Voor de laatste keer naar het Stadhuis. Marc Rosier stopt als wethouder. Foto: Fred Roland
Voor de laatste keer naar het Stadhuis. Marc Rosier stopt als wethouder. Foto: Fred Roland Fred Roland Zoetermeer

Marc Rosier: “Geen nieuwe woningen zonder een goed OV”

Actueel 496 keer gelezen

Marc Rosier stopt als wethouder van Zoetermeer. Hij wordt manager Openbaar Vervoer bij de MRDH regio. We spraken met Marc over 7,5 jaar wethouderschap.

Door Hélène Ouwerkerk 

Je stopt een half jaar voor het einde van de wethouderstermijn?
“Ik wist 3,5 jaar geleden al dat dit mijn laatste termijn zou zijn. Het wethouderschap vraagt heel veel van je en bovendien vind ik het goed om na twee termijnen te stoppen. De OV sector heeft mijn hart gestolen en toen kwam deze vacature voorbij. Het zou zonde zijn om zo’n mooie baan te laten lopen. Qua timing valt mijn vertrek mee. De begrotingsbehandeling hebben we net gehad en de komende maanden gaan we vooral richting de verkiezingen.”

Geen zin in de landelijke politiek?
Resoluut: “Absoluut niet. Ik vind het besturen en dingen veranderen erg leuk. In de landelijke politiek ligt dat zo ver weg.”

Wat is jouw visie op openbaar vervoer?
“Ik ben van mening dat we geen grote aantallen woningen moeten bouwen zonder een goed openbaar vervoer. Die woningen moeten er sowieso gaan komen dus ook het OV. We laten dat hier ook zien. We hebben station Lansingerland-Zoetermeer en nu hebben Lansingerland en Zoetermeer de intenties om er woningen te bouwen. En ook bij de Entree gaan we het station een upgrade geven.”

En qua verduurzaming?
“De panden moeten over op groene stroom en verder elektrische bussen. Maar ook het stimuleren van deelfietsen en deelscooters die aansluiten op het OV. Op deze manier verleid je mensen om het OV te pakken in plaats van de auto.”

En als het gaat om de MRDH regio. Wat is voor Zoetermeer belangrijk om te realiseren?
“Een belangrijk punt waarvoor ik me hard wil maken is het doortrekken van de ZORO-lijn zodat Zoetermeer en Rotterdam een betere verbinding hebben. Dat geldt ook voor Amsterdam via de buslijn naar Leiden. Leiden is de poort naar Amsterdam. Dat is de eerste prio. Hoogwaardig OV aanleggen door te verduurzamen. Zorgen dat de bussen groen rijden.”

Waar ben je het meeste trots op wat je hebt bereikt?
“Als ik terugkijk dan komen gelijk de vernieuwing van de binnenstad en de bouw van Bleizo naar boven. Toch vind ik de nieuwe ontsluitingsweg van Nutricia heel belangrijk. Misschien niet voor de hele stad maar wel voor de bewoners van het Dorp. Het was een complex project maar ik ben blij dat we het hebben bereikt. En ook op de ontwikkelingen van de Entree ben ik trots. Er ligt een prachtig plan voor en het festival trok enorm veel mensen. Het gaat mooi worden.”

Nooit overwogen om voor de Entree een stedenbouwkundige van naam in te schakelen?
“We zijn van mening dat Marcel Keijzer, de stedenbouwkundige van de gemeente fantastisch werk aflevert. Maar we zijn wel aan het zoeken naar nóg meer kwaliteit voor het gebied. We gaan een kwaliteitsteam instellen en daar zoeken we ook iemand van statuur voor. Dit team gaat alle plannen vooraf checken.”

Wat waren de hoofdpijndossiers?
“De Holland Outlet Mall was een turbulente tijd. Maar het erge vind ik dat ik als wethouder financiën de afgelopen drie jaar nooit een sluitende begroting heb kunnen afleveren. Dat voelt niet goed. Dat komt doordat we meer taken van het Rijk kregen maar te weinig geld. Dan kan je de hele stad kapot bezuinigen om toch tot een sluitende begroting te komen maar ook dat is niet goed.”

Welke boodschap zou je Zoetermeer willen geven?
“Het is al vaker gezegd maar Zoetermeer mag wel wat trotser zijn op hun stad. We doen het goed en Zoetermeerders zijn enorm betrokken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27