2DO groep met de trainers. Foto: Gerard van Warmerdam
2DO groep met de trainers. Foto: Gerard van Warmerdam Gerard van Warmerdam

Met 2DO groep de stap maken naar gezonde leefstijl

Actueel 1.480 keer gelezen

Zoetermeer - Steeds meer mensen kampen met overgewicht. De oplossing is geen streng dieet maar stap voor stap werken aan een gezonde leefstijl. Een leefstijl die je wel altijd kan volhouden. Diëtist Glenn van Goozen van Diethiek, bootcamptrainer Jeffrey Schuiten van Bootcamp4all en fysiotherapeut Ronald Weijman van Fysioexperts slaan de handen ineen. Met het 2DO programma begeleiden zij mensen in het bereiken van die gezonde leefstijl.

Door Hélène Ouwerkerk

Leefstijlinterventies zijn er meer maar bij de andere trajecten word je doorverwezen door de huisarts. Voor het 2DO traject kunnen mensen zichzelf opgeven. En waar andere trajecten al gauw twee jaar duren, is het 2DO traject 13 weken. Daar stopt het volgens de drie heren niet maar is wel de eerste stap gezet op weg naar een gezonde levensstijl en leert het de deelnemers door te gaan op eigen kracht of in groepsverband.
“Mensen met verschillende aandoeningen zoals diabetes of obesitas doen mee. Ook zijn er mensen die denken dat ze niet kunnen sporten door aandoeningen als artrose. Door stap voor stap aan het bewegen te werken, pakken we die problematiek aan en dan blijkt er veel mogelijk. Bijna iedereen heeft wel pijntjes en hoe mooi is het als door het doen van kleine stappen die ongemakken verdwijnen”, zegt Jeffrey Schuiten. Bij hem doen de deelnemers mee aan de step by step-lessen waar bootcamp wordt aangeboden speciaal voor mensen met blessures of die een mindere conditie hebben. Lessen waar iedereen aan mee kan doen. Ronald Weijman knikt bevestigend. “Heel belangrijk is die gedoseerde beweging zodat er wat aan het onderliggende problemen kan worden gedaan. We beginnen hier heel voorzichtig mee in onze oefenzaal en kijken goed naar welke belasting iemand aan kan”, aldus Weijman. Aan Glenn van Goozen de taak om het stukje gezond eten op te pakken. “Dit doen we aan de hand van een aantal thema’s zoals voedingsstoffen zoals eiwitten maar ook het belang van goede slaap en de balans stress en ontspannen. Veel mensen weten het niet maar goed slapen is zo belangrijk als je wilt afvallen. Belangrijk in onze aanpak is dat we de deelnemers structuur geven waarmee ze zelf aan de gang kunnen. Dus een voedingsadvies en een beweegschema.”
Daarnaast hoort ook meten van vetmassa, gewicht en spieren erbij. “Het inzichtelijk maken van de progressie is heel belangrijk”, zegt Glenn. “Maar mensen merken bijvoorbeeld ook dat medicatie kan worden verminderd. Die gezondheidswinst is er overduidelijk.”

Programma
Het 2DO programma is ook onderdeel van een onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam waarbij de eis is dat er twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen inclusief gesprekken met de diëtist en groepsbijeenkomst worden gedaan. Volgens de drie heren is juist die combinatie van verschillende disciplines die het verschil maken. “De samenwerking met de Hogeschool is dat wij de dossiers van de deelnemers geanonimiseerd delen zodat de voortgang wordt vastgelegd”, aldus Glenn van Goozen.
Inmiddels hebben al twee groepen het 2DO programma bij het drietal gevolgd. “Het is ontzettend mooi om te zien dat die 13 weken zoveel effect hebben. Klachten zijn verminderd en de deelnemers zitten lekkerder in hun vel”, zegt Ronald Weijman. “Het waren ook enthousiaste groepen die graag aan hun gezondheid willen werken. Je ziet nu ook dat de mensen zoveel gezondheidswinst zien dat ze graag door willen gaan met sporten, bewegen en gezonde voeding.”
Voor Jeffrey, Glenn en Ronald is dat precies het doel wat ze voor ogen hadden toen ze ermee begonnen. Ze kijken ernaar uit om na de zomer weer een nieuwe groep op weg te helpen naar die gezonde leefstijl.
Na de zomer begint een nieuwe 2DO groep. Opgeven hiervoor kan via www.bootcampforall.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Noteer het in je agenda: 12 en 13 april in Zoetermeer en 19 en 20 april in Alphen aan den Rijn. Mis het niet!
Kom gratis en vrijblijvend proeffietsen op de Inruil- en Opstapdagen bij Atlas Fietsen 10 apr, 15:23
Karin van der Lee en Bas ter Burg. Foto: Gerard van Warmerdam
Ouderen worden getrakteerd op kunst en koffie 10 apr, 12:34 1
Afbeelding
Vacature: Magazijntopper gezocht! 10 apr, 11:21
vlnr Harir, Willa, Elena, Linn, Roos, Liza, Jasmin, Anouk en coach Jeroen.
De meiden van ZOVOC zijn kampioen geworden 9 apr, 16:59
Hardlopen tijdens Ronde van Driemanspolder. Foto: Gerard van Warmerdam
Ronde van de Driemanspolder voor het Maja Anjohuis 9 apr, 16:57
Docent Ed la Croix en enkele studenten van Praktijkcollege Zoetermeer voor de winkel Made@school. Foto Kees van Rongen
Praktijkervaring studenten in Made@school 9 apr, 16:15 1
 Kinepolis gaat Back to Black op woensdag 17 april!
Win nu 2 vrijkaarten voor de "Première Night: Back to Black" 9 apr, 13:45 1
Een foto van de operette vorig jaar. Foto: Hans den Boer
Operette Viktoria und ihr Husar in het Stadstheater 9 apr, 09:31