Wethouder Jakobien Groeneveld helpt leerlingen van De Pyramide met de aarde bij de nieuwe bomen nabij het Bredewater. Foto Kees van Rongen
Wethouder Jakobien Groeneveld helpt leerlingen van De Pyramide met de aarde bij de nieuwe bomen nabij het Bredewater. Foto Kees van Rongen

Groene schoolomgeving maakt kinderen gezonder

Actueel 227 keer gelezen

ZOETERMEER - Onder het motto ‘Bomen maken gezond’ hebben scholieren gisteren amandelbomen, sierkersen, essen, elsen en iepen geplant bij twee scholen en kinderdagverblijven in Zoetermeer. In totaal ging het om 35 extra bomen. 

Wethouder Jakobien Groeneveld hielp de kinderen uit de groep zes van IKC De Pyramide in Meerzicht en wethouder Margreet van Driel hielp de kinderen van groep 5 bij IKC Noordeinde in Noordhove. Na drie keer uitstel konden scholieren eindelijk weer eens aan het traditionele natuurfeest, Boomfeestdag, deelnemen. Door de corona pandemie moest het al drie keer worden uitgesteld. “Boomfeestdag is de allereerste klimaatregel om de jeugd een leefbare gezonde toekomst te bieden. Door zelf een boompje te planten raken ze bovendien betrokken bij de natuur,” zegt Peter Derksen, directeur Nationale Boomfeestdag.
Wethouder Jakobien Groeneveld: “Het is bewezen, dat je van bomen gezonder wordt en je voelt je ook gezonder. Als wethouder van onder meer groen en luchtkwaliteit wil ik niet alleen het groene karakter van Zoetermeer behouden, maar ook uitbreiden. Ik wil kinderen een zo prettig mogelijke start in hun leven bieden.”
Het thema van Boomfeestdag 2021: ‘Bomen maken gezond’ is niet voor niets gekozen. “Uit onderzoek is gebleken, dat een groene schoolomgeving kinderen gezonder maakt. In vergelijking met een uitsluitend stenen omgeving bewegen kinderen meer in een groene omgeving en zijn energieker. Groen rondom scholen en kinderdagverblijven is goed voor het klimaat en heeft een positief effect op de gezondheid en het algehele welbevinden.”
Wijkwethouder van Noordhove/Seghwaert Margreet van Driel plantte met de leerlingen van basisschool Noordeinde in de naaste omgeving van de school 4 amandelbomen en 17 sierkersen. Wethouder Groeneveld plantte met de kinderen 4 essen, 4 elsen, 2 iepen en 3 sierkersen nabij het Bredewater. Voordat de kinderen aan de slag gingen, kregen ze onder leiding van sportinstructeurs een warming-up. Kennelijk waren de kinderen op school al voorbereid op het planten van de bomen. Op vragen van de wethouders wisten ze te vertellen, dat de bomen voor extra zuurstof zorgen. Een 9-jarige leerling van De Piramide merkte op: “Bomen halen CO 2 uit de lucht.”
Het waren stuk voor stuk al forse bomen van een paar meter hoog. Daarom hadden de medewerkers van de groenvoorziening de bomen met een grote kluit al in de grond gezet. De kinderen kregen ook een doosje wormen om deze bij de aarde te voegen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27