Vertegenwoordigster van de uitgeverij van Mohlin & Nyström neemt de bronzen vleermuis in ontvangst.
Vertegenwoordigster van de uitgeverij van Mohlin & Nyström neemt de bronzen vleermuis in ontvangst. Foto: Photography: Richard Jetten.

Thriller “Het laatste leven” wint de MAX Bronzen Vleermuis 2020

Actueel 59 keer gelezen

Zoetermeer - Voor het eerst was er dit jaar ter gelegenheid van het Nederlands Thrillerfestival ook een Bronzen Vleermuis te winnen. De prijs voor de beste debuutthriller. Deze werd gewonnen door het duo Mohlin & Nyström uit Zweden. Zondag 25 oktober was de bekendmaking en via een speciale videoverbinding waren beide auteurs er getuige van dat hun boek tot winnaar van deze nieuwe debuutprijs werd uitgeroepen. 

De trofee, een oorkonde en bijbehorende cheque van € 500,-- werden overhandigd door Omroep MAX directeur Jan Slagter aan een vertegenwoordigster van hun Nederlandse uitgever Harper Collins. 

Voor deze debuutprijs kwamen in totaal 38 voordrachten binnen, maar door de Covid-19 uitbraak werd menige planning helaas ook ontwricht, zodat de jury uiteindelijk met 33 voorgedragen debuutthrillers uit binnen- en buitenland aan de slag kon. Ook hiervan kwamen er 15 op de longlist en uiteindelijk 6 op de shortlist terecht. 

Naast “Het laatste leven” waren dat “De Rus” van Hans Faber, “Onmacht” van Yvonne Doorduyn, “Perfecte resten” van Helen Fields, “Stilleven” van Marieke Damen en “Winterland” van Kim Faber & Janni Pedersen. 

De 10-koppige jury onder leiding van juryvoorzitter Cees van Rhienen schreef eensgezind vol lof over het winnende boek, maar had geen gemakkelijke taak, gezien het hoge niveau van alle genomineerde debuutthrillers en de kleine onderlinge verschillen.

Het juryrapport zal zo spoedig mogelijk op de website van het Nederlands Thrillerfestival worden geplaatst en is daarnaast opvraagbaar bij het secretariaat. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Foto: Patricia Munster
Dodenherdenking in Zoetermeer 30 apr, 10:30
Sachi en Jolie doen mee aan Theater na de Dam.
Theater na de Dam brengt pittig populisme met leuke cast op 4 en 5 mei 29 apr, 12:12
Koninklijke onderscheiding voor Zoetermeerders: (v.l.n.r.) de heer De Gier, mevrouw Pelt-Spaans, mevrouw Plug-Seefat, de heer Pet, de heer Versluis, burgemeester Bezuijen, Jelte Petri, mevrouw van der Knaap-Niazian, de heer van den Berg, mevrouw Feeke-Bosma, mevrouw Bierman-Verhagen, mevrouw Bosman-Asselman, de heer Clason. Foto: Gerard van Warmerdam
Lintjesregen in Zoetermeer, dit jaar ook een jeugdlintje uitgereikt 26 apr, 14:07
Bloemiste Jacky van der Veen en haar hondjes Diamond (l.) en Dasher poseren als volleerde modellen. 'Door mijn eigen ervaringen te delen, hoop ik anderen te inspireren en aan te moedigen.' Foto: Kees van Rongen
Jacky uit Meerzicht op de catwalk in de finale van Miss Diversity 26 apr, 12:50
Huub Schreurs. De bijeenkomst werd afgesloten met een geanimeerde signeersessie. Foto: pr
Zoetermeerder Huub Schreurs presenteert boek over wegen naar sociale verandering 26 apr, 12:18
Het dementie vriendelijke pad is te herkennen aan blauwe Vergeet-mij-nietjes op de tegels. Foto: pr
Vergeet-mij-niet-pad Rokkeveen feestelijk geopend met bewoners Floriadehof en bezoekers Carpe Diem 26 apr, 11:31
In een gezellige sfeer schaakpartijtjes spelen. Foto: pr
Doe gezellig mee met Schaakclub InZet Palet Welzijn Rokkeveen 26 apr, 11:00
Op 25 mei en 26 mei heeft  The S(w)inging Company haar jubileumuitvoering in het CKC. Foto: Leon Koppenol
Viering 25 jaar The S(w)inging Company met uitvoering in CKC 26 apr, 10:42