Kleinzoon Menno zwemt met zijn oma Diana (foto: Annemarie de Vries).
Kleinzoon Menno zwemt met zijn oma Diana (foto: Annemarie de Vries). Annemarie de Vries

Startblok begint zwementie bij zwembad de Driesprong

Actueel 689 keer gelezen

ZOETERMEER - Sinds twee weken heeft stichting het Startblok een nieuwe doelgroep voor het zwemmen bij. Op vrijdagochtend van 12 tot 13 uur is zwembad de Driesprong geopend voor mensen met dementie. Zwementie noemen ze deze activiteit. Afgelopen vrijdag was de tweede keer en Streekblad Zoetermeer nam een kijkje. 

Door Annemarie de Vries

Samen met een mantelzorger of vrijwilliger komen de zwemmers één voor één het zwembad in. De begeleider zwemt gratis mee. “Dat is nodig voor de hulp bij het omkleden en omdat we niet van iedereen weten hoe hun basiskennis is,” legt Ton Lankhorst, oprichter van het Startblok uit, “vaak gaat het heel goed hoor, want zwemmen verleer je niet als je dat vroeger al kon. Zelfs als het geheugen je in de steek laat.” 

Baantjes zwemmen
En dat blijkt wel, want al snel worden er de nodige baantjes gezwommen. Peter Hop die samen met Lankhorst dit zwemuurtje realiseerde gaat zelf ook lekker het water in. Veel van de bezoekers kent hij van zijn dagopvang de Tuingezel, “Het is fijn voor ze als ze een bekend gezicht zien,” vertelt hij enthousiast. Soms geeft vrijwilligster Irene in het water nog wat aanwijzingen, maar echt nodig is het vaak niet eens. “We komen langzamerhand bij de generaties, die ook al gedegen zwemles hebben gehad als kind en diploma’s hebben gehaald en dat zie je,” legt ze uit.

Oma en kleinzoon
De begeleiders zijn zelf grotendeels 50 plussers. Daarom valt gelijk de 23-jarige Menno op. Hij komt met zijn oma Diana mee vertelt hij. “Mijn oma heeft drie kinderen en ze zorgen gezamenlijk voor haar, als het lukt draag ik ook mijn steentje bij. Toevallig was ik vandaag vrij van school, dus deze keer kon ik mee met haar.”

Beweging belangrijk
“Beweging is belangrijk,” legt Hop uit. “Voor iedereen, maar zeker ook voor mensen met dementie. Ik had dit al eerder in Den Haag georganiseerd en ik ben heel blij dat we dit nu ook in Zoetermeer van de grond hebben gekregen.” We kwamen met elkaar in contact bij Zoetermeer voor Elkaar,” legt Lankhorst uit. “Wij hadden nog wat ruimte in de tijd dat wij het zwembad afhuren voor mensen met een speciale behoefte en Peter had deze droom om wat hij eerder in Den Haag had gerealiseerd ook in Zoetermeer te realiseren. Zo vonden we elkaar en wat is het mooi om te zien hoe de mensen genieten. Daar doe je het tenslotte allemaal voor. Rijk in geld worden we er niet van, we zijn allemaal vrijwilligers, maar rijk in mooie ervaringen worden we zeker.”

Balletje gooien
Na de nodige baantjes vormt zich spontaan een cirkel en gooien de bezoekers en Peter Hop vrolijk een zachte bal naar elkaar over. Iedereen heeft er plezier in, ook de begeleiders. Even zijn de zorgen weg en is iemand weer echtgenoot, buurvrouw of oma in plaats van patiënt. Hoe je een balletje moet overgooien in het water is ook iets dat je niet snel vergeet, iedereen voelde zich gewoon weer even lekker jong. Moe maar voldaan verdwijnen de deelnemers na afloop weer richting kleedkamer. “Het was heerlijk,” verzucht oma Diana. En dat was nou net de bedoeling!

Het Startblok
Het Startblok is actief in Pijnacker, Rotterdam, Vlaardingen,
Zoetermeer, Naaldwijk, Delft, Poortugaal en Schiedam. Ze verzorgen vrij zwemmen of zwemlessen voor mensen met speciale behoeften, zowel voor kinderen als voor volwassenen. “Zwemmen is leuk en moet vertrouwd zijn,” dat is hun overtuiging.

Meedoen?
Het zwementie uur is vooralsnog alleen in Zoetermeer, maar iedereen uit de omringende plaatsen is ook zeer welkom, er is nog voldoende plek. Kent u iemand met geheugenproblemen die graag zou willen zwemmen, kijk dan voor meer informatie op www.hetstartblok.com of bel 06 12 50 2803.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27