Klaasjan de Jong. Foto: CDA
Klaasjan de Jong. Foto: CDA

CDA Zoetermeer: “Bouwen begint met positieve gezondheid”

Actueel 234 keer gelezen

ZOETERMEER – Bouwen begint met positieve gezondheid. Dat is de boodschap van het CDA bij de begrotingsbespreking morgen. “Positieve gezondheid zet niet de ziekte centraal, maar kijkt veel breder naar een betekenisvol leven van mensen,” legt CDA-Raadslid Klaasjan de Jong uit. “Ook bij het bouwen van woningen moet je deze bredere blik hebben; niet alleen kijken naar de hoeveelheid, maar vooral ook aandacht besteden aan hoe je met nieuwe woningen in een goede omgeving het woonplezier verhoogt.” 

Het CDA-raadslid maakt zich al jaren sterk voor het bouwen van nieuwe woningen. “Zoetermeerders hebben behoefte aan allerlei soorten woningen; van betaalbare startersappartementen, sociale huurwoningen tot duurdere villa’s,” aldus De Jong. “Natuurlijk wil het CDA dat er snel gebouwd wordt, maar als je je alleen focust op het aantal, het bouwen tot het hoogste doel verheft, dan loop je het risico dat je op een gegeven moment de aantallen wel hebt gehaald, maar zit met woningen die niet aansluiten op de wensen van de mensen.”

Woongenot

Daarom pleit De Jong ervoor om vanaf het eerste begin te investeren in het woongenot van mensen. “En nog een stapje verder, hoe kun je woningen en de omgeving zo inrichten dat mensen gelukkiger in hun vel zitten? Want het is een feit: mensen die zich lekker voelen zullen minder snel een beroep doen op zorg. En mensen die prettig wonen zullen de stad minder snel verlaten,” aldus De Jong. “We zullen het college maandag in een motie vragen om de ideeën van een positieve gezondheid als vertrekpunt te kiezen bij nieuwe bouwplannen. Investeren in positieve gezondheid loont, en moet daarom het vertrekpunt zijn voor iedere nieuwe woning die gebouwd wordt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27