeugd en Tiebreak-Challenge bij TPVS 19 apr, 10:22
Genieten van een biertje op het Nicolaasplein
Bierfestival voor goede doel op Nicolaasplein 19 apr, 10:05
De twee mantelzorgers hebben het rapport met aanbevelingen aangeboden aan wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: pr
Zoetermeerse mantelzorgers hebben behoefte aan erkenning en ontzorgen 18 apr, 16:32
De leerlingen van het Alfrink College.
Alfrink tweede bij toernooi Olympic moves 18 apr, 16:16