Noa van der Ploeg vlak voor haar vertrek naar de klimaattop in Glasgow. Foto Kees van Rongen
Noa van der Ploeg vlak voor haar vertrek naar de klimaattop in Glasgow. Foto Kees van Rongen

Noa praat mee op klimaattop in Glasgow

wo 3 nov 2021, 17:16 Actueel

ZOETERMEER - Noa van der Ploeg is gisteren vertrokken naar de klimaattop in Glasgow. De 16-jarige leerling van het Alfrink College maakt deel uit van de organisatie Decarbonize. Decarbonize bestaat uit een groep jongeren onder de 18 jaar afkomstig uit de hele wereld en zal een manifest aan de wereldleiders overhandigen. Noa is er als afgevaardigde van Nederland.

Door Kees van Rongen

De leerling uit de vijfde klas van het tweetalig vwo reist met haar docent maatschappijleer mevrouw Dekker naar Glasgow. “Jongeren hebben weinig in te brengen in de klimaatcrisis, terwijl het gaat om onze toekomst,” vertelt Noa vlak voor haar vertrek naar de klimaattop. “Samen met andere jongeren uit verschillende landen willen we onze stem laten horen. Iedere jongere heeft zijn eigen onderwerp, dat hem het meeste raakt. Daarvoor zal nadrukkelijk aandacht worden gevraagd. Zelf wil ik het vooral hebben over de stijging van de zeespiegel. Ik ben een hele week in Glasgow en aanwezig bij vele evenementen, die daar georganiseerd worden. Het is een strak georganiseerd programma. Kwart voor zes ‘s morgens ontbijt in Edinburgh. Dan met de trein naar Glasgow, waar een week lang elk uur is gepland voor gesprekken. Het Engels is voor mij geen probleem.”
Ruim een week geleden vroeg docent Van Es of zij deel wilde uitmaken van de delegatie. Ze zei direct ja. “Ik verdiep me al jaren in de problematiek van de verandering van het klimaat. Nu kan ik meepraten en van me laten horen. Of ik denk dat ik iets kan bereiken? Ja zeker, anders was ik niet gegaan.”
Noa is lid van Greenteam, een groep scholieren die samenwerkt aan een meer duurzame omgeving. Het Greenteam hield afgelopen vrijdag een klimaatconferentie in het Alfrink College. Zo’n 80 jongeren waren samen gekomen om te praten, leren en te debatteren over de klimaatcrisis. Gastspreker was Tweede Kamerlid Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren, maar ook gemeenteraadsleden debatteerden over oplossingen voor de klimaatcrisis. Er waren workshops over recyclen van plastic door Nikki Hes, een presentatie over je ecologische voetafdruk door Emma van der Zalm en de workshop Zero Waste door Elisah Pals. “De conferentie draaide om The Global Goals. Het klimaat is een serieus onderwerp waar wij als jongeren ons steeds meer mee bezig houden,”
Het Greenteam gaat met de ideeën aan de slag om samen activiteiten te organiseren. De ontwikkelingen zijn te volgen: www.greenteam.duursamenzoetermeer.nl.

Uit de krant