Ouahiba Satila en Vida Niazian kijken uit naar de Week van Respect. Foto: Fred Roland
Ouahiba Satila en Vida Niazian kijken uit naar de Week van Respect. Foto: Fred Roland Fred Roland Zoetermeer

Voor het eerst Week van Respect in Zoetermeer

Actueel 882 keer gelezen

Zoetermeer - De dag van respect bestaat al 15 jaar. Dit jaar sluit Interlevensbeschouwelijk Overleg Zoetermeer (ILOZ) voor het eerst bij deze dag aan. Met als gevolg een week vol activiteiten voor jongeren en ouderen waarbij telkens de vraag wordt gesteld ‘Wat betekent respect voor jou?

Door Hélène Ouwerkerk

Vida Niazian is namens het bestuur van ILOZ projectleider voor de Week van Respect. Dat het belangrijk is om hier aandacht voor te vragen, staat voor haar als een paal boven water. “Als je aan mensen vraagt wat respect voor hen betekent, dan kunnen ze dat vaak niet in één zin zeggen. Dat beaamt voor mij alleen maar hoe belangrijk het is om voor dit thema aandacht te vragen”, zegt Vida. Ouahiba Sialiti onderschrijft de woorden van Vida. Ouahiba is directeur van de islamitische basisschool de Vijf Pilaren in Buytenwegh. Voor haar is de Week van Respect niet nieuw. “Ik werk al vijf jaar samen met de Respect Foundation”, vertelt Ouahiba. “Het is bij ons op school een thema wat heel belangrijk is en waar veel aandacht voor is. Gelijkwaardigheid, niet oordelen en praten over de rol van bijvoorbeeld de vrouw zijn onderwerpen die vaak terugkomen. Ik vind het belangrijk. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen, Ik laat de kinderen bijvoorbeeld zien dat in de koran de profeet juist zegt dat er iedereen gelijke rechten en dat iedereen gelijkwaardig is. Het is belangrijk om dit naar buiten te brengen.”

Week
Tijdens de Week van Respect willen Niazian en Sialiti een zo groot mogelijke groep mensen bereiken. Dat gebeurt met een gevarieerd programma zo gaan burgemeester en wethouder naar scholen, is er een online inspiratiebijeenkomst voor opa’s en oma’s,een prijsvraag, een jongerenfeest en Rabijn Soetendorp komt praten in Silverdome. Vida Niazian en Ouahiba Sialiti kijken al reikhalzend uit naar de komst van de rabijn. “Hij is ook een aantal keer bij mij op school geweest. Ik ben dol op die man”, vertel Sialiti. “De kinderen waren enorm onder de indruk van zijn verhaal. Het is enorm fijn dat hij naar Zoetermeer komt.” Dat Zoetermeer nu na 15 jaar meedoet aan de Week van Respect heeft volgens Vida alles te maken met de organisatie ILOZ die 15 jaar geleden is opgericht. “We doen het stap voor stap. Eerst hebben we de Stad van Compassie vormgegeven toen de Vredesweek en nu is het tijd om ook de Week van Respect aan de activiteiten van ILOZ toe te voegen.”

Jongeren
Ook jongeren zijn volgens Vida en Ouahiba een belangrijke doelgroep. “Daarom is er in Oosterheem een speciaal jongerenfeest met dj Michel van der Brugge en Raoul Fatehmahomed. We hopen juist ook deze doelgroep te bereiken”, zegt Vida die ook als buurtmoeder het gesprek met jongeren aangaat. “Vaak denken mensen dat jongeren respectloos zijn maar dat is niet waar. Bedenk hoe je zelf was. Onbekend maakt onbemind”, zegt zij. Ouahibi beaamt dat. “Wij werden door jongeren uit de buurt benadert of zij niet voor hun stage met de kinderen konden voetballen op het schoolplein. Dat was de eerste stap en nu doen de jongeren zoveel voor de school en onze kinderen. Als je de deur op een kier zet dan stromen ze naar binnen en kunnen ze hun talent gebruiken”, aldus Ouahibi.

Doel
Ouahiba en Vida hopen van harte dat deze eerste Week van Respect een eerste stap zal zijn in meer begrip en dat Zoetermeerders met elkaar in contact komen. “Als mensen de dialoog aangaan en met elkaar in gesprek gaan dan is dat een belangrijke eerste stap”, aldus de twee enthousiaste dames.

Voor meer informatie, voor het complete programma en aanmelden kan men terecht op de website van ILOZ www.iloz.org.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Doek valt voor Ebony Ensemble na schrappen subsidie 24 apr, 13:50 2
Het festival RRRollend wordt een culinair festijn met een groot aantal foodtrucks.
Festival met foodtrucks op park Palenstein 23 apr, 11:11
Lopen bij de 3Plassenloop
Doe mee aan de 3Plassenloop 23 apr, 11:00
Deze act behoort tot een van de bekendste YouTube groepen van Nederland.
Bankzitters bij Live at the Lake 23 apr, 10:51
 Luca van Wijk, Rens Vijverberg en Denzel Haaring.
Prijzen voor judoka's van Yotosama 22 apr, 16:51
Chazzy Green
Saxofonist Chazzy Green bij Fascinating Jazz 22 apr, 12:58
Winnaars van de Young Music Talent. Foto: Chris Lans
Jonge musici strijden om prijzen Young Music Talent 22 apr, 12:39
 Pestbosje Geerweg / Geerpolder. Foto: Bert Pol
Gerief- en pestbosjes Natuur onder de Loep 22 apr, 12:21 1