Voor de laatste keer naar het Stadhuis. Marc Rosier stopt als wethouder. Foto: Fred Roland
Voor de laatste keer naar het Stadhuis. Marc Rosier stopt als wethouder. Foto: Fred Roland Fred Roland Zoetermeer

Marc Rosier: “Geen nieuwe woningen zonder een goed OV”

Actueel 215 keer gelezen

Marc Rosier stopt als wethouder van Zoetermeer. Hij wordt manager Openbaar Vervoer bij de MRDH regio. We spraken met Marc over 7,5 jaar wethouderschap.

Door Hélène Ouwerkerk 

Je stopt een half jaar voor het einde van de wethouderstermijn?
“Ik wist 3,5 jaar geleden al dat dit mijn laatste termijn zou zijn. Het wethouderschap vraagt heel veel van je en bovendien vind ik het goed om na twee termijnen te stoppen. De OV sector heeft mijn hart gestolen en toen kwam deze vacature voorbij. Het zou zonde zijn om zo’n mooie baan te laten lopen. Qua timing valt mijn vertrek mee. De begrotingsbehandeling hebben we net gehad en de komende maanden gaan we vooral richting de verkiezingen.”

Geen zin in de landelijke politiek?
Resoluut: “Absoluut niet. Ik vind het besturen en dingen veranderen erg leuk. In de landelijke politiek ligt dat zo ver weg.”

Wat is jouw visie op openbaar vervoer?
“Ik ben van mening dat we geen grote aantallen woningen moeten bouwen zonder een goed openbaar vervoer. Die woningen moeten er sowieso gaan komen dus dat geldt ook voor het OV. We laten dat hier ook zien. We hebben station Bleizo en nu hebben Lansingerland en Zoetermeer de intenties om er woningen te bouwen. En ook bij de Entree gaan we het station een upgrade geven.”

En qua verduurzaming?
“De panden moeten over op groene stroom en verder elektrische bussen. Maar ook het stimuleren van deelfietsen en deelscooters die aansluiten op het OV. Op deze manier verleid je mensen om het OV te pakken in plaats van de auto.”

En als het gaat om de MRDH regio. Wat wil jij realiseren?
“Een belangrijk punt waarvoor ik me hard wil maken is het doortrekken van de ZORO-lijn zodat Zoetermeer en Rotterdam een betere verbinding hebben. Dat geldt ook voor Amsterdam via de buslijn naar Leiden. Leiden is de poort naar Amsterdam. Dat is de eerste prio. Hoogwaardig OV aanleggen door te verduurzamen. Zorgen dat de bussen groen rijden. Dat is een belangrijke ontwikkeling.”

Waar ben je het meeste trots op wat je hebt bereikt?
“Als ik terugkijk dan komen gelijk de vernieuwing van de binnenstad en de bouw van Bleizo naar boven. Toch vind ik de nieuwe ontsluitingsweg van Nutricia heel belangrijk. Misschien niet voor de hele stad maar wel voor de bewoners van het Dorp. Het was een complex project maar ik ben blij dat we het hebben bereikt. En ook op de ontwikkelingen van de Entree ben ik trots. Er ligt een prachtig plan voor en het festival trok enorm veel mensen. Het gaat mooi worden.”

Nooit overwogen om voor de Entree een stedenbouwkundige van naam in te schakelen?
“We zijn van mening dat Marcel Keijzer, de stedenbouwkundige van de gemeente fantastisch werk aflevert. Maar we zijn wel aan het zoeken naar nóg meer kwaliteit voor het gebied. We gaan een kwaliteitsteam instellen en daar zoeken we ook iemand van statuur voor. Dit team gaat alle plannen vooraf checken.”

Wat waren de hoofdpijndossiers?
“De Holland Outlet Mall was een turbulente tijd. Maar het erge vind ik dat ik als wethouder financiën de afgelopen drie jaar nooit een sluitende begroting heb kunnen afleveren. Dat voelt niet goed. Dat komt doordat we meer taken van het Rijk kregen maar te weinig geld. Dan kan je de hele stad kapot bezuinigen om toch tot een sluitende begroting te komen maar ook dat is niet goed.”

Welke boodschap zou je Zoetermeer willen geven?
“Het is al vaker gezegd maar Zoetermeer mag wel wat trotser zijn op hun stad. We doen het goed en Zoetermeerders zijn enorm betrokken.”

Uit de krant

Afbeelding
Lezing over wonen voor senioren 26 mei, 11:26
Afbeelding
Demodag bij de Bouwhof 26 mei, 11:16
Afbeelding
Vierde Stationsstraat weer afgesloten voor auto's 26 mei, 10:24 2
Afbeelding
Zorgen over voortbestaan van Voorjaarskermis 26 mei, 09:24 5
Afbeelding
Avontuurlijk genieten bij Scouting Impeesa 25 mei, 09:11
Afbeelding
Teamwinnaars op stap met koets door Zoetermeer 24 mei, 09:41
Afbeelding
Gezellige high tea in de perenboomgaard 24 mei, 09:00
Afbeelding
Meiden DSO naar finale Haaglanden Cup 23 mei, 18:28