Noa van der Ploeg vlak voor haar vertrek naar de klimaattop in Glasgow. Foto Kees van Rongen
Noa van der Ploeg vlak voor haar vertrek naar de klimaattop in Glasgow. Foto Kees van Rongen

Noa praat mee op klimaattop in Glasgow

Actueel 398 keer gelezen

ZOETERMEER - Noa van der Ploeg is gisteren vertrokken naar de klimaattop in Glasgow. De 16-jarige leerling van het Alfrink College maakt deel uit van de organisatie Decarbonize. Decarbonize bestaat uit een groep jongeren onder de 18 jaar afkomstig uit de hele wereld en zal een manifest aan de wereldleiders overhandigen. Noa is er als afgevaardigde van Nederland.

Door Kees van Rongen

De leerling uit de vijfde klas van het tweetalig vwo reist met haar docent maatschappijleer mevrouw Dekker naar Glasgow. “Jongeren hebben weinig in te brengen in de klimaatcrisis, terwijl het gaat om onze toekomst,” vertelt Noa vlak voor haar vertrek naar de klimaattop. “Samen met andere jongeren uit verschillende landen willen we onze stem laten horen. Iedere jongere heeft zijn eigen onderwerp, dat hem het meeste raakt. Daarvoor zal nadrukkelijk aandacht worden gevraagd. Zelf wil ik het vooral hebben over de stijging van de zeespiegel. Ik ben een hele week in Glasgow en aanwezig bij vele evenementen, die daar georganiseerd worden. Het is een strak georganiseerd programma. Kwart voor zes ‘s morgens ontbijt in Edinburgh. Dan met de trein naar Glasgow, waar een week lang elk uur is gepland voor gesprekken. Het Engels is voor mij geen probleem.”
Ruim een week geleden vroeg docent Van Es of zij deel wilde uitmaken van de delegatie. Ze zei direct ja. “Ik verdiep me al jaren in de problematiek van de verandering van het klimaat. Nu kan ik meepraten en van me laten horen. Of ik denk dat ik iets kan bereiken? Ja zeker, anders was ik niet gegaan.”
Noa is lid van Greenteam, een groep scholieren die samenwerkt aan een meer duurzame omgeving. Het Greenteam hield afgelopen vrijdag een klimaatconferentie in het Alfrink College. Zo’n 80 jongeren waren samen gekomen om te praten, leren en te debatteren over de klimaatcrisis. Gastspreker was Tweede Kamerlid Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren, maar ook gemeenteraadsleden debatteerden over oplossingen voor de klimaatcrisis. Er waren workshops over recyclen van plastic door Nikki Hes, een presentatie over je ecologische voetafdruk door Emma van der Zalm en de workshop Zero Waste door Elisah Pals. “De conferentie draaide om The Global Goals. Het klimaat is een serieus onderwerp waar wij als jongeren ons steeds meer mee bezig houden,”
Het Greenteam gaat met de ideeën aan de slag om samen activiteiten te organiseren. De ontwikkelingen zijn te volgen: www.greenteam.duursamenzoetermeer.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

JobHulpMaatje helpt bij de zoektocht naar werk.
Nieuw voorjaarsprogramma JobHulpMaatje 20 feb, 11:44
Robert Verhaaf hangt zijn schilderijen op in de Baztille.
Expositie 'Die weg of Mijn weg' in Ateliers BaZtille 20 feb, 11:35
Drie personen zijn met behulp van een hoogwerker van de brandweer uit de woning gehaald.
Brandweer redt drie personen uit woning in Oosterheem wegens keukenbrand 19 feb, 15:54 1
Foto: Tim Brabander en zijn trainer/coach John Zwalve.
Tim Brabander Nederlands Kampioen Judo 19 feb, 15:30
Stefan de Walle en Eva Van der Gucht overtuigen in toneelstuk Herman
Briljant spel laat rollen verrassend omdraaien 19 feb, 15:24
Scholekster op het gazon van het CKC in het oude dorp. Foto Arno van Berge Henegouwen
Natuur onder de loep 19 feb, 14:49
De Natuurtuin
Rondwandeling in de Natuurtuin 19 feb, 14:43
Samenwerking tussen Hof van Seghwaert en Fonteynenberg
De Hof van Seghwaert en Fonteynenburg gaan voor groei 19 feb, 14:07