Mantelzorgcoördinator Wicorel Koning: “Aandacht en ondersteuning mantelzorger om overbelasting te voorkomen.” Foto Kees van Rongen
Mantelzorgcoördinator Wicorel Koning: “Aandacht en ondersteuning mantelzorger om overbelasting te voorkomen.” Foto Kees van Rongen

Pluim voor mantelzorgers: ‘onzichtbare helden’

Actueel 396 keer gelezen

ZOETERMEER - “Mantelzorg komt vaak ongevraagd op je pad. Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken,” zegt Wícorel Koning, coördinatorMantelzorg bij inZet/Mantelzorgcentraal. In Zoetermeer zijn naar schatting 37.000 mantelzorgers, waarvan 3400 overbelast zijn. “Het is belangrijk, dat er aandacht en ondersteuning is voor de mantelzorger om overbelasting te voorkomen.”

Door Kees van Rongen

De zorg en ondersteuning die mantelzorgers aan hun naaste geven, is vaak onzichtbaar voor de buitenwereld. Daarom is het thema van de landelijke Dag van de Mantelzorg dit jaar: ‘Onzichtbare helden’. Op de Dag van de Mantelzorg, 10 november, brengt Mantelzorgcentraal namens de gemeente Zoetermeer mantelzorgers op een feestelijke manier bij elkaar. De gemeente wil op die manier haar waardering laten blijken voor de waardevolle zorg van mantelzorgers. Om de mantelzorger beter de kans te geven de dag te vieren zijn er dit jaar drie dagen waaruit zij kunnen kiezen: woensdag 10, vrijdag 12 en zaterdag 13 november. In het Wapen van Zoetermeer zijn geregistreerde mantelzorgers hiervoor uitgenodigd voor een middag vol lekkers en gezelligheid.
Palet Welzijn heeft voor Midden-Holland, waaronder Zoetermeer, een expertisecentrum opgericht voor mantelzorgers en voor iedereen die meer wil weten over mantelzorg: www.mantelzorgcentraal.nl. De individuele en collectieve ondersteuning wordt gedaan vanuit inZet.
Wie langdurig zorgt voor een zieke partner, gehandicapt kind, vader of moeder, goede vriend of buur kan terecht bij inZet. Dat geldt ook voor jonge mantelzorgers. “Een goede balans tussen zorgtaken en bijvoorbeeld werk, gezin en vrije tijd is van groot belang voor het kunnen volhouden van de zorg,” zegt Wicorel Koning. “Er moet tijd zijn voor ontspanning om te voorkomen, dat mantelzorgers overbelast raken. Wij geven ondersteuning individueel of in groepsverband. Mantelzorgers kunnen bij ons terecht voor informatie en tips, cursussen en themabijeenkomsten. Maar ook voor het meedenken over praktische ondersteuning door de inzet van vrijwilligers en voor vragen over mogelijke financiële ondersteuning. Zo kunnen vrijwilligers van Vrijwilliger Thuis van inZet (MEE) de zorgtaak voor een dagdeel per week overnemen, waardoor de mantelzorger even tijd voor zichzelf heeft.” De ondersteuning van inZet voor mantelzorgers is onafhankelijk, kosteloos en vrijblijvend. “Het is belangrijk, dat de mantelzorger, die langdurig voor iemand zorgt, zich laat registreren. Dat kan via www.mantelzorgcentraal.nl,” benadrukt Wicorel Koning. “Wij kunnen hen dan tijdig informeren over ontwikkelingen op het gebied van mantelzorg en activiteiten in de wijk.”
Inmiddels zijn zo’n 2800 mantelzorgers in Zoetermeer geregistreerd. Onderzoeksbureau Ecorys heeft in kaart gebracht wat de maatschappelijke waarde van mantelzorg is in Zoetermeer. De 37.000 mantelzorgers besteden circa 11 miljoen uren per jaar aan mantelzorgtaken. De waarde van de tijdsinzet wordt geraamd tussen de 106 en 174 miljoen euro. Het vervangen van mantelzorgers door professionals zou de gemeente 237 tot 326 miljoen euro kosten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Staatsbosbeheer legt MTB route aan in Bentwoud 6 dec., 12:04 5
Afbeelding
Kaarsjesavond in de Dorpsstraat met de mooiste etalages 5 dec., 16:48 2
Afbeelding
Open atelier Debora Makkus aan de Dorpsstraat 99a 5 dec., 16:11 1
Afbeelding
Groot Jumbo kerstfestijn in Stadstheater 4 dec., 11:51 1
Afbeelding
Superzeldzame Gele stamjager Natuur onder de loep 2 dec., 12:22 2
Afbeelding
Magisch Zoetermeer houdt 2e Santa Evening Run en Santa Kids Run in en om het Stadshart 1 dec., 16:01
Afbeelding
Gluren bij de Buren is nog op zoek naar enkele gezellige huiskamers 1 dec., 14:38
Afbeelding
Expositie over Meccano bij de Historische Kring Benthuizen 1 dec., 14:26