Ad Jansen is in totaal zo'n 2,5 jaar met het boek bezig geweest.
Ad Jansen is in totaal zo'n 2,5 jaar met het boek bezig geweest. Robbert Roos

Nieuw fotoboek over Zoetermeer toen en nu

Actueel 640 keer gelezen

Zoetermeer - Toen Ad Jansen (69) na zijn pensionering als vrijwilliger bij het Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS) aan de slag ging, ontdekte hij al snel dat er geen boek met foto’s bestond over Zoetermeer vroeger en nu. Zo ontstond bij hem het idee om zelf zo’n boek te gaan maken. Volgend jaar is het precies 60 jaar geleden dat besloten werd om Zoetermeer te laten groeien van 10.000 inwoners naar een stad van 100.000 inwoners. Het boek komt dus precies op het juiste moment.

Door Robbert Roos

Ad Jansen (69) komt oorspronkelijk uit het Statenkwartier in Den Haag. Sinds 1975 woont hij met zijn vrouw in Zoetermeer. “We zijn gestart op het Vreebos en na wat verhuizingen binnen de stad uiteindelijk aan de rand van de wijk Oosterheem terechtgekomen. Hier wonen we alweer zo’n 12 jaar met veel plezier.” Jansen trok er altijd al graag op uit om mooie plaatjes van de omgeving te schieten. Het samenstellen van het boek was dan ook een welkome tijdsbesteding. “De foto’s van de oude situatie komen uit de beeldbank van het HGOS en lopen van 1900 tot het jaar 1966”, legt Jansen uit. “Toen werd in maart de eerste paal geslagen voor de nieuwbouwwijk Palenstein.” Dat had een behoorlijke impact op het dorp wat tot dat moment volledig omgeven was door weilanden. Na het maken van een selectie trad Jansen letterlijk in de voetsporen van de fotografen van toen om de nieuwe situaties zoveel mogelijk vanuit hetzelfde standpunt te fotograferen. Dat was soms flink zoeken en lukte niet altijd. “Er zit een foto bij die vanuit het carillon van de Oude Kerk is genomen”, vertelt Jansen. “Ik heb die compositie vanuit een iets lager standpunt moeten maken.”

Het boek telt 170 pagina’s en bevat 140 foto’s van oude of deels verdwenen gebouwen en straten en geven een mooi inkijkje in het dorpse leven van toen. De nieuwe foto’s laten dezelfde situaties zien in de periode 2020-2021. “Mijn favoriete plek in Zoetermeer blijft het gebied rondom de Dorpsstraat”, geeft Jansen eerlijk toe. “Hier is het historische karakter zoveel mogelijk behouden gebleven al zie je ook duidelijk dat de nieuwbouw altijd meer volume heeft dan vergelijkbare panden van toen.” Een ander mooi deel vindt Jansen het gebied rond de Broekweg. “Mensen kunnen zich haast niet voorstellen dat het gebied vroeger uit weilanden bestond en dat de Zoetermeerse Plas uitgegraven is.”

Het boek is geschikt voor iedereen die Zoetermeer van vroeger kent, maar ook voor mensen die nieuw zijn in de stad. “Het is geen zwaar, wetenschappelijk naslagwerk geworden, maar een toegankelijk boek met een compacte tekst die u op een soepele manier laat kennismaken met Zoetermeer Toen en Nu. Het boek kost € 23,50 en is o.a. verkrijgbaar bij het HGOS in de Dorpsstraat 132.

Uit de krant

Afbeelding
Lezing over wonen voor senioren 26 mei, 11:26
Afbeelding
Demodag bij de Bouwhof 26 mei, 11:16
Afbeelding
Vierde Stationsstraat weer afgesloten voor auto's 26 mei, 10:24 2
Afbeelding
Zorgen over voortbestaan van Voorjaarskermis 26 mei, 09:24 5
Afbeelding
Avontuurlijk genieten bij Scouting Impeesa 25 mei, 09:11
Afbeelding
Teamwinnaars op stap met koets door Zoetermeer 24 mei, 09:41
Afbeelding
Gezellige high tea in de perenboomgaard 24 mei, 09:00
Afbeelding
Meiden DSO naar finale Haaglanden Cup 23 mei, 18:28